Există o mulțime de factori care trebuie luați în considerare atunci când planifici o vacanță – destinația, ce să faci acolo și cât de mult va costa călătoria. Din fericire, există câteva superbe locuri de petrecere a vacanței, care nu te obligă să spargi banca. Fie că ești în căutarea unei escapade pe plajă sau a unei aventuri într-o zonă montană, această scurtă listă ce include destinații de vacanță ieftine are câte ceva pentru toată lumea.

Iar destinațiile de mai jos iau în considerare tarifele hoteliere, costurile medii ale alimentelor și multe altele (mai puțin prețurile biletelor de avion, pe care trebuie să le urmărești pentru a prinde ofertele cele mai bune) pentru a te asigura că banii sunt cheltuiți cu măsură, bucurându-te, în același timp, de o vacanță minunată.

În plus, multe dintre aceste destinații oferă ceva ce banii nu pot cumpăra: incursiuni unice în culturi diferite. Prin urmare, pentru următoarea vacanță, ia în calcul…:

Sri Lanka

sri lanka

Dacă vrei să experimentezi unul dintre locurile cele mai bogate când vine vorba de ceea ce are natura de oferit, atunci mergi în Sri Lanka. Această insulă găzduiește peste 90 de mamifere diferite, printre aceștia numărându-se leneșii, leoparzii și elefanții asiatici. Sri Lanka este, de asemenea, unul dintre cele mai bune locuri pentru a observa delfinii și balenele.

Pentru cei care adoră scufundările, există grădini de corali strălucitori și epave antice care abia așteaptă să fie explorate. Sri Lanka este, de asemenea, cunoscută pentru marea varietate de condimente și arome folosite în bucătăria locală, în zeci de curry-uri și samburi diferite.

Nordul Thailandei

chiang rai

Thailanda are o istorie bogată și îndelungată, evidențiată de cele peste 40.000 de temple răspândite pe întreg teritoriul țării. Stiluri arhitectonice incredibile, gravuri și sculpturi complexe și o frumusețea pură ce transpare din multe orașe și sate thailandeze.

Thailanda e renumită pentru insulele ei și pentru plajele kilometrice, cu nisip alb și ape cristaline în adâncurile cărora te așteaptă o lume fascinantă. Dar nordul Thailandei este diferit, fiind cunoscut în special pentru parcurile naționale superbe, perfecte pentru cei care se bucură de drumeții și de un alt tip de vacanță. Regiunile Chiang Mai și Chiang Rai din nordul Thailandei, chiar dacă nu implică o ședere la soare, au atât de multe lucruri de oferit, încât îți vei dori cu ardoare să te întorci.

CITEȘTE ȘI  Schi și spa în Alpi - combină aventura cu relaxarea!

Argentina

Argentina

Se pare că este un moment bun pentru a vizita Argentina, deoarece peso-ul argentinian a scăzut mult față de dolar și euro, oferindu-le turiștilor o putere de cumpărare mult mai mare în această țară, altfel destul de scumpă pentru călători.

Printre lucruri de calitate pe care le poți face în Argentina se numără explorarea scenei cafenelelor din Buenos Aires și plimbarile pe jos, absorbind multitudinea de atracții gratuite din centrul orașului și din cartierele mărginașe.

Dacă te aventurezi spre vestul țării, adică spre Cordoba și regiunea Sierra, vei descoperi că „al doilea oraș al Argentinei” (Cordoba), are câteva lucruri unice de oferit, pe care călătorii le trec adesea cu vederea. De asemenea, o sugestie bună și mai puțin obișnuită pentru această țară este să închiriezi o mașină pentru a face excursii în orașe mici cu priveliști pitorești.

Insula Paros (Grecia)

Paros

Te-ai gândi să mergi în Santorini în 2023, dar te cam sperie ideea hoardelor de turiști și costurile în creștere din cea mai marketată insulă a Greciei? Atunci abandonează ideea în favoarea alteia: mergi în Paros. verișoara sa mai puțin cunoscută din Ciclade, unde multe familii grecești își petrec vacanța – și care se află la doar câteva ore de Santorini cu feribotul. Clădirile albite, cu ferestre și acoperișuri tradiționale albastre, marea de un albastru strălucitor (cu plaje de nisip pe măsură) și tavernele care servesc mâncare mediteraneană delicioasă îți vor face vacanța superbă și vor avea grijă de bugetul tău.

Georgia

Georgia

Georgia, frumoasa țară din regiunea Caucazului, situată între Europa și Asia, este o altă destinație de călătorie ieftină și care abia așteaptă să fie explorată. Odată ajuns în capitala Tbilisi, cel mai mare oraș al Georgiei, poți găsi cazare cu mai puțin de 20 de euro/noapte și te poți delecta cu unele dintre cele mai bune mâncăruri din lume. Vei cheltui mai puțin de 10 euro pentru o masă la restaurant, care include un vin georgian local, într-o mică cafenea de-a lungul drumurilor pietruite din vechiul Tbilisi.

Petrece cel puțin câteva zile în Kazbegi, unde te poți răsfăța cu un hotel de tip boutique sau te poți caza la o pensiune locală sau la o casă de oaspeți, de unde vei fi binecuvântat cu priveliști de neuitat ale Munților Caucaz. Pentru o escapadă pe plajă, cu buget redus, mergi spre vest, la Batumi, oraș de pe malul Mării Negre, cu un vibe cool și cu cazări ieftine și bune.

CITEȘTE ȘI  Cele mai potrivite destinații de vizitat în octombrie

Vietnam

Vietnam

Ca destinație de călătorie ieftină, Vietnam are o popularitate în continuă creștere în ultimii ani, fiind unul dintre cele mai bune locuri de petrecere a vacanței pentru călătorii cu buget limitat, și nu numai. Totul, de la cazare și mâncare la transport, este foarte accesibil în Vietnam.

Hanoi, fostul sediu al Indochinei franceze și centrul administrativ al Vietnamului de Nord comunist, a fost declarat capitala oficială a țării în 1976, după ce a început reunificarea. Hanoi păstrează o mare parte din aroma sa franceză, așa că aici vei găsi croissante delicioase alături de localele supe de tăiței pho.

Cartierul vechi din Hanoi, construit în jurul lacului Hoan Kiem, este cel mai bun loc pentru a absorbi o parte din farmecul postcolonial al orașului. Este o rară oază de calm în orașul, altfel, haotic, iar localnicii se îndreaptă acolo în fiecare dimineață, la răsăritul soarelui, pentru a practica Tai Chi.

Poți experimenta viața rurală vietnameză în fosta stațiune montană franceză Da Lat, în zona montană centrală. Orașul este oarecum invadat de turiști, deoarece este principalul punct de plecare pentru o mulțime de excursii cu motocicleta. Cu toate acestea, merită vizitate fermele de flori, fabricile locale de tofu, plantațiile de caju și frumoasele terase de orez. Datorită altitudinii regiunii, majoritatea exporturilor de cafea din țară provin din Da Lat. Ulterior, te poți îndrepta de-a lungul coastei spre sud, către orașul Ho Chi Minh.

Polonia

polonia

Polonia este o țară încărcată de istorie și cultură, dar este adesea trecută cu vederea în favoarea altor destinații europene. De la mâncăruri delicioase la locuri istorice frumoase, Polonia are foarte multe de oferit vizitatorilor. Piața principală din Cracovia – Rynek Główny – este fermecătoare, fiind înconjurată de cafenele, muzee, pub-uri, baruri cu muzică, magazine de suveniruri, hoteluri și restaurante în care te poți relaxa. Orașele mai mici, precum Gdansk, Wroclaw și Zakopane, sunt la fel de frumoase, dar sunt și mai liniștite și mai ieftine, transformându-se în tot atâtea destinații de călătorie poloneze, ce ar merita încercate.

Foto: Canva Photos

Citește și: 5 țări europene subevaluate, dar care merită vizitate