Putem fi cu toții de acord asupra unui lucru: vacanțele sunt bine-primite în orice perioadă a anului, însă o escapadă relaxantă pe timpul primăverii aduce cu sine multe beneficii. Un prim motiv ar fi faptul că, din martie și până în mai, este extrasezon în multe destinații populare, deci turiștii ar putea avea parte de reduceri substanțiale. De asemenea, există o liniște care dăinuiește în lipsa puhoaielor de turiști gălăgioși. Unde mai pui că și vremea este perfectă de cele mai multe ori: ai parte de căldură (dar fără temperaturi caniculare), aer proaspăt și flori frumoase la tot pasul. Primăvara este momentul prielnic și pentru a creiona viitoarea vacanță: hotelul potrivit, mașina pe care o vei închiria, locul de parcare necesar și restaurantele ale căror preparate vrei să le deguști – toate acestea la prețuri promoționale, mult mai avantajoase decât cele din vârful sezonului turistic. Prin urmare, iată 7 sugestii demne de luat în calcul pentru o vacanță de primăvară:

San Sebastian, Spania

San Sebastian
San Sebastian / Foto: David Crespo

Luna mai este, fără îndoială, cea mai potrivită perioadă pentru a vizita San Sebastian. Acest oraș spaniol, situat în Țara Bascilor din nordul Spaniei, este renumit în toată lumea pentru munții și plajele încântătoare, precum Playa de la Concha și Playa de Ondarreta. Faleza superbă care înconjoară aceste plaje oferă apusuri și răsărituri de vis – priveliști absolut fascinante, care te încarcă până la refuz cu serotonină și o stare de calm. În plus, gastronomia locală și faimoasele tapas sunt motive care îi atrag aici pe mulți turiști internaționali ce fac parte din categoria de foodies.

În acest sens trebuie amintite și numeroasele restaurante cu stele Michelin (majoritatea axate pe fructe de mare proaspete), baruri cu pincho, piețe alimentare bogate și magazine gourmet. Pe lângă toate aceste oportunități culinare, ar mai fi un secret: primăvara și la începutul verii, peștii își depun icrele. Așadar, dacă ești un fan al acestei delicatese, nu mai sta pe gânduri: San Sebastian este destinația de primăvară perfectă pentru gurmanzi.

Valea Loarei, Franța

usse
Castelul Usse / Foto: Leonid Andronov

Mergem mai departe către Valea Loarei, o destinație turistică renumită pentru numeroasele sale castele istorice. Château d’Ussé este unul dintre acestea – un castel ca de basm, din secolul al XV-lea, aflat la marginea pădurii Chinon. Întregul peisaj este înfrumusețat de flori multicolore, în timp ce podgoriile revenite la viață oferă sentimentul renașterii naturii adormite. Pe lângă imaginile de poveste, te poți bucura aici de plimbări liniștite cu bicicleta și de picnicuri delicioase pe malul râului. Nu în cele din urmă, sugestia este să apelezi la un tur ghidat cu barca pe râul Loara, unde vei putea profita la maximum de vremea superbă.

Kyoto, Japonia

Pavilionul de Aur din Kyoto
Pavilionul de Aur din Kyoto / Foto: Negative Space

Nu există promisiunea că Japonia va fi pustie în timpul primăverii: acesta este sezonul înfloririi cireșilor, iar Kyoto este unul dintre cele mai frumoase locuri pentru a te bucura de culoarea vie a copacilor. Iar turiștii din întreaga lume știu asta. Vei fi acompaniat la fiecare pas de o mulțime de flori roz și albe, dar și de templele viu colorate – portocaliu îndrăzneț, roșu, ba chiar unul complet auriu!

Admiră gheișele care se plimbă pe străzile cartierului Gion, vizitează pădurile încântătoare de bambus și grădinile magice, participă la ceremoniile tradiționale ale ceaiului și vizitează Castelul Nijo (construit la începutul secolului al XVII-lea). Această clădire istorică se află pe lista UNESCO și a găzduit primul Shogun din perioada Edo. De asemenea, este considerat cel mai bun exemplu de arhitectură a palatelor din epoca feudală. În Kyoto, cel mai tradițional oraș japonez, nu ai niciodată parte de plictiseală.

Parcul Național Plitvice, Croația

Lacurile Plitvice
Lacurile Plitvice / Foto: Boris Frkovic

Pe timpul primăverii, Croația se transformă complet și devine fantezia vie a unei destinații mediteraneene idilice: marea capătă numeroase nuanțe uimitoare de albastru, în timp ce în parcurile naționale precum Plitvice, cascadele gălăgioase prind viață și se revarsă spectaculos în lacurile verde-smarald, ori turcoaz. Datorită lipsei turiștilor, plajele vor fi numai ale tale în această perioadă. Temperaturile sunt potrivite pentru a sta la soare, însă apa este puțin cam rece pentru înot. În schimb, îți recomandăm plimbările cu caiacul sau cu barca – aceste excursii feerice te vor purta printre insulele misterioase din largul mării Adriatice.

Creta, Grecia

Palatul Knossos
Palatul Knossos / Foto: TanjalaGica

Frumoasele insule grecești încep să se trezească din hibernarea de iarnă la începutul lunii martie, făcând din sezonul primăverii momentul perfect pentru a explora în liniște și pace. Extrasezonul îți va permite să hoinărești nestingherit printre ruinele civilizațiilor antice din Knossos, Creta. De asemenea, vei putea lua parte la drumeții frumoase în defileul Samaria, ori poți pur și simplu să lenevești la soare pe superbele plaje Vai și Elafonisi (aceasta din urmă, supranumită „plaja roz”). Liniștea zonei, susurul valurilor și razele blânde ale soarelui sunt ingredientele perfecte pentru o deconectare de la cotidian și de la știrile recente.

Cartagena, Columbia

cartagena
Cartagena, Columbia / Foto: Luckohnen

Timp de mai mulți ani, Cartagena a fost un oraș asociat cu comerțul ilegal de droguri. Din fericire, acele vremuri au fost date uitării, iar în zilele noastre acest oraș încântător este unul dintre cele mai potrivite destinații de vacanță pentru primăvară. Cartagena este, de asemenea, căminul unui sit istoric inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Astfel, de la vechiul oraș cu ziduri antice și până la modernul cartier Getsemani, arhitectura este uluitoare, iar clădirile viu colorate și străzile înguste sunt pe cât de exotice, pe atât de familiare. Te gândești de ce îți par așa de cunoscute? Probabil Cartagena este destinația la care visezi de ceva vreme, iar acum este momentul să îți îndeplinești dorințele.

Cornwall, Anglia

cornwall
St Ives Cornwall / Foto: ianwool

Ultima – dar nu cea din urmă- destinație despre care amintim este Cornwall, un oraș englez aflat în regiunea sud-vestică a Regatului Unit. Primăvara este anotimpul în care toate grădinile locale sunt înflorite, iar vedetele acestora sunt, cu siguranță, magnoliile. Cornwell este singurul loc din Anglia în care vei putea vedea magnolii înflorite în această perioadă a anului, semnalând adevărata sosire a primăverii.

Când vine vorba despre activitățile pe care le poți face aici, sunt îndeajuns de multe și de solicitante încât să arzi toate caloriile pe care le vei consuma odată cu deliciile locale. În acest sens, prima recomandare este o plimbare prin grădinile și parcurile înflorite, explorarea mlaștinilor misterioase sau chiar o baie revigorantă în mare. Dacă totuși se întâmplă să ai parte de o furtună de primăvară, vacanța ta e distrusă. Vei putea urmări și fotografia valurile nervoase din interiorul primitor al unui restaurant primitor, alături de cele mai bune preparate culinare.

Citește și: Cele mai bune locuri de unde să savurezi apusuri de soare de vis