Se poate spune fără nicio reținere că Europa găzduiește unele dintre cele mai frumoase muzee și galerii de artă din lume. Pornind de la operele de artă impresioniste ale Muzeului d’Orsay din Paris și până la frescele incredibile ale bisericilor din Florența, Europa are o multitudine de locuri de vizitat, în cazul în care ești interesat în mod special de artă și de istoria ei. Indiferent dacă îl iubești pe Michelangelo, ești fascinat de Van Gogh sau te consideri un fan al celebrului Picasso, în mod cert vei găsi în lista de mai jos locul perfect pentru a-l vizita în următoarea ta vacanță.

1 Londra, Regatul Unit

Londra este unul dintre cele mai cosmopolite orașe ale lumii din punct de vedere artistic – de la mari galerii cu maeștri clasici și până la mici spații pop-up pline de instalații avangardiste, capitala britanică le are pe toate. Tate Modern (una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Londra) este „cuibul” pasionaților de artă modernă, expunând (printre altele) lucrări splendide semnate de Picasso și Warhol, în timp ce Galeria Saatchi găzduiește piese contemporane de ultimă oră. Ca alternativă, poți vizita și Tate Britain, unde sunt celebrați și prezentați artiști britanici autentici, alături de operele lor.

tate modern
Tate Modern / Foto: godrick

Dacă ești în căutare de ceva mai tradițional, ar trebui să știi că Galeria Națională din Trafalgar Square găzduiește opere de artă realizate de Michelangelo, Rembrandt, Monet, Leonardo Da Vinci, Picasso, Raphael și Van Gogh, iar lista cu nume răsunătoare poate continua. Această destinație este modalitatea perfectă pentru a obține doza de cultură necesară oricărei vacanțe londoneze. Academia Regală de Arte din Piccadilly, Galeria Courtauld din Somerset House și galeria de artă Barbican oferă pe tot parcursul anului un program eclectic de exponate, strecurate cu dichis printre expozițiile permanente deja adorate de toți vizitatorii.

Victoria & Albert museum
Muzeul Victoria & Albert / Foto: darryllbrooks

Colecția Wallace este, de asemenea, o adevărată vedetă, concurând cu Muzeul Victoria & Albert, care încântă privirile cu picturi, sculpturi, ceramică și multe alte obiecte de artă fascinante. Pentru spectacole care să îți stimuleze imaginația, alege să explorezi Galeria Hayward din Southbank Center. Nu în ultimul rând, dacă apreciezi arta stradală unică, plimbă-te pe lângă picturile murale vibrante din zona colorată Shoreditch.

2 Paris, Franța

Muzeul Luvru
Muzeul Luvru / Foto: Ruben Chase

Fără îndoială, unul dintre cele mai potrivite orașe pentru iubitorii de artă este Parisul, o nestemată a operelor valoroase, atemporale. Orașul francez este capitala mondială a artei datorită monumentelor sale medievale incredibile, muzeelor ​​vaste și galeriilor de artă inventive. Există peste 1.000 de locații dintre care să alegi. Plimbă-te neapărat prin Luvru și dă-ți întâlnire cu misterioasa Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci, ori petrece puțin timp de calitate alături de capodoperele impresioniste de la Muzeul d’Orsay.

Cel mai faimos muzeu din Paris este fără dar și poate Luvrul (fiind totodată și cel mai mare muzeu din lume), însă trebuie să-l vezi ca să crezi. Celebra piramidă de sticlă de 20 de metri înălțime servește drept intrare principală în muzeu. E lesne de precizat că Mona Lisa e vedeta întregii clădiri– piesa neprețuită se află în centrul unei colecții care include zeci de mii de opere de artă.

CITEȘTE ȘI  Peloponezul Istoric
Musée d’Orsay
Musée d’Orsay / Foto: Gwengoat

În cazul în care preferi ceva mai modern (până în anul 1914), Musée d’Orsay este un paradis al impresionismului și post-impresionismului. Monet și Renoir se luptă pentru atenția vizitatorilor cu Degas, Pissarro și Van Gogh, așa că sigur vei recunoaște măcar o piesă celebră. Pentru artă de ultimă oră, nu rata Muzeul Național de Artă Modernă din Centrul Georges Pompidou. De la Picasso la Warhol, clădirea este plină-ochi cu cele mai spectaculoase picturi, sculpturi, fotografii și obiecte de artă.

3 Berlin, Germania

Alte Nationalgalerie
Alte Nationalgalerie / Foto: Anastasia Collection

Berlin este un oraș foarte modern și plin de viață, aceste atribute clasându-l pe podium printre iubitorii de artă din Europa deoarece, când vine vorba de artă, capitala Germaniei se asigură că satisface pe deplin toate gusturile. Museumsinsel (Insula Muzeelor) este centrul scenei artistice din Berlin – întreaga insulă este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici există cinci muzee, inclusiv Gemaldegalerie, care deține o colecție impresionantă de artă din secolele XIII-XVIII și Alte Nationalgalerie (Vechea Galerie Națională), care găzduiește artă neoclasică, romantică și impresionistă. Tot pe Museumsinsel vei găsi o colecție de artă islamică în Pergamon, comori egiptene în Muzeul Neues și sculpturi superbe în Muzeul Bode.

Dacă gusturile tale artistice înclină către operele stradale, recomandarea este să faci o vizită la East Side Gallery. Odinioară era Zidul Berlinului, însă acum reprezintă cea mai lungă galerie în aer liber din lume, cu o lungime de aproximativ 1,5 km. Imediat după căderea Zidului, 118 artiști din 21 de țări au început să creeze peste 100 de picturi murale pe ceea ce era partea de est a zidului, iar în 1990 a fost deschisă oficial Galeria East Side.

4 Amsterdam, Olanda

Rijksmuseum
Rijksmuseum / Foto: Anastasia Collection

Amsterdam este casa faimosului Rijksmuseum, un punct cultural deschis în 1798 care întâmpină peste 2,4 milioane de vizitatori anual, toți veniți să vadă lucrări semnate de Rembrandt, Vermeer, Hals și Steen. Colecția muzeului numără, însă, peste un milion de opere de artă.

Fanii înrăiți ai lui Van Gogh ar trebui să plaseze Amsterdamul în fruntea listei de călătorie, deoarece Muzeul Van Gogh aflat aici expune peste 200 de lucrări ale artistului și peste 1.000 de scrisori și desene. Chiar lângă Muzeul Van Gogh, se află Stedelijk, un alt centru ticsit cu lucrări moderne și contemporane. Conacele muzeelor ​​Willet-Holthuysen și Van Loon (de lângă canal) sunt pline de comori artistice, iar în Hermitage Amsterdam sunt prezentate expoziții temporare cu lucrări de artă împrumutate de la Sankt Petersburg.

Muzeul Casa Rembrandt – unde Rembrandt și-a pictat majoritatea tablourilor – se află în vechiul cartier evreiesc din Amsterdam. Una dintre cele mai ciudate expoziții din oraș trebuie să fie De Nieuwe Kerk (Biserica Nouă), aflată în inima capitalei. Biserica datează încă din Evul Mediu (a fost sfințită în 1409), însă nu mai este folosită actualmente pentru slujbe bisericești. În schimb, lăcașul funcționează drept spațiu expozițional pentru artă, fotografie și cultură.

CITEȘTE ȘI  Cele mai frumoase trasee de pelerinaj din lume

5 Madrid, Spania

Prado
Muzeul Prado / Foto: Andrei Khrobostov

Madrid este o capitală rafinată, un centru al culturii și al eleganței din lumea veche, care găzduiește o gamă largă de muzee și galerii faimoase. Navigarea prin lumea artei din Madrid poate fi o sarcină descurajantă, însă Prado este un loc grozav pentru un start promițător. Acesta este cel mai venerat muzeu din oraș și coroborează capodopere ale artiștilor francezi, italieni, flamanzi și spanioli, inclusiv minunatele picturi din camerele Velázquez și Goya.

Reina Sofía
Muzeul Reina Sofía / Foto: DanFLCreativo

Fanii lui Picasso sunt sfătuiți și încurajați să nu rateze faimoasa pictură Guernica a artistului, care este găzduită de Reina Sofía, muzeul de artă modernă. Reina Sofía își concentrează expozițiile în mod special pe fiii artistici preferați ai Spaniei, precum Pablo Picasso și Salvador Dali, dar și pe școlile lor de cubism și suprarealism. Thyssen-Bornemisza, care etalează o colecție privată de 775 de picturi, combină stilul contemporan și cel clasic într-un palat elegant din secolul al XIX-lea, fiind recunoscut la nivel mondial de pasionații de frumos. Înainte de a părăsi Madridul, mergi și până la Museo de América , unde te așteaptă câteva expoziții fascinante americane pre-columbiene.

6 Florența, Italia

Uffizi florenta
Galeria Uffizi / Foto: gigavaphotos

Orașul Florența este o operă de artă în sine și poate fi perceput drept un labirint nesfârșit de oportunități pentru iubitorii de artă. Fii sigur că vei admira unele dintre cele mai frumoase piese ale lui Michelangelo, inclusiv sculptura sa emblematică, David de la Accademia. Nașterea lui Venus a lui Botticelli te așteaptă în celebra galerie Uffizi, care găzduiește, de asemenea, cea mai complexă colecție de artă medievală și renascentistă italiană din lume. Domul din Florența trebuie să fie și el o oprire obligatorie în itinerariul tău, fiind o capodoperă arhitecturală a Italiei, ce domină Florența.

Museo di San Marco găzduiește pictura Buna Vestire a lui Fra Angelico. Pentru sculptură, îndreaptă-ți pașii către Bargello, iar dacă vrei să vezi cu ochii tăi comorile familiei Medici, dă o tură până la Palazzo Vecchio. Bisericile orașului, în special Santa Maria Novella și Santa Croce, sunt locațiile unde vei putea admira frescele create de Giotto. Magnificul Palat Pitti este un alt ingredient al experienței florentine, având o colecție vastă de lucrări spaniole, flamande, medievale, renascentiste și baroce. Dacă tinzi să apreciezi mai mult lucrările de artă contemporană, Centro di Cultura Contemporanea Strozzina găzduiește expoziții tematice, multe dintre ele explorând și portretizând intersecția artei cu alte aspecte esențiale ale vieții.

Piazza della Repubblica
Piazza della Repubblica / Foto: VvoeVale

Odată ce ai terminat de rătăcit prin cartierul San Giovanni, mergi spre străzile liniștite din San Niccolo, dar numai dacă ai vizitat deja Domul și Piazza della Repubblica. Creativitatea radiază prin toți porii orașului, începând cu magazinele funky conduse de artiștii locali. Nu în cele din urmă, dacă frescele pe care le-ai tot văzut au stârnit în tine simțul artistic, de ce nu încerci să pictezi chiar tu una? Acest lucru este posibil, cu o simplă înscriere rapidă la atelierele locale.

Citește și: 8 muzee speciale din întreaga lume