Dacă plănuiești o călătorie epică prin Europa, ia în calcul și varianta de a ocoli locurile mult prea bătătorite ale Bătrânului Continent, orientându-te către țările care sunt mai puțin promovate din punct de vedere turistic, dar care au cel puțin la fel de multe lucruri de oferit pasionaților de călătorii. Testează fără riscuri aceste 5 țări europene și vei avea parte de vacanțe superbe:

Slovenia

slovenia

În ciuda dimensiunilor reduse, Slovenia oferă celor care o vizitează tot ceea ce aceștia și-ar putea dori: munți cu pârtii perfecte pentru schiori, plaje irezistibile și o arhitectură spectaculoasă în orașe pline de viață. Jumătate din teritoriul Sloveniei încă este împădurit, ceea ce demonstrează angajamentul acestei țări în legătură cu păstrarea resursele sale naturale.

Savurează o cafea la una dintre cafenelele din Ljubljana, în timp ce admiri castelul impunător ce domină capitala slovenă. Vizitează renumitele peșteri Postojna și Škocjan – cea din urmă inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Nu uitați să te oprești la Bled – cu lacul său superb, castelul de pe faleză și biserica pitorească de pe insula din mijlocul apelor!

Lituania

Lituania

Cel mai sudic dintre statele baltice oferă multe motive de satisfacție călătorilor care-i trec granițele. De pildă, capitala Vilnius este un oraș inundat de o minunată arhitectură barocă. Dacă ajungi aici, treci pe la autoproclamata „Republică” Užupis, unde sunt o mulțime de cafenele în care vei descoperi artiști grozavi. Castelul Trakai merită, de asemenea, vizitat – este pitoresc și poate fi admirat într-o excursie de o zi din Vilnius. Pentru un loc mai puțin obișnuit, oprește-te și la Dealul Crucilor, pe care se află mii de cruci, de diferite forme și mărimi.

CITEȘTE ȘI  Cele mai frumoase locuri de vizitat în Croația

Albania

albania

Dacă îți plac peisajele montane, Albania îți va tăia respirația. Dacă îți place să te bucuri de soare, pe plajele acestei țări vei găsi jumătate din aglomerația aflată în țările vecine, frumusețea lor fiind similară. Muzeul Național de Istorie din Tirana îți va dezvălui numeroase obiecte din trecutul Albaniei, mai precis din perioada în care era parte a Imperiului Roman.

Trebuie să treci prin orașele otomane Berat și Gjirokastra, aflate pe lista UNESCO. Berat, „orașul cu o mie de ferestre”, are un muzeu care prezintă viața tipic otomană din secolul al XVIII-lea. Gjirokastra, pe de altă parte, găzduiește unul dintre cele mai mari castele din Balcani. E un moment prielnic să vizitezi Albania, o țară care va lua cât de curând un mare avânt turistic.

Macedonia de Nord

Macedonia de Nord

Țara cunoscută anterior sub numele de Republica Macedonia este o destinație cu puternice accente rustice, unde poți experimenta moștenirea grecilor, romanilor, otomanilor ;i a altor invadatori, laolalt[ cu frumusețea naturală a locurilor.

Printre atracțiile culturale și istorice ale Macedoniei de Nord pe care merită să le vizitezi se numără mânăstirile medievale din Prilep, vechea piață turcească și moscheile otomane din Stip, casele tradiționale din Krusevo și reperele bizantine din capitala Skopje. Adevăratul punct culminant al unei excursii în Macedonia de Nord este fără îndoială Ohrid, localitate aflată în  Patrimoniul Mondial UNESCO, plină de biserici incredibile, bazaruri, cetăți și vechi situri arheologice.

Luxemburg

Luxemburg

Acest mic oraș-stat poate fi cunoscut mai mult ca un refugiu pentru expații care nu plătesc taxe decât ca destinație turistică de prim rang. Cu toate acestea, Luxemburg are multe avantaje pentru a petrece un sejur scurt, inclusiv o capitală inclusă în patrimoniul național, o industrie vinicolă înfloritoare și surprinzător de multe frumuseți naturale.

CITEȘTE ȘI  Ce să faci și ce să vezi în insula Skiathos

Începe în capitală, cu un tur al Ville Haute, sau „orașul de la înălțime” al Luxemburgului, pentru a admira catedrala, palatul, abația și multe altele. În împrejurimile orașului, descoperi un castel medieval în Vianden, un castel din secolul al XII-lea în Clervaux și un muzeu al celui de-al Doilea Război Mondial în Diekirch.

Nu uita să testezi vinul din Luxemburg. Acesta este produs de-a lungul râului Moselle, în apropiere de orașul Remich, tot aici aflându-se o mulțime de baruri, la fel cum multe crame sunt bine plasate pe traseele de drumeție din afara capitalei.

Foto: Canva Photos

Citește și: Locuri superbe de vizitat în Scandinavia