Ziduri de piatră inaccesibile, șanțuri adânci pline cu apă mâloasă și poduri înguste ce se leagănă când pășești pe ele – aceste trei elemente apar cu siguranță în mintea oricui atunci când se gândește la castele istorice. Nu se poate să nu păstrtezi în memorie imaginea unui castel sau a unei fortărețe. La urma-urmei, cu toții am crescut cu desene animate și povești cu prinți și prințese.

Probabil te-ai întrebat în copilărie care e faza cu apa din jurul castelului. Rolul ei era, desigur, acela de a apăra castelul de posibile atacuri sau asedii. Dacă podul era ridicat, singura cale de acces era prin apă, unde mulți sfârșeau înecați sau devorați de crocodili. Odată cu trecerea timpului, aceste șanțuri și-au pierdut statutul de „protecție impenetrabilă”, rămânând doar un element decorativ care oferă construcției un aspect unic. Fiecare castel ascunde nenumărate secrete în spatele zidurilor sale: comori neprețuite, fantome ale foștilor proprietari și coridoare interminabile ce par încremenite în timp. Așadar, iată 7 dintre cele mai frumoase castele înconjurate de apă, din întreaga lume.

Castelul Vadstena, Suedia

Vadstena
Foto: Rhoberrazi

Pe malul frumosului lac Vättern din Suedia se află castelul Vadstena, a cărui construcție a fost finalizată în 1545, la ordinul regelui Gustav Wasa. Undeva la mijlocul secolului al XVI-lea, guvernul de la Stockholm se aștepta la un atac din partea danezilor, motiv pentru care a început construirea noilor fortărețe. Unul dintre cele mai importante evenimente din istoria castelului a avut loc în anul 1552, când regele s-a căsătorit cu cea de-a treia și ultima sa soție, Katharina Stenbock.

Castelul Muiderslot, Olanda

Muiderslot
Foto: phbcz

Olanda este mândra posesoare a unui castel incredibil de frumos și interesant, înconjurat și el de apă – Muiderslot, aflat în apropierea Amsterdamului. Castelul tronează în locul de unde izvorăște râul Vechte și a fost construit (după unele presupuneri) în a doua jumătate a secolului al XIII-lea. Construcția sa a avut la acea vreme o mare importanță comercială: timp de mai bine de 700 de ani, acesta a fost locul unde se colectau taxele navale pentru ambarcațiunile care mergeau către Utrecht. În secolul al XVII-lea, însă, construcția și-a pierdut, din păcate, importanța strategică. Castelul a servit câțiva ani buni drept reședință pentru Peter Hoft, cârmuitor al Amsterdamului.

Castelul Matsumoto, Japonia

Matsumoto castle
Foto: Leung Cho Pan

Matsumoto este considerat a fi cel mai frumos castel din Japonia. A fost construit la sfârșitul secolului al XVI-lea și se află în orașul omonim. Denumirea sa neoficială are o valoare simbolică foarte mare: i se spune „castelul corbilor” datorită fațadei negre și a formelor arhitecturale ascuțite. Deși castelul a fost construit inițial în scop militar, acesta are în componența sa și aspecte de altă natură. De exemplu, una dintre laturile sale a fost special concepută pentru observarea lunii, turiștii având posibilitatea de a vizita încă așa-zisul „Mondgemächer” (camera lunii).

Castelul Chillon, Elveția

Chillon
Foto: Andrey Khrobostov

Maiestuosul Castel Chillon este unul dintre cele mai vechi și mai frumoase de pe planetă. A fost construit pe malul lacului Geneva în secolul al XIII-lea și, timp de mai bine de 300 de ani, a aparținut contelui de Savoia, fiind mai târziu ocupat de berni. Cei pasionați de operele lui Georges Byron recunosc această locație istorică din poemul „Prizonierii din Chillon”. În secolul al XVI-lea, castelul a fost folosit drept închisoare de stat. Fortăreața este alcătuită din 25 de clădiri individuale, acompaniate de trei curți mari, fiind transformat în muzeu la începutul secolului al XIX-lea și păstrând între zidurile sale o colecție valoroasă de artefacte istorice.

Impunătorul castel este situat pe stânca semeață ce se înalță deasupra lacului Geneva, deci se bucură de o priveliște superbă. Inițial, acesta a avut o importanță strategică deosebită, servind drept punct de control pe drumul spre trecătoarea Sf. Bernard. Aceasta din urmă, la rândul său, era o porțiune importantă din singurul drum care lega sudul de nordul Europei. De-a lungul secolelor, lacul adânc a protejat castelul de diverse atacuri. Astăzi, mii de turiști vin să se bucure de peisajele minunate și să admire superbul castel.

Castelul Belœil, Belgia

castel Beloeil
Foto: Kastelein

De câțiva ani încoace, castelul Belœil este unul dintre cele mai vizitate castele din Belgia, iar prima menționare a lui datează încă din secolul al XIII-lea. La sfârșitul secolului al XIV-lea, castelul a devenit proprietatea prinților Ligne și a căpătat o mare importanță strategică până în secolul al XVII-lea. Mai târziu, castelul întunecat a fost transformat într-o reședință șic și a fost folosit ca loc de desfășurare a balurilor și evenimentelor oficiale. Aflându-se în apropiere, Franța a influențat design-ul folosit pentru exteriorul clădirii. Astăzi, castelul este înconjurat de o grădină franceză minunată, a cărei suprafață este de 120 de hectare.

Castelul Caerphilly, Țara Galilor

Caerphilly
Foto: jvoisey

În micuțul oraș englezesc Caerphilly se află o atracție turistică recunoscută la nivel mondial – un castel cu același nume, ridicat în a doua jumătate a secolului al XIII-lea. Frumoasa construcție este un exemplu tipic de arhitectură normandă, fiind considerat (de șapte secole încoace) cel mai mare castel din Țara Galilor. La nivelul întregului Regat Unit, acesta se află pe locul doi ca mărime, imediat după Castelul Windsor.

Castelul Chenonceau, Franța

Chenonceau
Foto: Canva Photos

Pe râul Cher, nu departe de pitorescul sat Chenonceau, se află castelul ce poartă același nume – unul dintre cele mai impresionante și interesante castele de pe Valea Loarei, pe care publicul larg îl cunoaște și sub denumirea neoficială de „lacătul doamnelor”. În prezent, castelul este proprietate privată, fiind însă deschis, din fericire, pentru vizionări gratuite. Primul turn de apărare al lui a fost construit încă din secolul al XII-lea, iar la mijlocul secolului al XIII-lea, în jurul castelului a fost construit domeniul, al cărei prim proprietar a fost familia Mark.

Citește și: 10 castele superbe din Europa de care probabil nu ai auzit niciodată