De peste 5.000 de ani, yoga este practicată în întreaga lume de oameni de toate vârstele. Popularitatea în continuă creștere a acestei practici străvechi este o dovadă a beneficiilor exponențiale aduse de yoga sănătății. Practicarea regulată a yoga poate îmbunătăți forța și flexibilitatea, oferă claritate mentală și o stare de calm, ameliorează efectele stresului cronic, ascute concentrarea și multe altele. Imaginează-ți un cadru care combină beneficiile yoga pentru sănătate cu deconectarea completă de la tehnologie, de la rutina zilnică, de la cerințele familiei și de la tot ceea ce te apasă mental și fizic.

Retreat-urile de yoga îți permit să evadezi într-un loc liniștit pentru a-ți găsi pacea interioară, pentru a te relaxa, a face meditație, a descoperi profesori de renume mondial și dieteticieni. Există câte un refugiu de yoga pentru fiecare vârstă, buget și nivel. În continuare am selectat șapte dintre cele mai bune locații cu retreat-uri de yoga din întreaga lume, pentru a te ajuta să-ți găsești escapada perfectă a îngrijirii de sine.

The Floating Leaf (Bali)

The Floating Leaf
The Floating Leaf / Foto: balifloatingleaf.com

The Floating Leaf, aflat pe insula indoneziană Bali, primește oaspeți din întreaga lume începând cu anul 2012, fiind un resort liniștit, axat pe wellness. Aici te lași cuprins de mrejele culturii balineze, îți găsești pacea interioară și participi la cursuri de artă Batik, în timp ce te bucuri de priveliștile maiestuoase ale Muntelui Agung și ale orezăriilor din jur. Proprietatea găzduiește în medie 50 de retreat-uri pe an, unde oaspeții au parte și de multe alte lucruri în afară de yoga.

De la meditații Bhakti și ceremonii de purificare tradiționale balineze la cursuri de gătit și de Batik, în acest resort nu te poți plictisi niciodată. Retreat-ul lor de șase zile Path to Happiness se focusează pe yoga și meditație, oferind participanților șansa de a se conecta cu propriul eu interior, pentru a (re)descoperi bucuria de a trăi.

Sen Wellness Sanctuary (Sri Lanka)

Sen Wellness Sanctuary
Sen Wellness Sanctuary / Photo: senwellnesssanctuary.com

Fondat de osteopatul Dr. Sam Kankanamge, stabilit la Londra, Sen Wellness Sanctuary este un centru de yoga situat pe coasta sudică din Sri Lanka. Programele de wellness personalizate sunt oferite pe tot parcursul anului, avându-și rădăcinile în tratamentul ayurvedic. Pe lângă meditație, yoga și tratament ayurvedic, programele includ băi de sunet și gong pentru relaxare profundă și curățare energetică, precum și cursuri de gătit ayurvedic și multe altele.

Ashiyana (India)

Ashiyana
Ashiyana / Foto: ashiyana.com

Nicio listă de retreat-uri de yoga nu ar fi completă fără o locație din India. Pe lângă faptul că oferă stadii de pregătire atât profesorilor noi cât și celor și experimentați, Ashiyana, din Goa este un resort potrivit practicanților de toate nivelurile, care oferă o gamă extinsă de retreat-uri pe tot parcursul anului, precum și vacanțe de yoga de tip „design-your-own”, în care poți opta pentru cursuri fără programare, terapie yoga holistică individuală sau programul Holistic Elixir, care combină terapia yoga, masajul, meditația și pranayama (lucrul cu respirația).

Camerele variază de la cabane pe plajă la apartamente de lux, urmând să ai acces la tratamente ayurvedice la spa-ul local, precum și la activitățile și atelierele creative ale resortului Ashiyana. Cea de-a doua locație Ashiyana a fost deschisă recent în Brazilia.

Mandali Retreat Center (Italia)

Mandali
Mandali / Foto: mandali.org

Oferind programe de yoga personalizate de trei sau cinci zile și o gamă largă de retreat-uri tematice pe tot parcursul anului, Mandali este un centru nonprofit dedicat în întregime cultivării auto-reflecției, vindecării și relaxării având, în plus, vedere la Lago d’Orta, din nordul Italiei.

Centrul este dedicat 100% sustenabilității – a fost construit cu materiale reciclabile, sistemul de încălzire e pe bază de așchii de lemn natural, iar bucătăria și piscina sunt alimentate cu energie solară, orice surplus de energie fiind livrat comunității locale. Practicanții de orice nivel sunt bineveniți iar opțiunea personalizată este deosebit de utilă dacă ești nou în zona practivii yoga.

Ananda in the Himalayas (India)

Ananda in the Himalayas
Ananda in the Himalayas / Foto: anandaspa.com

Conceput pentru cei care au descoperit deja yoga, Ananda se concentrează în jurul conceptului de găsire a bucuriei în echilibru și de lucru pentru a perfecționa practica. Amplasat în vârful unui deal, într-un palat transformat al unui maharajah, aici practicanții își pot dezvolta abilitățile de respirație, meditație și yoga – făcând pauze pentru a se bucura de mâncare ayurvedică, a face drumeții pe la poalele Himalayei și a se relaxa cu masaje tradiționale.

Kamalaya (Koh Samui, Thailanda)

Kamalaya
Kamalaya / Foto: kamalaya.com

Inițial un sanctuar budist mistic, acest resort tropical este ascuns printre bananieri impunători și tufișuri colorate de frangipani. Aici te cazezi într-o cabană pe plajă, cu vedere la mare, și te detoxifiezi cu sesiuni de yoga, pilates și antrenamente personale, combinate cu fizioterapie și îndrumare nutrițională.

Kamalaya este creația unui fost călugăr și comerciant de artă asiatică, inspirat să o construiască în urma descoperirii unei peșteri de pustnic în aceste locuri împădurite. Aceasta formează, de altfel, baza complexului, în care dormitoarele și vilele sunt ascunse printre bolovani de granit, vegetație luxuriantă, iazuri și cascade care se prăbușesc din vârful unui deal până la Golful Thailandei. Nu poți decât să te minunezi de logistica folosită, pe un teren abrupt, unde peste 40 de specii de plante medicinale cresc în sălbăticie.

YogaRosa Retreats (Ibiza, Spain)

YogaRosa Retreats
YogaRosa Retreats / Foto: yogarosaretreats.com

Un loc dedicat în întregime practicii yoga, YogaRosa Retreats din Ibiza, este locul perfect pentru cei care doresc să se adâncească în practica yoga în timpul vacanței. Aici, accentul se pune pe utilizarea yoga drept practică de calmare și vindecare: totul are legătură cu găsirea păcii interioare, în timp ce-ți îmbunătățești practica, existând chiar și posibilitatea de a învăța despre meditație. Oferind retreat-uri de 8 și 10 zile, YogaRosa este ideală pentru cei care au nevoie să scape pentru o vreme de rutina obișnuită și să se bucure pur și simplu de beneficiile restauratoare ale yoga, sub îndrumarea unui expert.

Citește și: Practici yoga în fiecare zi? Atunci ai parte de aceste 8 beneficii