Fie că sărbătoresc viața, moartea, berea, zeitățile religioase, noul an sau chiar sculptatul în gheață, festivalurile pot fi o variantă interesantă de divertisment pentru orice călătorie. Străzile localităților respective devin brusc animate cu muzică energică și parade colorate, iar prezența la fața locului se poate transforma într-o experiență unică: ritualuri tradiționale care au loc o dată pe an sau mai rar, obiecte artizanale, dar și preparate și băuturi delicioase. Unde mai pui că ești înconjurat de oameni binedispuși, aflați acolo din același motiv: ca să se simtă bine. Iată 7 festivaluri spectaculoase la care ar fi bine să încerci să ajungi:

Festivalul Edinburgh Fringe, Scoția

Edinburgh Fringe
Foto: thetimes.co.uk

Anual, în fiecare august, hoarde de turiști de pretutindeni vin în capitala Scoției pentru cel mai mare festival-spectacol din lume. În această lună, orașul prinde viață odată cu spectacolele prezentate: dans, teatru, comedie, muzică, literatură, ba chiar politică. Practic, fiecare bar din oraș – și există o mulțime – devine o scenă pentru sutele de spectacole care au loc pe tot parcursul zilei, în fiecare zi.

Fundalul perfect pentru aceste activități este alcătuit de oamenii prietenoși din Edinburgh, de fermecătoarele străzi pietruite și de falnicul castel istoric. Că tot veni vorba de castel, în fiecare noapte în esplanada sa are loc Royal Edinburgh Military Tattoo – un spectacol unic, susținut de trupe militare din Marea Britanie și Commonwealth (India și Canada, de exemplu).

Festivalul Diwali, India

Diwali
Foto: Neena Majumdar

Acest festival al luminilor are loc de obicei între mijlocul lunii octombrie și jumătatea lunii noiembrie și este sărbătorit de multiple religii din India. Marcând triumful binelui asupra răului, al luminii asupra întunericului și al cunoașterii asupra ignoranței, ideea festivalului este interpretată diferit în comunitățile hinduse, sikh și jainiste. Dacă vei lua la pas străzile aglomerate vei vedea că magazinele, casele și locurile publice sunt iluminate cu felinare și lămpi mici din faianță numite diyas. Vei da, de asemenea, de expoziții superbe cu flori, care înfrumusețează orașele. Festivitățile au loc timp de cinci zile, iar atmosfera este, într-un cuvânt, feerică – au loc parade și concerte cu muzică live, se aprind focuri spectaculoase de artificii, iar indienii fac schimb între ei de cadouri și dulciuri. Diwali este cel mai important festival al Indiei.

Festivalul internațional al sculpturilor în gheață și zăpadă, Harbin, China

Harbin
Foto: planetofhotels.com

Harbin este un oraș din nordul Chinei, locație care îl predispune pe timp de iarnă la „acțiunea” vânturilor înghețate ale Siberiei. Deși mulți ar putea vedea acest lucru drept un minus, locuitorii orașului l-au transformat într-un atu: anual, în luna ianuarie are loc o spectaculoasă sărbătorire a „frigului”. Festivalul sculpturilor în gheață și zăpadă este exact ceea ce pare – o expoziție a celor mai mari și mai extravagante sculpturi de gheață din lume.

Totuși, nu vorbim despre clasicii oameni de zăpadă, ori despre modele simple în gheață. În schimb, imaginează-ți structuri falnice de peste 6 metri înălțime, luminate pe timpul nopții în culori cât se poate de vii. Sculpturile sunt, fără dar și poate, vedetele festivalului, însă aici te vei putea bucura și de diverse sporturi de iarnă, precum schiatul și înotul în râul (aproape) înghețat – asta dacă ai suficient curaj.

Festivalul Songkran, Thailanda

Songkran
Foto: pattaya.holidayinn.com

Festivalul Songkran marchează intrarea în noul an thailandez, însă are loc și în Asia de Sud-Est, sub un nume și date diferite. În Thailanda, festivalul se desfășoară de obicei într-un weekend prelungit, la mijlocul lunii aprilie. Festivitățile includ parade, piețe în aer liber și spectacole de dans, însă cele mai cunoscute activități sunt bătăile cu apă. În interiorul templelor se spală picturile ce îl înfățișează pe Buddha, pentru a le pregăti pentru noul an, iar afară au loc bătăi cu apă: comunități întregi ies pe stradă la nivel național și încing adevărate bătălii, în care armele cele mai de preț sunt baloanele, pistoalele cu apă și gălețile. Nici simplii trecători nu sunt scutiți de „botez”. Așadar, te poți aștepta la o stropeală zdravănă, însă aceasta va servi cel mai probabil drept o răcorire binevenită în căldura uscată a lunii aprilie.

Oktoberfest, Germania

Oktoberfest
Foto: Emma Rahmani

Deși multe orașe de pe glob au adoptat și adaptat propria lor versiune a Oktoberfest-ului nemțesc, niciuna nu se compară cu originalul. În Germania, Oktoberfest are loc în München, de la mijlocul lunii septembrie și până în prima săptămână din octombrie. Fiind cel mai mare festival al berii din lume, vizitatorii consumă la fiecare ediție aproape 7 milioane de litri. Aceștia sunt serviți în corturi uriașe și săli de băut tradiționale, transformând experiența într-una autentică.

Fabricile de bere din München nu fac rabat de la calitate. Berea este preparată conform „Legii purității germane”, care reglementează rețeta naturală, atât de apreciată: apă, orz și hamei, nimic mai mult. Așadar, dacă a petrece câteva zile consumând cantități mari din unele dintre cele mai bune beri din lume sună distractiv, Oktoberfest este festivalul la care trebuie să ajungi.

Festivalul Obon, Japonia

obon
Foto: japan-guide.com

De mai bine de 500 de ani, japonezii își comemorează strămoșii cu ocazia Obon-ului, un festival de trei zile care se desfășoară, de regulă, în luna august. Sărbătoarea include dansuri populare Bon Odori, preparate delicioase de sezon și aprinderea focurilor de tabără. Unele dintre cele mai mari se fac pe dealurile din jurul orașului Kyoto – focurile uriașe sunt aranjate în formă de kanji, caracterele japoneze.

Această festivitate reprezintă în Japonia o perioadă în care oamenii se reunesc pentru a vizita mormintele familiei și a servi mâncare drept ofrandă la templele și altarele locale. Sfârșitul festivalului este unul de poveste, în care comunitățile se adună în jurul lacurilor și râurilor pentru a lansa felinare de hârtie pe apă. Acest proces, cred japonezii, ghidează sufletele rudelor decedate înapoi în lumea spiritelor.

Mardi Gras, New Orleans, SUA

Mardi Gras
Foto: Wikipedia

Această sărbătoare are loc în ultima zi dinaintea Postului Mare, atunci când, în mod tradițional, oamenii mâncau alimente sățioase și grase. Din acest motiv, festivitatea este cunoscută și sub numele de „Marțea Grasă”. Deși este sărbătorită de creștinii din întreaga lume, New Orleans a devenit peste ani „casa” festivalului – prima paradă de acest fel a avut loc aici în 1857. Festivitățile și-au păstrat vivacitatea și peste ani, astfel încât și astăzi vei vedea care alegorice și oameni costumați în violet, verde și auriu, aruncând mărgele lungi și tot felul de alte mărunțișuri  în mulțime. Culorile folosite reprezintă dreptatea, credința și puterea. În fiecare an, cu o zi înainte de paradă este dezvăluit regele carnavalului, ales cu puțin timp în urmă.

Citește și: 7 orașe europene ce ar trebui vizitate