Atunci când călătorești prin Europa, te „lovești” inevitabil de una sau mai multe dintre sutele de catedrale gotice care împânzesc peisajul. Construite în perioada secolelor XII-XVI, aceste capodopere medievale s-au născut din curentul ce și-a luat numele după cel al goților, un grup germanic nomad care a luptat împotriva dominației romane la sfârșitul secolului IV și începutul secolului V.

Elementele structurale inovatoare care susțin aceste mega-catedrale definesc estetica arhitecturii gotice. În primul rând, lejeritatea acestor structuri provenea din utilizarea arcurilor ascuțite, împrumutate din arhitectura islamică dezvoltată în Spania în aceeași perioadă. Arcul reducea stresul asupra altor elemente structurale, permițând astfel coloanelor care-l susțin să devină mai subțiri și mai înalte – atât de mult încât coloanele se extindeau până la acoperiș, făcând parte din boltă. Bolta cu nervuri a devenit apoi mai complicată, fiind încrucișată cu nervuri de lierne în pânze sculpturale complexe, sau prin adăugarea de nervuri transversale.

Am trecut în revistă în lista de mai jos șapte dintre cele mai bune exemple de catedrale gotice din întreaga Europă, pe care dacă nu le-ai vizitat încă este momentul să o faci, ele intrând fără doar și poate în categoria „de văzut măcar o dată-n viață”.

Westminster Abbey (Londra)

westminster abbey

Westminster Abby era cunoscută cândva sub numele de Biserica Colegială Sfântul Petru din Westminster. Este în mare parte realizată în stil gotic și se numără printre cele mai importante construcții religioase din Londra.

La sfârșitul secolului IX, pe locul unde este acum Westminster Abbey se afla biserica Thorn Ey. Despre abație se spune că a fost realizată la cererea lui Henric al III-lea, în anul 1245, ca loc de veci pentru el însuși. Ca fapt divers, în Westminster Abbey au avut loc peste 15 nunți regale. Dar această impunătoare construcție gotică a fost, de asemenea, martoră a multor evenimente istorice, trecând prin perioade negre, dar și de glorie, prezentul reamintind de toate acestea.

Catedrala (Domul) din Milano (Milano)

dom milano

Cea mai mare biserică din Italia (și a treia ca mărime din lume), Catedrala din Milano a fost o lucrare în curs de desfășurare timp de câteva secole, de la momentul în care s-a pus piatra de temelie în 1386 până la finalizarea sa în 1865. Cu toate acestea, construcția pe care o vedem astăzi a fost terminată abia în 1965, lucrările fiind întrerupte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Milano a fost bombardat. Turlele și turnulețele catedralei, precum și fațada extrem de ornamentată sunt elemente foarte reprezentative pentru designul său gotic.

CITEȘTE ȘI  Eco luxury resorts

Catedrala Notre-Dame (Paris)

Notre dame

Una dintre cele mai emblematice catedrale din lume, Notre-Dame de Paris este, de asemenea, una dintre cele mai vechi structuri gotice, construcția sa începând în 1163. Finalizată în 1345, structura de bază a trecut prin mai multe modificări și a suferit, de asemenea, profanări în timpul Revoluției Franceze. Deși catedrala a fost restaurată în secolul al XIX-lea, a fost din nou deteriorată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Un incendiu devastator a avariat masiv structura în aprilie 2019, distrugându-i acoperișul și afectându-i stabilitatea. Costul restaurării se așteaptă să se ridice la miliarde de dolari; cu toate acestea, se așteaptă ca scanările 3D ale structurii gotice realizate de regretatul arhitect profesor Andrew Tallon să ajute la restaurarea completă a catedralei Notre-Dame.

Catedrala din Burgos (Burgos)

catedrala burgos

Această catedrală din secolul al XIII-lea este unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură gotică. Catedrala din orașul spaniol Burgos este dedicată Sfintei Fecioare Maria, fiind o „piesă” masivă a cărei construcție a început în 1221 și a continuat până în 1567 în stil gotic francez. Ceva mai târziu, în secolele al XV-lea și al XVI-lea, au fost adăugate și elemente ce țin de stilul renascentist. A fost inclusă în familia de catedrale și arhitectură gotică a Patrimoniului Mondial la sfârșitul anului 1984, devenind astfel singura catedrală spaniolă cu această distincție unică.

Catedrala din Chartres

Chartres

Catedrala din Chartres mai este cunoscută și sub numele de Catedrala Maicii Domnului din Chartres. Este o catedrală romano-catolică, medievală, care se află în Franța și care în cea mai mare parte a fost construită între anii 1194 și 1250, fiind extrem de bine conservată. În secolul al XIII-lea au fost aduse câteva modificări minore, dar, în principiu, catedrala are astăzi o imagine foarte apropiată de cea originală. 

Sancta Camisa este o relicvă cu care Catedrala din Chartres este strâns asociată – o pânză despre care se presupune că a fost lucrată de Maria atunci când s-a născut Iisus. Această structură gotică este o foarte populară destinație de călătorie, atrăgând an de an mulțimi de credincioși.

CITEȘTE ȘI  Cele mai ciudate parcuri de distracții din lume

Catedrala din Köln

catedrala koln

Un impresionant exemplu de artă arhitectonică gotică! Construcția Catedralei din Köln s-a întins din 1248 până în 1473, pentru ca apoi lucrările să se oprească, biserica rămânând incompletă până când acestea au fost reluate, în secolul al XIX-lea. La fel ca multe alte construcții de acest fel, Catedrala din Köln este o biserică romano-catolică, ea servind ca sediu al arhiepiscopului local, precum și al arhidiecezei din Köln. Catedrala este un simbol atât pentru arhitectura gotică, dar și pentru catolicismul german. Catedrala din Köln este, de asemenea, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și cel mai frecventat reper turistic al Germaniei.

Totodată, este cea mai mare catedrală gotică din Europa de Nord, având al doilea cel mai înalt tavan. De asemenea, are cea mai mare fațadă a unei biserici din întreaga lume, iar raportul dintre lățimea corului și înălțime, în comparație cu alte biserici medievale, o plasează pe primul loc în top și la această categorie.

Catedrala Sfântul Ștefan (Viena)

Stephansdom

Ridicată pe ruinele a două biserici care au precedat-o, Catedrala Sfântul Ștefan, construită în 1147, este un superb exemplu a tot ceea ce are de oferit arhitectura gotică. Aceasta este considerată, de fapt, „biserica-mamă” a proeminentei Arhidieceze romano-catolice din Viena, servind și ca sediu al arhiepiscopului.  Totodată, Stephansdom este cea mai importantă construcție religioasă din Austria.

Catedrala Sfântul Ștefan a trecut testul timpului, fiind martoră a numeroase evenimente istorice. Are un acoperiș frumos colorat, care a devenit unul dintre cele mai recognoscibile simboluri ale orașului.

Un lucru despre această structură gotică pe care nu îl știu foarte mulți este că turnul nordic a fost menit să reflecte turnul sudic. Dar proiectul a fost mult mai ambițios decât s-a crezut inițial, iar odată cu trecerea epocii gotice, în 1511 a fost adăugat un… moț renascentist la turnul nordic, care a devenit astfel mult mai proeminent.

Îi vei auzi pe vienezi referindu-se la intrare ca fiind Riesentor sau ușa gigantului. Clopotele care erau odată adăpostite în Heidentürme din turnul sudic s-au pierdut pentru totdeauna în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Turnul nordic, însă, adăpostește un clopot care încă este operațional.

Foto: Canva Photos

Citește și: Monumente antice ridicate în onoarea unor femei celebre