Niciodată nu a existat un moment mai bun pentru a călători, în special după ce a trecut această pandemie controversată. Odată cu introducerea smartphone-urilor, a site-urilor de rezervări și a indexurilor de călătorie, descoperirea unei destinații de vis se află la doar câteva clickuri și o călătorie cu avionul distanță. Cu toate astea, dacă majoritatea orașelor mari și a locațiilor frumoase din jur sunt la îndemână, încă există unele destinații care pot fi atinse cu un plus de efort, deoarece ele se află la distanțe mai mari și, îndeosebi, sunt în afara traseelor bătătorite.

Acest lucru nu înseamnă doar faptul că în aceste locuri vei găsi un mediu mai liniștit, mai puțini turiști și o experiență culturală autentică, ci și posibilitatea de a explora unele dintre cele mai uimitoare locuri de pe Pământ. În acest sens, hai să „explorăm” și noi șapte dintre dintre cele mai impresionante destinații accesibile doar cu barca.

Golful Navagio – Zakynthos, Grecia

navagio

Golful Navagio de pe insula Zakynthos, Grecia, a devenit deja parcă prea popular, dar își merită totuși locul pe listă. În 1980, o navă încărcată cu țigări de contrabandă s-a scufundat în largul coastei, fiind apoi mutată pe această plajă izolată, unde a rămas până în zilele noastre, epava completând perfect estetica spectaculoasă a golfului Navagio.

A înota în apele acestui golf este o experiență cu adevărat unică, iar pentru cei care vizitează Zakynthos pe perioada vacanței, acest deziderat reprezintă o țintă aproape obligatorie. Atenție: în lunile de vară, plaja Navagio devine extrem de aglomerată, din cauza ambarcațiunilor care vin și pleacă. Cu toate acestea, fie vizitând-o dimineața devreme sau seara târziu – fie alegând să mergi în particular cu un skipper local care poate naviga zona ca un profesionist – poți obține maximum din această excursie.

Insulele Maddalena, Sardinia, Italia

Maddalena

62 de „pete” în apele strălucitoare și limpezi ca o bijuterie din largul coastei de nord a Sardiniei – Insulele Maddalena pot fi văzute doar făcând o excursie de o zi cu barca. Poți face drumeții până la fortificații vechi și te poți fotografia pe bolovani imenși, cu aspect preistoric – dar, în final, vei descoperi că ajungi aici, de fapt, în principal pentru a înota într-unele dintre cele mai limpezi ape din Mediterană. Golfurile puțin adânci și lagunele de un albastru deschis cer să ai musai la tine un tub de snorkeling și o mască; încearcă mai somnoroasele Spiaggia del Cardellino și Capocchia du Purpu pentru o scufundare paradisiacă fără alți amatori prin preajmă.

CITEȘTE ȘI  Destinatii pet-friendly

Insulele Surin, Thailanda

Surin

Mulți sar de pe continentul thailandez în Ko Samui, Ko Phi Phi și Ko Lanta în fiecare an, dar Thailanda are zeci de insule delicioase, aflate mult în afara hărții turistice. Unul dintre aceste grupuri este reprezentat de insulele Ko Surin, la care se ajunge cel mai bine cu o barcă cu motor sau cu o excursie de tip island-hopping în largul coastei de vest a țării.

Incluse într-un parc național, cele cinci insule Surin te întâmpină cu plaje paradisiace și lagune susținute de o junglă deasă, plus golfuri în care nu te vei putea sătura de snorkeling. Nu există cazare pe insulele Surin, cu excepția unui mini-sat de corturi și bungalowuri în spatele golfului principal, Mai Ngam Beach, unde câțiva aventuroși aleg să rămână peste noapte, având astfel posibilitatea de a explora aceste golfuri sălbatice la prima oră, înainte de sosirea turiștilor „zilieri”.

Plaja Lalaria – Skiathos, Grecia

Lalaria beach

Plajele cu pietricele albe, apa turcoaz și lanțurile de stânci de cretă te vor întâmpina în Skiathos. Această insulă grecească din Marea Egee are multe de oferit, mai ales pentru cei care călătoresc cu barca. Priveliștile panoramice ca în povești, precum și apele limpezi fac ca linia de coastă a insulei să fie una specială.

Skiathos are numeroase golfuri și plaje izolate. Cu toate acestea, plaja din Lalaria este o locație specială, de neratat. Aici se află în apă o impresionantă poartă de piatră, despre care se crede de mult timp că are puteri de vindecare mistică și de… tinerețe veșnică. Cei care plănuiesc să exploreze zona cu barca pot vizita, de asemenea, peșterile marine din apropiere, care strălucesc într-un mod mirific la apus.

Insulele Lavezzi – Corsica, Franța

Lavezzi

Insulele Lavezzi, aflate între Corsica și Sardinia, îi invită pe navigatori să exploreze apele lor de vis, de un albastru intens. Golfuri cu plaje de „aur”, formațiuni de granit extravagante, fauna și flora rare – toate fac din acest arhipelag unul cu adevărat special. Dintre Insulele Lavezzi, doar Île de Cavallo este locuită, celelalte rămânând în mare măsură neatinse. O mare parte a acestui arhipelag se află inclusă în programe de conservare și protejare, doar insulele Lavezzi, Cavallo și Piana putând fi vizitate de turiști.

CITEȘTE ȘI  Din Scotia… cu dragoste! Partea I

Poți pleca din Bonifacio în largul coastei de sud a Corsicii. De-a lungul unei călătorii în jurul Insulelor Lavezzi, vei constata că atunci când ajungi pe uscat ești întâmpinat de mirosurile proaspete ale naturii. Cu toate acestea, relația dintre insule și viața sălbatică este cea care face din această destinație de călătorie una cu adevărat magică. Lavezzi, insula principală, găzduiește o colecție de peisaje impresionante și golfuri fermecătoare. Unii vizitatori numesc acest arhipelag drept Seychelles-ul Mediteranei.

Insulele Eoliene, Italia

Insula Lipari
Insula Lipari

În timpul verii, îi vei găsi pe cei mai discreți milionari din Europa navigând cu iahturile între aceste câteva încântătoare insule italiene. Aflate în largul coastei Siciliei, micile enclave propun o linie strălucită de magazine și restaurante haute hippie, unele dintre ele neavând mașini și fiind inaccesibile cu avionul (deși cei super-bogați folosesc serviciul de elicoptere Air Panarea).

Fiecare insulă Eoliană are propria ei personalitate. De pildă, vulcanica Stromboli, cu vârful vulcanului mereu fumegând și plajele negre, agitata Lipari, cu un port în nuanțe arămii și străzi pline de buticuri și cafenele, sau micuța Panarea care, cu casele ei în forme de cuburi de zahăr și potecile de coastă punctate de cactuși, ce seamănă cu o insulă grecească, dar cu adaos de paste.

Descoperă-le pe toate ca parte a unei vacanțe de șapte nopți cu Variety Cruises, care include și explorarea Maltei și a Siciliei, sau pur și simplu fă o excursie din Sicilia, la bordul unui vaporaș sau a unei bărci cu motor.

Insula Deception, Antarctica

Deception

Antarctica este o locație preferată de mulți exploratori ai zilelor noastre, datorită naturii sălbatice nealterate, ce se dorește explorată într-un mod ecologic. Cu siguranță, Antarctica nu este pentru toată lumea, pentru că nu presupune o vacanță obișnuită de relaxare pe mare. Cu toate acestea, este o aventură unică în felul ei, care ar putea să-ți deschidă perspectivele și să-ți schimbe viața.

Locul din Antarctica în care ai putea ajunge doar cu barca este Insula Deception, un teritoriu așezat deasupra unui vulcan activ. Deception oferă posibilitatea de a face o baie în izvoarele sale termale, ceea ce o transformă în cel mai bun loc din Antarctica pentru… scaldă. În plus, este locul perfect de vizitat dacă te afli în căutarea unor experiențe palpitante, unice în felul lor.

Foto: Canva Photos

Citește și: 7 destinații de vacanțe ieftine pentru 2023