Amplasate în peisaje fascinante, precum Alpii bavarezi și Valea Rinului, orașele mici din Germania reprezintă destinații minunate pe tot parcursul anului. Fie că vorbim despre piețele magice de Crăciun, care te încălzesc chiar și în cele mai reci ierni, sau de aventurile în aer liber pe timp de vară, aceste localități șarmante au un incontestabil farmec de basm. De ce? Aruncând o privire doar asupra celor cinci exemple de mai jos, vom înțelege perfect ideea:

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg

Clasicul oraș german de carte poștală, pe care toată lumea îl recunoaște, dar puțini îi știu numele: Rothenburg, sau Rothenburg ob der Tauber. Un loc popular printre instagrameri și vloggeri deopotrivă – și pe bună dreptate, deoarece orașul e gazda unei arhitecturi medievale colorate, ce constituie cadrul perfect pentru realizarea unor fotografii de vis, laolaltă cu faptul că turnul primăriei oferă vizitatorilor superbe prveliști panoramice asupra împrejurimilor.

Rothenburg ob der Tauber, situat în Bavaria, e traversat de alei pietruite și are numeroase clădiri bine conservate, delicii pentru orice vizitator. Este unul dintre singurele trei localități din Germania care au rămas cu zidurile medievale intacte. Rothenburg are puțin peste 11.000 de locuitori și a fost folosit ca platou de filmare pentru multe filme, inclusiv Chitty Chitty Bang Bang și unul dintre filmele din seria Harry Potter.

Quedlinburg

Quedlinburg
Foto: Envato

Acest oraș medieval este așezat pe două dealuri divizate de pitorescul râu Bode, în regiunea Saxonia. Istoria sa fascinantă include faptul că a fost locul de naștere al națiunii germane, că a fost condus de femei timp de 800 de ani și că aici s-a născut și a trăit femeie medic din Germania, în 1754.

Piața centrală este un amestec încântător de arhitectură medievală și renascentistă, în vreme ce clădirile, precum Gildehaus zur Rose, sunt finisate cu decorațiuni ornamentate și detaliate. Tezaurul abației deține unele dintre cele mai valoroase artefacte religioase medievale din Germania. La farmecul localității Quedlinburg se adaugă Munții Harz, care sunt la doar o aruncătură de băț și oferă trasee de drumeție nesfârșite prin formațiuni geologice magnifice.

Fussen

Fussen

Ridicat încă de pe vremea romanilor, Fussen este un oraș bavarez situat în apropierea graniței cu Austria. Aflat la unul dintre capetele celebrului Drum romantic, pitorescul Fussen este și mai spectaculos atunci când este privit din aer: clădiri cu mai multe etaje de culoare deschisă, cu acoperișuri stacojii, una lângă alta, străzi pietruite care par să nu aibă nici o noimă, și râul Lech care taie orașul în două. Această localitate istorică și „romantică” este poarta de acces către castelul de basm Neuschwanstein. În plus, Fussen este o localitate renumită pentru fabricarea viorilor.

Meissen

Meissen

Deși Meissen este, din punct de vedere administrativ, mai degrabă un oraș decât un sat (așa cum ar părea la prima vedere), este la fel de liniștit și pitoresc. Ca și Rothenburg, găzduiește clădiri colorate care oferă o pauză de la peisajul gri de beton și asfalt cu care mulți dintre noi, cei din oraș, suntem obișnuiți. Meissen este situat în Saxonia, în apropiere de Dresda, ceea ce explică stropii de cultură slavă cu care este impregnată localitatea.

Meissen este renumit pentru fabricarea porțelanului, datorită abundenței de depozite locale de argilă de porțelan (caolin) și argilă pentru olărit. Din punct de vedere istoric, orașul a produs primul porțelan de înaltă calitate din afara Asiei. Vizitatorii încă mai pot achiziționa excelentele produse din porțelan de la Meissen de la fabrica și magazinele din apropiere. Orașul găzduiește, de asemenea, unul dintre cele mai frumoase castele germane – Albrechtsburg -, o frumoasă construcție gotică și renascentistă timpurie, situată pe un deal care domină centrul orașului și care merită vizitat.

Meersburg

Meersburg

Situat în Baden-Württemberg, lângă Lacul Constance, în apropierea a numeroase podgorii renumite, micul oraș Meersburg este o localitate medievală, cu un castel frumos și multe alte lucruri de oferit vizitatorilor. Orașul de sus și cel de jos sunt rezervate pietonilor, astfel încât vizitatorii și localnicii deopotrivă se pot bucura de urbe în toată frumusețea ei, fără a fi deranjați de zgomotul mașinilor. Din acest motiv, este recomandabil să cauți din timp un loc unde să-ți parchezi mașina, dacă vizitezi Meersburg „pe roți”.

Orașul găzduiește, de fapt, două castele – Castelul Vechi și Castelul Nou. Castelul Vechi a fost construit în secolul al VII-lea, fiind unul dintre cele mai vechi castele din Germania aflate încă în „picioare”. Castelul Nou, totuși nu foarte recent, a fost ridicat în secolul al XVIII-lea și vopsit într-o vibrantă culoare de piersică, una care contrastează minunat cu zona înconjurătoare, mai ales când vremea este însorită.

Foto: Canva Photos

Citește și: Castele de vis din Germania, bune de vizitat de către prințesele călătoare