Să înoți în mare sau în ocean presupune să te bucuri de frumusețea pură a naturii, însă înotul la o piscină plasată într-un cadru aparte, permite, pe lângă aprecierea naturii, și pe cea a creației umane. Din diverse motive, precum lipsa unei ieșiri la mare, prezența unor izvoare termale sau, pur și simplu, din teama de valuri, oamenii au construit piscine publice uimitoare în întreaga Europă. Acestea sunt 7 dintre cele mai bune:

Badeschiff – Berlin, Germania

Badeschiff
Badeschiff, Berlin / Foto: YouTube

În cadrul unui proiect de artă publică din 2004, Susanne Lorenz, o artistă din Berlin, a transformat carena unei nave de 32 de metri într-o piscină și a amplasat-o pe linia de plutire, pe râul Spree. Cunoscută drept Badeschiff, care s-ar traduce prin vas de baie, această piscină reprezintă în prezent una dintre atracțiile principale pe timp de vară din Berlin, oferind în jurul ei activități precum tenisul de masă și organizarea de concerte.

The Blue Lagoon – Reykjavik, Islanda

laguna albastra
Blue Lagoon / Foto: thinkgeoenergy.com

Se spune că apele bogate în siliciu și sulf din Laguna Albastră posedă puternice calități medicinale. Fie că te afli printre cei care cred acest lucru, fie că nu, vei fi cu siguranță fermecat de împrejurimile mistice și de temperaturile apei de 37-39°C de pe tot parcursul anului, mai ales dacă vizitezi Laguna într-una dintre iernile friguroase din Reykjavik. Cu apariții în The Amazing Race 6, Hostel: Part II și Britain’s Next Top Model, Laguna Albastră este una dintre atracțiile turistice de top ale Islandei și chiar ale lumii.

Piscinele Leça Da Palmeira- Porto, Portugalia

Leça Da Palmeira
Leça Da Palmeira / Foto: travel-in-portugal.com

Situat într-un peisaj natural, cu bazine formate în stâncă, acest complex de pe coasta Atlanticului, în apropiere de Porto, îmbină într-un mod elegant natura și artificialul. Conceput de renumitul arhitect portughez Álvaro Siza, Leça Da Palmeira a fost unul dintre primele sale proiecte, ce datează de la mijlocul anilor ’60. Complexul definește două bazine de mare deja existente, iar în cadrul lui s-au adăugat vestiare, dușuri și alei. Legătura dintre elementele de beton care marchează drumurile către piscină și geologia contrastantă a locului înconjurat de stânci este una de apreciat, piscinele situându-se într-un peisaj marin în care surferii sunt întotdeauna fericiți.

Băile Széchenyi – Budapesta, Ungaria

Băile Széchenyi
Băile Széchenyi, din Budapesta / Foto: budapestxplore.com

Budapesta este binecuvântată cu numeroase izvoare termale naturale. Faimoasele sale băi Széchenyi, o fantezie neo-barocă, sub forma unui tort de nuntă galben, datează din 1913 și se mândresc cu faptul că sunt cele mai mari băi termale din Europa. Alimentate de un puț subteran aflat la mare adâncime, un labirint uimitor de 15 piscine interioare și 3 piscine exterioare, complexul este în permanență aglomerat cu vănâtorii de plăceri, care înoată, se relaxează, dansează și joacă șah în piscină. De asemenea, în cadrul complexului balnear este disponibilă o varietate de saune, băi de aburi și tratamente terapeutice. Băile sunt deschise atât în ziua de Crăciun, cât și în cea de Anul Nou, fiind remediul perfect pentru mahmureala festivă.

Piscinele naturale de lavă din Porto Moniz, Madeira, Portugalia

piscine madeira
Foto: gui00878

Rocile vulcanice au format în mod natural o serie de piscine minuscule, uimitor de frumoase, pe coasta de nord-vest, în Madeira, Portugalia. Aceste “piscine de lavă” umplute de ocean sunt atracția principală din Porto Moniz, localitate situată la aproximativ o oră de capitala Madeirei, Funchal. În ciuda cadrului sălbatic, zona din jurul piscinelor conține facilități pentru turiști precum vestiare, dulapuri, dușuri, un restaurant și o echipă de salvamari.

Aquacentrum Šutka, Praga, Republica Cehă

Aquacentrum Šutka
Aquacentrum Šutka / Foto: mobilniturista.com

Vizitatorii celei auqacentrului Šutka, a doua cea mai mare piscină din Praga, pot face mai mult decât să-și exerseze stilul de înot. Deschis la sfârșitul anului 2012, acest parc acvatic conține două tobogane, o cascadă, un râu artificial, o piscină de relaxare, o saună finlandeză și o piscină de 50 de metri. O capacitate totală de 3000 de persoane care se pot bălăci aici în voie.

Tinside Lido, Plymouth, Anglia

Tinside Lido
Tinside Lido / Foto: Wikipedia

Litoralul Angliei este presărat cu decoruri lido, arhitectură savuroasă sub forma cupei de înghețată, dedicată plăcerilor verii. Deschis în 1935, Tinside Lido din Plymouth este integrată într-un promontoriu cu vedere la Plymouth Sound și prezintă o piscină colosala, semi-circulară.

Vizitată de generații succesive de turiști, conturul său de culoarea vaniliei se potrivește perfect cu rolul acesteia: un loc lipsit de griji, încântător. Totuși, precum alte plaje britanice, a cunoscut perioade mai puțin fericite, fiind chiar închisă în 1992. După o perioadă neagră, cu viitor incert, a fost salvată și reamenajată, redeschizându-se triumfal în anul 2005.

Citește și: Kavala, o surprinzătoare și foarte accesibilă destinație de vacanță