Dacă te gândești la însorita Grecie, cel mai probabil îți apar în minte imagini cu plaje superbe, ape azurii, străduțe înguste pietruite și, nu în ultimul rând, legende cu zei și zeițe. Aceștia din urmă au „botezat” cu numele lor multe dintre atracțiile turistice ale țării, iar vulcanii grecești sunt cele mai bune exemple.

Hefaistos, fiul lui Zeus și al Herei, a fost zeul grec al vulcanilor, iar legenda spune că meșterul fierar își desfășura activitatea într-un atelier situat chiar sub un vulcan. Geologia ne arată că marele arc vulcanic al Greciei a luat naștere cu milioane de ani în urmă, pe măsură ce litosfera africană s-a scufundat sub placa tectonică europeano-asiatică. Din cauza cutremurelor dese, în regiune s-au stârnit numeroase episoade de activitate vulcanică. Acest lucru a dus la formarea unui peisaj vulcanic bogat, ce poate fi observat pe întreaga suprafață continentală a Greciei, dar și pe insulele sale.

Poate că vulcanii Greciei  nu sunt la fel de faimoși precum Etna și Vezuviu, însă asta nu înseamnă că sunt mai puțin interesanți. Majoritatea lor sunt astăzi stinși și adormiți, însă există și câțiva activi, care izbucnesc doar la intervale foarte mari de timp. Drumețiile desfășurate în proximitatea acestora au devenit o activitate populară, însă nu toți vulcanii sunt de mare interes pentru grupurile de turiști. Hai să aruncăm o privire la lista de mai jos, unde am adunat cinci dintre cei mai interesanți vulcani de… explorat în Grecia!

1 Santorini

santorini caldera
Caldera din Santorini / Foto: mladn61

Probabil unul dintre cei mai faimoși vulcani – nu numai din Grecia, ci și din întreaga lume – este cel din Santorini. Insula cicladică se bucură de o frumusețe sălbatică aparte, care a devenit punctul central al escapadelor de vis oferite de agențiile turistice. Cu aproximativ 400.000 de ani în urmă, în proximitatea insulei au avut loc repetate erupții în adâncul mării, iar prăbușirea iminentă a gurii vulcanului a dus la formarea calderei pe care turiștii o vizitează în zilele noastre.

Ultima erupție a avut loc în anii 50, când izvoarele termale fierbinți au început să bolborosească la suprafața apei. Moștenirea lăsată de această perioadă de activitate vulcanică se poate vedea pe plajele insulei: acestea nu sunt albe și nisipoase, precum în restul Greciei, ci etalează o varietate multicoloră de pietriș negru și roșu. Având aceste caracteristici unice, solul vulcanic își pune amprenta atât pe imaginea de ansamblu a plajei, cât și pe… retinele tuturor turiștilor ajunși aici.

O activitate inedită pe care o poți face este plimbarea cu barca din portul Santorini la vulcan, urmată de o drumeție „fierbinte” în jurul craterului acestuia. Sugestia este să porți încălțări ceva mai rezistente și să pornești la drum cât mai devreme posibil. De ce? Ei bine, fierul, lava și vaporii de sulf din zonă, deși foarte interesante, pot face ca atmosfera să se înfierbânte literalmente prea tare, mai ales într-o zi toridă de vară. Prin urmare, vino aici dis de dimineață, hidratează-te corespunzător și nu te lungi prea mult dacă simți că te încingi cam tare.

2 Kos

therma kos
Plaja Therma, din Kos / Foto: Didier Pesson

Kos, cea de-a treia insulă grecească din punctul de vedere al mărimii, este o destinație turistică foarte populară, accesibilă atât din numeroase destinații europene, cât și prin legăturile din Atena, ori cu feribotul din portul Pireu.

Kos este renumită, în primul rând, pentru că a fost casa medicului grec Hipocrat, fondatorul medicinei moderne. Așa că, aici poți sta sub platanul unde se zvonește că medicul preda elevilor din orașul-capitală omonim, imaginându-ți exact cum se desfășurau orele de curs. Kos a avut parte de o acțiune vulcanică redusă în trecut, motiv pentru care zona prezintă un peisaj mai puțin dramatic, dar în mod cert te poți bucura de el în multe alte moduri.

Plaja Therma, supranumită Bubble Beach, este o altă atracție interesantă a zonei, aflată la 10 km de orașul Kos. Aici există izvoare termale îngropate sub nisip, cu o temperatură a apei de circa 45 de grade Celsius. Deoarece acestea se amestecă cu apa sărată a mării, iau naștere câteva bazine minerale fierbinți, care seamănă efectiv cu un jacuzzi natural. Din acest motiv, vei pleca de la Therma extrem de relaxat și revigorat, chiar și în lunile mai reci de toamnă sau iarnă.

3 Nisyros

Nisyros
Craterul vulcanic din Nisyros / Foto: nejdetduzen

Nisyros este o insulă îndepărtată din arhipelagul Dodecaneselor, accesibilă doar cu feribotul din Atena sau cu un zbor către Kos, urmat de legătura maritimă cu feribotul. În ciuda dimensiunilor sale, vulcanul de aici este al doilea cel mai cunoscut din Grecia. Este, de asemenea, cel mai tânăr dintre vulcanii țării elene, cu o vechime de„doar” 160.000 de ani.

Caldera – craterul cu un diametru de 6-7 metri din centrul insulei – s-a format în timpul unei erupții din 1872, urmată de o altă erupție în 1888, care a creat și mai multe cratere. Vulcanul Nisyros scuipă încă ocazional cu fum sulfuric, iar specialiștii în geologie spun că acesta ar fi cel mai mare și cel mai bine conservat crater hidrotermal din lume.

Formațiunile stâncoase vechi de 15.000 de ani sunt împrăștiate pe întreaga insulă, iar solul vulcanic fertil face din Nisyros o insulă unică. Se fac multe excursii cu autocarul spre vulcan, cu plecare din orașul principal Nisyros, dar recomandarea este (din nou) să mergi aici dimineața devreme și, pe cât posibil, în afara sezonului, când nu este atât de cald sau aglomerat. De asemenea, nu uita de papucii comozi și rezistenți sau de pălăria de soare! În plus, fumul degajat poate fi deranjant, așa că ia acest lucru în calcul dacă știi că ai un stomac mai sensibil sau probleme de respirație.

4 Milos

Milos Sarakiniko
Plaja Sarakiniko, din Milos / Foto: milangonda

Continuăm călătoria virtuală către Milos, o altă insulă din arhipelagul cicladic al Greciei, la care se poate ajunge cu avionul (din Atena) sau cu feribotul. Vulcanul insulei se află chiar în mijlocul acesteia, însă nu trebuie să-ți faci griji – este un vulcan inactiv, care nu a mai erupt din anii 90.000 î.Hr.. Activitatea vulcanică din trecut a făcut din insula Milos un teren bogat atât în minerale, cât și în peisaje desprinse parcă de pe altă lume. În plus, te poți bucura aici de nici mai mult, nici mai puțin de 70 de plaje!

Dintre toate cele 70, plaja din Sarakiniko este cea mai cunoscută, mândrindu-se cu un peisaj selenar imaculat. Contrastul dintre albul strălucitor și albastrul azuriu al mării este atât de puternic, încât pare că aproape îți rănește privirea. Stâncile albe au fost erodate de trecerea timpului, pe suprafața lor formându-se numeroase „cratere”. Nu există nisip aici, așa că oamenii tind să-și întindă prosoapele peste stâncile dure. În cazul în care nu ești fanul mulțimilor de turiști sau al temperaturilor toride, cel mai bine este să vizitezi plaja Sarakiniko la orele după-amiezii, când poți face o baie în liniște și fotografii fără a avea 30 de străini pe fundal.

Deși plajele ei sunt populare, insula Milos se bucură și de abundența mineralelor, datorită cărora s-a dezvoltat aici o puternică industrie minieră, ce le-a oferit localnicilor multe locuri de muncă. Pe Milos vei găsi una dintre cele mai mari mine din Europa, anume mina Aggeria. De aici se extrage argila bentonită, un produs foarte căutat, deoarece este folosit în curele de detoxifiere a organismului uman.

5 Methana

Methana
Peisaj din Methana / Foto: siete_vidas

Lăsăm insulele în urmă și ne întoarcem pașii spre Grecia continentală, mai exact în Methana – o peninsulă aflată în partea de nord-est a regiunii Peloponez din sudul Greciei. Pentru a ajunge aici există două variante de acces: poți lua autobuzul (sau o mașină închiriată) din Atena, iar călătoria va dura circa 3 ore, sau, dacă preferi o escapadă ceva mai interesantă, te poți îmbarca în feribotul care pleacă din portul Pireu. Varianta din urmă e mai scurtă și mai frumoasă: vei parcurge un traseu cu priveliști superbe, oferite de insulele Saronice.

Întreaga peninsulă are aproximativ 32 de vulcani, cu domuri micuțe, nu foarte spectaculoase. Activitatea vulcanică înregistrată în zonă datează încă din urmă cu un milion de ani. Una dintre cele mai mari erupții a avut loc în anul 230 î.Hr., iar ultima izbucnire a vulcanilor a fost înregistrată în 1700. „Exploziile fierbinți” de care a avut parte Methana au creat totuși un peisaj frumos, în care flora și fauna prosperă. Așadar, dacă ești un fan al timpului petrecut în aer liber și îți plac și drumețiile, nu omite această destinație în escapada elenă.

De-a lungul anilor, erupțiile au dat naștere unor izvoare termale, lucru care a făcut din Methana gazda unui centru termal imens, aflat într-o superbă clădire neoclasică. În satul pescăresc Vathi (capitala peninsulei în Antichitate) vei găsi acropola „Methana antică”, cunoscută sub numele de Paleokastro, cu ziduri impunătoare și un templu antic. O mare parte din structura sa originală a fost deteriorată de activitatea vulcanică, așa că ceea ce îți rămâne de explorat sunt ruinele, aplecând urechea la legendele localnicilor.

Citește și: 7 plaje fabuloase din Grecia