Știm cu toții: o pădure este o suprafață de teren populată cu mulți copaci. Pădurile acoperă în prezent aproximativ 9,4% din suprafața Pământului (30% din suprafața totală a uscatului), deși cândva acopereau mult mai mult, adică 50% din suprafața continentelor. Pe lângă numărul mare de păduri cunoscute drept populare destinații turistice, există și păduri mici, atipice, mai puțin familiare publicului larg, dar nu mai puțin interesante, ba dimpotrivă! Acesta este și motivul pentru care am trecut în revistă 5 păduri unice din întreaga lume:

Pădurea scufundată a Lacului Kaindy, Kazahstan

Lake Kaindy
Foto: taniche

Lacul Kaindy, din Kazahstan, este unic în lume. Localizat la 2.000 de metri deasupra nivelului mării, acest lac de 400 de metri lungime ajunge la adâncimi de până la 30 de metri în unele zone. Pe lângă asta, însă, ceea ce îl face cu adevărat remarcabil este prezența trunchiurilor înalte și uscate de molizi care se ridică deasupra suprafeței apei, pornind de pe fundul lacului, precum catargele misterioaselor nave scufundate.

În timpul lunilor de iarnă, Lacul Kaindy îngheață complet, însă acest lucru nu îi ține la distanță pe cei mai curajoși vizitatori, scafandrii fiind atrași de apele înghețate, în care trunchiurile copacilor sunt învelite într-un strat de gheață.  Vara, lacul se transformă complet, căpătând nuanțe vii de verde și turcoaz – un deliciu pentru obiectivele camerelor de fotografiat.

Lacul Kaindy este foarte tânăr din punct de vedere geologic, deoarece a luat naștere abia în secolul trecut. S-a format în urma unei masive alunecări de teren din calcar: apa a inundat bazinul rezultat, iar digul stâncos care a apărut în mijlocul lacului, l-a despărțit cu un baraj natural. Pentru că încă nu s-au degradat, copacii „înecați” se ridică din apele reci, oferind refugiu înotătorilor obosiți.

Pădurea „strâmbă”, Polonia

crook forest
Foto: fotokon

Pădurea strâmbă este un crâng de pini cu forme ciudate, situat în afara orașului Nowe Czarnowo, din regiunea Pomerania de Vest, Polonia. Această pădurice alcătuită din aproximativ 400 de pini a fost plantată în jurul anului 1930, perioadă în care făcea parte din provincia germană Pomerania.

În rândul localnicilor se zvonește că a fost folosit un instrument anume sau o tehnică specială pentru a face copacii să crească în acest fel, dar metoda și motivul nu sunt cunoscute de nimeni.

Lemonodasos – pădurea de lămâi, Kefalonia, Grecia

Lemonodasos

„Pădurea Lămâilor” sau „Lemonodasos”, una dintre numeroasele atracții turistice din localitatea Poros de pe insula Kefalonia, a fost, de-a lungul vremii, sursa de inspirație pentru mulți poeți și scriitori. Este o pădure densă de lămâi sălbatice, situată nu departe de plaja Aliki, una dintre cele mai frumoase întinderi de nisip din zonă. Pe măsură ce vizitatorii se apropie de pădure, sunt copleșiți de mirosul puternic și răcoritor al lămâilor, printre arbori aflându-se și numeroase mici surse naturale de apă.

Pădurea Deadvlei, Namibia

Deadvlei
Foto: Paul Grasset

Deadvlei este un teritoriu magic, situat lângă faimoasa salină Sossusvlei din „Parcul Namib-Naukluft”, aflat în Namibia. Locul este înconjurat de unele dintre cele mai înalte dune din lume (400 metri) și care au căpătat porecle nostime, precum „Big Daddy”.

Deadvlei este o întindere de lut, asemănătoare din punct de vedere al mărimii cu Sossusvlei. Acumularea de lut s-a format din cauza inundațiilor provocate de râul Tsauchab în urma precipitațiilor abundente. După schimbările climaterice din urmă cu circa 900 de ani, aceste precipitații s-au oprit și zona s-a uscat, iar dunele de nisip au glisat în vale, fapt care a împiedicat râul să pătrundă în întregime în zonă.

Copacii de aici, care au acum peste 1.000 de ani vechime (se presupune că durata lor de viață era de aproximativ 200 de ani înainte de schimbările climei), formează o pădure stearpă, de arbori fără viață, înghețați în timp, și care arată straniu, la fel ca acum aproape un mileniu.

Bulevardul baobabilor, Madagascar

Avenue of the Baobabs
Foto: jeu

„Bulevardul Baobabilor” este o grupare de baobabi care mărginesc drumul dintre Morondava și Belon’i Tsiribihina, din regiunea Menabe, în vestul Madagascarului. Acest uimitor peisaj atrage călătorii din întreaga lume, transformând zona într-una dintre cele mai vizitate locații ale țării, în care, de-a lungul timpului, s-au depus importante eforturi de conservare ecologică. A primit statutul de „obiectiv protejat temporar” în iulie 2007 din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, acesta fiind primul pas către a-l transforma în primul monument natural din Madagascar.

De-a lungul „bulevardului” se află, așadar, aproximativ o duzină de copaci cu înălțimi de până la de 30 m, din specia Adansonia grandidieri, specifică Madagascarului. Baobabii ating vârste de până la 800 de ani, fiind o moștenire a pădurilor tropicale dense care odinioară făceau „legea” în această țară.

Înainte, acești copaci nu păreau solitari peste peisajul sărac, format din tufișuri, ci tronau falnici într-o pădure deasă. De-a lungul anilor, însă, pe măsură ce populația țării a crescut, pădurile au fost defrișate pentru a favoriza dezvoltarea agriculturii, lăsând în urmă doar baobabii, pe care localnicii i-au păstrat în semn de respect pentru valoarea lor ca sursă de hrană și material de construcție.

Citește și: Cele mai neobișnuite turnuri din lume