Formarea treptată Terrei ne-a oferit, pe lângă multe alte minuni, câteva insule impresionante, care găzduiesc astăzi unele dintre cele mai mari și importante orașe ale omenirii. Oamenii nu vor reuși niciodată să egaleze măiestria mamei natură, însă, cu ajutorul noii tehnologii, aceștia au reușit să creeze unele insule fabuloase. În cele ce urmează, vei descoperi șapte dintre acestea, care au devenit adevărați magneți pentru turiștii de pretutindeni.

Insula Notre Dame (Canada)

Notre Dame
Foto: Wikipedia

În perioada pregătirilor pentru International and Universal Exposition din 1967, orașul Montreal a luat o decizie extraordinar de ambițioasă: oficialii au stabilit că e musai să construiască un sistem de metrou. Pentru a materializa această idee, constructorii au fost nevoiți să escaveze circa 15 milioane de tone de rocă, o cantitate enormă de pământ și pietre. Iar pentru că principiul „Nimic nu se pierde, totul se transformă” a stat la baza procesului, edilii s-au pus de acord în privința unui mod sustenabil de a folosi „molozul”: au construit insula Notre Dame, pe cursul râului Saint Lawrence. Astăzi, insula găzduiește numeroase atracții turistice, cel mai interesant fiind Circuitul Jacques Villeneuve – locul unde se desfășoară Marele Premiu al Canadei la Formula 1, dar și maiestuosul Cazinou din Montreal.

Wilhelmstein (Germania)

Wilhelmstein
Foto: Wikipedia

Frumoasa insulă Wilhemstein a fost ridicată la cerințele Conteleui Wilhelm de Schaumburg-Lippe. Construcția a durat 2 ani, între 1765 și 1767, iar locul ales este unul special – Steinhude, cel mai mare lac din nord-vestul Germaniei. Procesul de creație a fost unul ceva mai atipic, însă rezultatul final merită toate laudele, în special dacă avem în vedere perioada în care a fost construită: pescarii locali și-au pus bărcile la bătaie și le-au folosit pentru a căra tone de pietre, pe care mai apoi le aruncau în lac. Astfel a luat naștere insula, bolovan cu bolovan. Wilhelmstein are aproximativ 3.210 metri pătrați, iar scopul inițial era de a servi drept ascunzătoare fortificată pentru conte. Astăzi, insula a devenit o atracție turistică foarte apreciată, găzduind inclusiv un muzeu.

Hulhumalé (Maldive)

Hulhumalé
Foto: pickyourtrail.com

Maldive, superbul arhipelag tropical, cu plaje cu nisip fin și ape azurii este, în viziunea multora, Paradisul pe Pământ. Totuși, puțini știu că țara din mijlocul Oceanului Indian are în componență și o insulă artificială, la fel de frumoasă, numită Hulhumalé. Insula măsoară aproximativ 1.82 km pătrați, iar primii ei locuitori s-au stabilit aici în anul 2004. Între timp, numărul localnicilor s-a înmulțit, ajungând, în 2016, la nici mai mult, nici mai puțin de 40.000 de oameni. La procesul de construcție al insulei s-a pus accent pe durabilitate, motiv pentru care aceasta a fost proiectată pentru a rezista cu ușurință la schimbările climatice.

Hulhumalé este, de asemenea, singurul oraș inteligent din Maldive – aici există o rețea inteligentă de transport, cu un sistem semaforizat de ultimă generație. Principala atracție a insulei este superba sa plajă, scăldată de ape cu o viață marină foarte bogată, motiv pentru care amatorii de snorkeling vor fi încântați. Bineînțeles, pe insulă sunt hoteluri și restaurante, deci un sejur aici va bifa cerințele de bază pentru o vacanță tropicală de vis.

The World Islands (Emiratele Arabe Unite)

Dubai, cel mai mare și mai populat oraș din Emiratele Arabe Unite, are câteva insule artificiale impresionante, iar cel mai interesant proiect de acest fel este cu siguranță „The World Islands”. Construcția arhipelagului a început în 2003, însă lucrările au fost sistate în 2008, din cauza crizei financiare (doar insula Liban a fost terminată până în 2012 -și utilizată pentru evenimente corporatiste și petreceri). Odată cu stagnarea prelungită a proiectului, cele 300 de insule care alcătuiesc cele șapte continente au început să se scufunde în Golful Persic. Din fericire însă, în 2014 construcția a fost reluată, cu mari promisiuni din partea dezvoltatorilor: hoteluri și restaurante luxoase, dar și ceva mai atipic – case plutitoare pe jumătate scufundate, numite „căluți de mare”. Fiecare exemplar a costat 2,8 milioane de dolari, iar 70% dintre acestea sunt deja vândute. Cu toate acestea, viitorul proiectului este încă incert.

Insulele Amwaj (Bahrain)

Amwaj
Foto: hikbygroup.com

Bahrain este un stat micuț, dar extrem de bogat, din Golful Persic, care a construit un grup de insule artificiale denumite Amwaj. Construcția acestora a început în 2002, având la bază un singur – orașul care le deservește urma să fie unul inteligent, foarte performant. Firmele Cisco și Oracle au primit contracte importante pentru dezvoltarea rețelelor de fibră optică din oraș, care urmau să fie folosite de absolut toate casele și companiile de pe insule.

Arhipelagul Amwaj e împărțit pe diferite secțiuni, cea mai impresionantă zonă fiind, probabil, Al Marsa, cunoscută și sub numele de Orașul Plutitor. Casele de aici sunt înconjurate de canale adânci, lucru care le permite proprietarilor să-și parcheze bărcile chiar în fața domiciliului. Astfel, „cartierul” dă impresia unei Veneții moderne, scufundată voit de această dată. O altă zonă fascinantă a insulelor este Laguna Centrală, considerată centrul comercial local. Suprafața de 55.741 de metri pătrați este ocupată, printre altele, de numeroase piețe în aer liber și de peste 20 de restaurante.

The Pearl-Qatar (Qatar)

Pearl-Qatar
Foto: imagean

Qatar este o țară din zona Golfului, cu nesfârșite resurse de petrol și, deși poate părea imposibil să joci fotbal acolo din cauza căldurii extreme, locul este pregătit să găzduiască Cupa Mondială FIFA 2022. Un număr restrâns de turiști care vor veni aici în acest scop vor putea acomoda pe una dintre cele mai unice insule artificiale din lume, Pearl-Qatar. Construcția acesteia a durat aproximativ 10 ani și a fost finalizată complet în 2014.

”Perla” are o deschidere de aproximativ 32 de kilometri de coastă, suprafață pe care se află trei hoteluri de cinci stele, 45.708 metri pătrați de magazine internaționale, restaurante și diverse alte locuri de divertisment. În 2014, pe insulă locuiau doar 12.000 de oameni, însă popularitatea câștigată foarte rapid i-a determinat pe edili să declare că acest număr va crește de patru ori până în 2018, lucru care s-a și întâmplat.

Palm Jumeirah (Emiratele Arabe Unite)

Palm Jumeirah
Foto: Nikada

Povesteam anterior de „The World Islands”, pentru ca acum să poposim de o parte și de cealaltă a lor. În stânga Insulelor Lumii se află Palm Jumeirah, iar în dreapta, Palm Jebel Ali. Cel din urmă „palmier” nu este încă finalizat și nici nu se știe când se va întâmpla acest lucru. Totuși, odată cu terminarea lucrărilor se preconizează că insula va putea găzdui 250.000 de oameni și va avea patru parcuri tematice.

Construcția insulei Palm Jumeirah a decurs mult mai repede, iar în 2006 oamenii se mutau deja nerăbdători. Dintre cele două insule, Palm Jumeirah este cea mai mică și are doar jumătate din dimensiunea lui Palm Jebel Ali – 515 km de coastă, deci imaginează-ți cât de mare este cealaltă! Cu toate acestea, frățiorul palmier mai mic găzduiește numeroase hoteluri, resorturi, restaurante și centre comerciale. Plus un trenuleț, cu care localnicii se pot deplasa cu ușurință. Toate cele trei insule artificiale din Dubai au fost construite prin adunarea a milioane de metri cubi de nisip de pe fundul mării. Pentru Palm Jumeirah au fost folosite și șapte milioane de tone de rocă, cu scopul de a forma un dig de 11 kilometri în jurul palmierului cu 17 frunze. Astfel, insula este protejată de eventualele valuri și furtuni violente.

Citește și: Șase insule ce par desprinse din basme