Santorini este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase și cunoscute insule ale Greciei, acest lucru ducând la milioane de fotografii care se fac an de an în acest minunat loc, binecuvântat de zei. Singurul dezavantaj în a vizita un obiectiv turistic cu renumele de „cel mai frumos” sau „cel mai popular” este supraaglomerarea: în același timp cu tine, mii de turiști aleg să viziteze cele mai cunoscute destinații. Iar Santorini nu face excepție de la această regulă, mai ales vara, în vârful sezonului turistic, atunci când navele de croazieră sosesc în port în fiecare oră, iar charterele aterizează ca muștele.

Din fericire pentru cei care încearcă să evite astfel de situații în călătoriile lor, Santorini ascunde diverse obiective turistice mai puțin cunoscute, ale căror autenticitate și frumusețe pot fi admirate în liniște. De la drumeții cu vederi panoramice superbe, plaje izolate, case antice, peșteri și până la cele mai gustoase mâncăruri de pe insulă, iată un mini-ghid cu 6 locuri „secrete”, pe care să-l pui în aplicare dacă vrei să te abați de la cărările arhi-bătătorite din Santorini!

Skaros Rock (Stânca Skaros)

Skaros Rock
Foto: 35007

Skaros Rock, cunoscută și sub numele de Cetatea Skaros sau Castelul Skaros, este o formațiune stâncoasă uimitoare atât din punct de vedere vizual, cât și istoric: pietrele antice de aici reprezintă o colecție de ruine din orașul Imerovigli. Înălțându-se din Marea Egee, vechiul castel de pe stânca Skaros a fost lăcașul congregației creștine din Santorini până la mijlocul secolului 19, atunci când și-a găsit sfârșitul într-un cutremur puternic.

Acum, turiștii iau parte la drumeții care au ca destinație finală stânca Skaros, pe parcursul cărora pot admira superbele priveliști panoramice. Din cea mai înaltă poziție ai parte de o imagine care-ți taie respirația – întreaga insulă, văzută de sus, la 360 ​​de grade, în toată splendoarea ei! Drumeția până la stânca Skaros poate părea descurajantă la o primă vedere, însă este, de fapt, o plimbare destul de lejeră, nu foarte solicitantă. Deși poteca e relativ stâncoasă, terenul este în mare parte plan și nu durează mai mult de o oră să parcurgi întreaga distanță. Asigură-te, totuși, că ai o pereche potrivită de încălțăminte.

CITEȘTE ȘI  Locuri din Grecia ce apar în producții cinematografice celebre

Restaurantul Blue Note

Blue Note santorini
Foto: bluenote.gr

Pe măsură ce te apropii de finalul drumeției către Stânca Skaros, vei întâlni un restaurant numit Blue Note. Urcând scările acestui restaurant vei fi întâmpinat de o altă vedere panoramică uimitoare asupra Mării Egee. Pe lângă toate mâncărurile tradiționale din meniul acestui restaurant, recomandarea este să alegi clasica salată grecească. Deși o întâlnești peste tot în Grecia, aici – spun turiștii – este cea mai bună. Pe lângă priveliștea superbă care o acompaniază, salata este însoțită de un vin alb grecesc, produs local – un deliciu căruia nu îi vei putea rezista.

Orășelul Pyrgos

Pyrgos
Foto: Creative-Touch

Dacă primele două obiective nu îți satisfac complet nevoia de liniște și relaxare, sugestia este o mini-excursie în Pyrgos. Deși este mai puțin „turistic” decât Oia și Fira, acest oraș oferă un farmec pitoresc, familiar și o atmosferă generală de bunăstare și calm. Pisicile se plimbă alene pe aleile înguste, alături de localnicii care mișună prin oraș, îmbrăcați în cele mai frumoase haine pentru a merge la biserică. Fundalul sonor al călătoriei este oferit de lecțiile de pian, care pot fi auzite prin ferestrele deschise ale clădirilor. Pe lângă o plimbare liniștită pe străduțele orașului, urcă dealul care duce la biserica locală: și de aici vei putea admira Marea Egee, o întindere albastră nemărginită, la fel de relaxantă ca Pyrgos însuși.

Terasa Brusco

Brusco santorini
Foto via TripAdvisor

Nu plecăm prea departe de centrul liniștit al orașului Pyrgos și ajungem la Terasa Brusco, un local minunat, care servește cele mai gustoase specialități organice locale. Pe lângă deliciile culinare, Brusco oferă și o priveliște frumoasă către piața orășelului Pyrgos. Terasa acestuia este un loc minunat pentru relaxare și pentru a te bucura de vacanță în fața unei cești de cafea. Dacă ajungi aici cu stomacul gol, nu rata ”farfuria grecească” din meniu! Aceasta conține o varietate de gustări tradiționale – măsline, cârnați, bruschette cu tapenadă (pastă de măsline), roșii uscate la soare și tzatziki.

CITEȘTE ȘI  Kavala, a surprising and very accessible vacation destination

Satul Emporio

Emporio
Foto: s1murg

Emporio, cel mai mare sat al insulei și fost centru pentru comerț și afaceri comerciale, este una dintre cele mai frumoase ”bijuterii ascunse” din Santorini. Adăpostit la poalele Muntelui ProfitisIlias, Emporio se află la o distanță de aproximativ 11 kilometri sud-est de Fira. Acest sat liniștit îți va oferi o imagine reală a modului în care viața cotidiană decurge în Santorini. Aici îți poți delecta simțurile cu imaginile caselor cu grădini fermecătoare, cu produsele din magazinele micuțe, cafenelele primitoare, brutăriile aromate și tavernele tradiționale.

Dacă decizi să zăbovești în Emporio pentru mai multe zile, probabil va trebui să închiriezi o mașină, astfel încât să poți vizita cu ușurință restul insulei. Starea drumurilor locale variază în funcție de zona în care te vei caza în Emporio, însă acestea sunt în mare parte pietruite și pot deveni incredibil de șerpuite și înguste. Așadar, sugestia este să închiriezi o mașină de dimensiuni mici.

Plaja Perissa

Perissa Beach
Foto: Artur Kiss

Plaja Perissa se află relativ aproape (3 km) de satul Emporio, la baza muntelui Mesa Vouno, și este cunoscută drept cea mai mare plajă cu nisip negru din Santorini. Suprafața sa se întinde pe mai mult de 6 kilometri, iar nisipul de aici este unul negru întunecat, care se încălzește destul de tare la temperaturile ridicate de la miezul zilei. Perissa Beach este o plajă publică bine organizată, cu o mulțime de șezlonguri, umbrele, salvamari, dușuri, cafenele pe malul mării, restaurante și un loc de joacă în care copiii nu se vor plictisi.

Când vei vizita plaja Perissa, va trebui musai să mergi la Ntomatini, unde primești o experiență culinară delicioasă, concentrată pe aperitive și gustări rapide. Acest restaurant se mândrește cu servirea celor mai bune și proaspete produse locale din Santorini. Asigură-te că încerci tomatinii umpluți, spetzofai (cârnații cretani) și variatele de saganaki ale restaurantului.

Citește și: 7 plaje fabuloase din Grecia