Cu cât știi mai puține detalii despre un anumit lucru, cu atât acesta devine mai interesant, iar dorința de a-l descoperi crește” – o regulă nescrisă, dar general valabilă, care a oferit inspirația pentru lista de mai jos. Mulțumită evoluției tehnologice din ultimii ani, putem accesa cantități enorme de informație în câteva secunde, cu doar câteva click-uri. Pune aceste două lucruri împreună și ajungem în mod inevitabil să ne întrebăm și să „cercetăm” care sunt cele mai misterioase locuri nedescoperite din lume. Probabil te vei întrista să afli că este interzis să vizitezi majoritatea acestor destinații și te vei întreba „De ce?”. Motivelele găsești în lista cu cele 7 astfel destinașii interzise, de la care trebuie să-ți cam iei gândul că le vei vizita în persoană.

Misteriosul oraș Mezhgorye

Mezhgorye
Foto: Mehaniq

Orașul cunoscut astăzi sub numele de Mezhgorye a existat încă din 1979, dar pe atunci purta denumirea tehnică de Ufa-105 sau Beloretsk-16. Abia în anul 1995 a primit statutul de oraș propriu-zis, împreună cu numele său actual. Acesta se află lângă munții Urali din Republica Bashkortostan (Rusia). Orașul este închis și neprimitor, în ciuda urării călduroase de „Bine ați venit!” de la granița sa.

Multe persoane bănuiesc că Mezhgorye găzduiește aproximativ 20.000 de oameni: toți aceștia ar fi muncitori la baza „super secretă” din apropiere, numită Muntele Yamantau. Se zvonește că această bază este o construcție subterană extrem de adâncă și extrem de mare, pe care mai mulți oficiali ruși au descris-o drept un sit minier, un depozit pentru comorile rusești, o zonă de depozitare a alimentelor, sau un buncăr pentru liderii Rusiei. Practic, depinde pe cine întrebi. În ciuda acestor explicații oficiale, lumea este convinsă că baza are de-a face cu armele nucleare.

Peștera Lascaux, Franța

Lascaux
Foto: atlantic-kid

Peștera Lascaux din Franța este o neprețuită  bijuterie pentru arheologii din întreaga lume. Sistemul de peșteri din care aceasta face parte conține picturi preistorice importante, care datează cu cel puțin 17.300 de ani în urmă. Setul de picturi paleolitice înfrumusețează pereții reci ai peșterii, oferind o senzație copleșitoare și o imagine clară a trecutului. Aceste picturi includ imagini care simbolizează diverse lucruri: animale precum vite, cerbi, zimbri, dar și multe alte scene antice cu lupte și ritualuri. Din păcate, peștera Lascaux a fost închisă pentru publicul larg în 1963. Arheologii au luat această decizie atunci când au ajuns la concluzia că desele vizite ale turiștilor ar putea ruina operele de artă preistorice.

Banca Mondială de Seminţe Svalbard (Svalbard Global Seed Vault): ”Seiful Apocalipsei”

Svalbard Global Seed Vault
Foto: croptrust.org

Banca Mondială de Semințe din Svalbard este un seif super-securizat, care stochează diferite tipuri de semințe, aparținând mai multor culturi: flori, legume, fructe și diferite plante. Scopul băncii este de a ne oferi un „punct de plecare” pentru viitor, în cazul în care natura va avea nevoie cândva de astfel de rezerve. Fiind un loc emblematic, cu un design exterior impunător (demn de filmele Hollywoodiene), seiful reprezintă o atracție fascinantă pentru turiștii cinefili. NordGen, operatorii acestui loc, primesc adesea cereri de vizită, pe care le refuză politicos din motive obiective: e de înțeles că nu își doresc turiști rătăcind prin sălile seifului care ar putea deveni într-o zi ultima speranță de supraviețuire a omenirii. Din acest motiv, toate vizitele private aici sunt strict interzise.

În ciuda restricțiilor dure aplicate în interiorul seifului, compania NordGen este pe deplin conștientă de natura fotogenică a clădirii și este de acord ca vizitatorii care ajung aici să se fotografieze în fața celebrei intrări – bineînțeles, atât timp cât aceștia nu se așteaptă să fie primiți înăuntru, pentru a-și căuta câte un suvenir în rezerva mondială.

Insula Santinelei de Nord, India

north sentinel india
Foto: timesofindia.indiatimes.com

Insula Santinelei de Nord, care face parte din lanțul Andaman, este unul dintre numeroasele locuri interzise din lume. Acesta este pământul pe care locuiește tribul Sentinelese, iar oamenii de aici recurg deseori la violență pentru a-și păstra neatinsă această izolare. Tribul Sentinelese se află pe această insulă de mai bine de 50.000 de ani, datorită protecției oferite de guvernul indian. Prin urmare, vizitele aici sunt strict interzise pentru orice fel de turist. Iar această interdicție se datorează faptului că, din cauza primitivității tribului, acesta este unul dintre cele mai periculoase locuri din lume.

Ise Grand Shrine, Japonia

Ise Grand Shrine
Foto: z tanuki (Wikimedia)

Japonia este cunoscută în întreaga lume pentru cultura sa tradițională. Pe toată suprafața țării, Japonia deține aproape 80.000 de altare, cel mai cunoscut și cel mai mare dintre acestea fiind Marele Altar Ise. Acesta este unul dintre cele mai scumpe temple din Japonia, unul cu o gradioasă structură arhitectonică. Pentru a-și păstra intacte tradițiile șintoiste, care datează din secolul al VIII-lea, acest altar este reconstruit o dată la fiecare 20 de ani. Iar singurele persoane care au acces în această prestigioasă clădire sacră pentru japonezi sunt cele din familia regală.

Mormântul lui Qin Shi Huang, China

Qin Shi Huang
Foto: Canva Photos

Mausoleul primului împărat al Chinei se află ascuns la mare adâncime, sub o piramidă veche, de mai bine de 2.000 de ani. Acest mormânt se numără printre cele mai mari descoperiri din istoria Chinei, dar reprezintă încă un puzzle pentru istorici și arheologi. Interiorul structurii este în mare parte încuiat, deci, practic, nedescoperit. Legenda spune că acest loc funerar este burdușit cu lucruri valoroase, de care împăratul Qin Shi Huang va avea nevoie în viața de apoi. Pentru a respecta vechiul sit istoric, guvernul chinez a decis să interzică orice excavare a Mormântului lui Qin Shi Huang. Prin urmare, datorită respectului oferit regretatului rege, mausoleul se numără și el printre locurile interzise ale lumii.

Insula Șerpilor, Brazilia

snakes island
Foto: worldatlas.com

Încă din numele său îți poți da seama de ce în Insula Șerpilor este interzisă orice vizită: întregul teren este inhabitat de mii de șerpi. Oficialii Braziliei estimează că aici se află aproximativ 4.000 de șerpi, mai exact unii dintre cei mai periculoși și veninoși de pe Pământ. Niciun om cu toate țiglele pe casă nu îndrăznește să-și riște viața călcând aici, în primul rând din cauza pericolului iminent, dar și pentru că guvernul brazilian a interzis acest lucru prin lege.

Citește și: Plaje ascunse, la care se ajunge greu