Flamingo, frumoasele păsări cu penajul în nuanțe superbe de roz-trandafiriu, au fost întotdeauna un simbol al zonelor tropicale. În mod surprinzător, aceste creaturi cu picioare ce par interminabile nu au căpătat încă titlul de ”pasărea statului Florida”, deși acolo le poți întâlni pe orice pâlc de gazon, din Tampa și până în Talkeetna. Sub forma unor figurine din plastic, bineînțeles.

Te întrebi ce anume face ca penajul acestor păsări să fie roz? Ei bine, secretul constă în dieta lor bogată în… creveți. Mai mult ca sigur, vei vrea să vezi aceste păsări elegante cu proprii ochi. Noroc că acestea pot fi observate și în habitatul lor natural, nu numai în grădinile zoologice aglomerate. Pentru asta, pregătește-ți bagajul și sari în primul avion către una dintre următoarele destinații de top, având grijă să nu-ți uiți aparatul foto!

Rezervația Națională Paracas, Peru

flamingo paracas
Foto: Ssviluppo

Fără prea multe discuții, trebuie să știi că întreaga zonă a Paracasului peruvian este un paradis natural spectaculos, plin de animale care mai de care mai interesante. Tot aceasta este regula și pentru Rezervația Națională Paracas – o combinație încântătoare de deșert și plaje, devenit astfel un loc fantastic pentru numeroasele stoluri de păsări flamingo. Acestea sunt răspândite în întregul parc. De altfel, le poți admira adevărata splendoare pe parcursul unui tur ghidat.

Flamingii sunt doar una dintre speciile pe care le vei observa în Rezervația Națională Paracas. Aici trăiesc peste 200 de specii diferite de păsări, dar și un număr impresionant de mamifere și pești. Sfatul este ca cea mai mare parte a excursiei în Peru să o petreci în acest parc natural. De ce? Pentru că, în mod cert, nu te vei plictisi! Deșertul este însorit și fierbinte, așa că se  recomandă cantități considerabile de cremă de protecție solară, multă apă și, în cazul în care se răcește brusc, un hanorac sau un pulover.

Insula Renașterii, Aruba

flamingo aruba
Foto: Chirag Yadav

Când te gândești la flamingo, probabil că îți imaginezi un paradis plin de palmieri și apă care reflectă razele soarelui. Insula Renaissance din Aruba este exact acel vis, adus la realitate. Deoarece aceasta este o insulă privată, va trebui fie să te cazezi la hotelul local, fie să cumperi un abonament de o zi pentru a face plajă pe lângă păsările flamingo. Abonamentele de o zi sunt vândute într-un număr limitat, așa că ar fi recomandabil să faci o rezervare în avans. Insula este împânzită de flamingo, motiv pentru care o plajă locală poartă chiar numele de Flamingo Beach.

De regulă, păsările flamingo sunt prietenoase cu oamenii, iar în această locație vei găsi cârduri numeroase. Aceste două aspecte fac din Insula Renașterii un loc ideal pentru o întâlnire de vis cu frumoasele păsări de culoare roz.

Lacul Bogoria, Kenya

flamingo bogoria
Foto: ivanmateev

Culorile unice ale lacului Bogoria (oferite atât de apele saline, cât și de cele alcaline), împreună cu adâncimea sa redusă, alcătuiesc mediul perfect pentru stoluri bogate de păsări flamingo. Sute de păsări roz se adună regulat în jurul acestui lac pentru a se ospăta cu alge și a se răcori în apă.

Flamingii sunt cea mai populară atracție turistică a zonei, motiv pentru care vei putea participa la o mulțime de tururi ghidate, menite să te poarte în singuranță într-o aventură colorată.

De regulă, păsările Flamingo sunt prezente pe Lacul Bogoria pe tot parcursul anului, dar ghizii locali spun că din luna mai și până în august este cea mai bună perioadă pentru a face o vizită, deoarece vei reuși să eviți vremea umedă sau praful înnecăcios. Pe durata acestor luni, atât vizibilitatea, cât și condițiile solului vor fi propice pentru a face din călătoria ta o experiență memorabilă.

Lacul Qarun, Egipt

flamingo qarum
Foto: fayoumegypt.com

Dacă vrei să obții cât mai multe amintiri frumoase din banii cheltuiți în Egipt, sugestia este să vizitezi întâi arhicunoscutele piramide, după care să fugi de aglomerația de acolo la aproximativ 161 km sud de Cairo, până la Lacul Qarun. Acest lac extraordinar de frumos atrage numeroase tipuri de păsări, inclusiv frumoasele flamingo.

Lacul este, de asemenea, o zonă protejată și o oază naturală de efect, lucru ce îl transformă în  excursia perfecta de o zi din Cairo. Qarun este foarte popular printre localnici, dar nu a ajuns încă pe harta obiectivelor turistice importante, așa că reprezintă o opțiune excelentă pentru cei care au nevoie de o pauză de la aglomerația din jurul piramidelor.

Parcul Național Everglades, Florida

flamingo everglades
Foto: cascoly

Majoritatea americanilor tind să se gândească la păsările flamingo ca fiind „fiii nativi” ai statului Florida, însă există, de ceva vreme, dezbateri serioase pe acest subiect. Din fericire, misterul provenienței păsărilor roz a fost rezolvat: flamingii sunt originari ai statului Florida, iar din ce în ce mai des, aceștia pot fi observați și admirați în Parcul Național Everglades.

Pasionații de păsări ai Floridei sunt în extaz de când frumoasele păsări flamingo s-au întors pe aceste meleaguri, iar Parcul Național Everglades reprezintă acum destinația de top din SUA pentru a le admira în toată splendoarea lor.

Sardinia, Italia

flamingo sardinia
Foto: Robert67

Parcul Național-Regional Molentargius-Saline din Sardinia, Italia, este unul dintre cele mai potrivite locuri din lume pentru a admira atât păsările flamingo adulte, cât și puii lor fragili. Aceste creaturi iubesc salinitatea iazului Molentargius și îl consideră locul potrivit pentru a-și crește puii. Sezonul lor de reproducere începe la începutul lunii august, și pentru că ouăle de flamingo au nevoie de aproximativ o lună pentru a ecloza, începutul toamnei este cel mai bun moment pentru a admira puii abia ieșiți din ou.

 Există o mulțime de alte lucruri interesante de făcut în Sardinia, așa că, odată ce te-ai delectat îndeajuns de mult cu priveliștea roz, poți petrece cel puțin alte câteva zile pe idilica insulă italiană.

Vei putea descoperi stoluri de flamingo peste tot în lume, aproape în orice loc unde este cald și apa este sărată, nu foarte adâncă și saturată cu alge sau creveți. A admira aceste animale unice în habitatele lor naturale este un adevărat răsfăț – unul pe care ar trebui să îl pui pe lista ta ”must see”. Indiferent de locul în care te afli pe planetă, ești la un zbor distanță de o oază plină de frumoasele păsări cu pene roz.

Citește și: Destinații mediteraneene pentru vacanțele cu iahtul