Dacă vizitezi Franța și ești un iubitor de cultură și artă, nu există un mod mai bun de a-ți petrece timpul decât explorând excepționalele muzee și galerii de artă ale țării. Cultura franceză este înrădăcinată în universul artelor frumoase, motiv pentru care aceste muzee au fost amenajate pentru a prezenta cele mai bune exemple ale acestei lumi.

De la capodoperele impresioniste până la arta modernă a unor giganți precum Picasso și Matisse, calitatea artei franceze este expusă pe deplin în aproape fiecare muzeu. De aceea, aceste 5 muzee de artă de mai jos trebuie să reprezinte puncte de reper pentru oricine vizitează Hexagonul:

Musée national d’art moderne (Muzeul Național de Artă Modernă – Centrul Pompidou)

centrul pompidou
Foto: Canva Pro

Muzeul de Artă Modernă, cunoscut sub numele Centrul Pompidou, se află în Paris și este considerat unul dintre cele mai bune muzee de artă din Franța. Muzeul a fost deschis în 1929, cu o colecție aparținând unor artiști precum Pablo Picasso și Henri Matisse.

În prezent, colecțiile muzeului includ lucrări ale multor artiști proeminenți, între care Paul Cezanne, Mark Rothko, Jackson Pollock, Marcel Duchamp și Andy Warhol. De asemenea, muzeul prezintă sculpturi, picturi și gravuri realizate de femei artiste și o colecție permanentă și extinsă de artă modernă. În plus, muzeul organizează expoziții de artă contemporană din întreaga lume și publică și cărți pe această temă.

Centrul Pompidou este găzduit într-o clădire grandioasă din centrul Parisului, în apropiere de Place de la Bastille și Place de l’Etoile. Este ușor de accesat cu metroul și RER și are parcare gratuită în Place de la Nation din apropiere.

Musée du Louvre (Muzeul Luvru)

Louvre
Foto: Canva Pro

Acest fost palat regal este unul dintre cele mai mari muzee din lume, iar colecția sa de artă este considerată una dintre cele mai cuprinzătoare. Muzeul Luvru adăpostește aproximativ 400.000 de lucrări, deși – poate din nefericire – nu toate pot fi expuse în același timp. Dar există multe piese care nu sunt niciodată date jos de pe pereți.

Mona Lisa, cu zâmbetul ei misterios, atrage milioane de vizitatori în fiecare an. Printre alte capodopere de neratat se numără sculpturile Victoria înaripată din Samothrace și Sclavul rebel ale lui Michelangelo, precum și pictura lui Eugène Delacroix, Moartea lui Sardanapalus. Nu există un truc real pentru a evita aglomerația la acest muzeu veșnic plin de lume. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să încerci să-l vizitezi în afara sezonului, la începutul sau la sfârșitul zilei și într-o zi lucrătoare. Șansele de a rămâne singur cu Mona Lisa vor fi în continuare slabe spre deloc, dar s-ar putea să te bucuri mai de aproape de surâsul din spatele plexiglasului.

Musée d’Orsay (Muzeul d’Orsay)

Orsay
Foto: Canva Pro

Suficient de mic pentru a te deplasa fără a fi copleșit, Muzeul d’Orsay reprezintă un obiectiv preferat în Paris nu doar pentru mărimea sa, ci și pentru colecția sa de artă impresionistă, postimpresionistă și art nouveau. Perfect amplasat în centrul orașului, pe malul Senei și vizavi de Grădinile Tuileries, muzeul este găzduit în fosta Gare d’Orsay, o gară construită pentru Expoziția Universală din 1900 – astfel încât clădirea în sine ar putea fi privită ca o operă de artă. Colecția extraordinară cuprinde opere de artă create în perioada 1848-1914.

Musée Matisse (Muzeul Matisse)

muzeul Matisse
Foto: nice.love-spots.com

Henri Matisse era deja un artist de succes în 1917, când a părăsit Parisul pentru a se stabili în suburbiile orașului Nisa. Aici, în 1941, prea bolnav pentru a mai putea ține pensula în mână, Matisse și-a conceput lucrările de hârtie decupată.

Muzeul Matisse, amplasat într-un parc mare și însorit, cu mulți palmieri, are o colecție de lucrări care acoperă fiecare perioadă a carierei artistului, incluzând peste 180 de obiecte care i-au aparținut, inclusiv paleta sa. Finalul perfect pentru o zi petrecută la muzeu este o excursie în Vence. Capela Rosary, proiectată de artist, prezintă vitralii vii și moderne, picturi murale din țiglă și un acoperiș alb-albastru distinctiv.

Fondation Louis Vuitton (Fundația Louis Vuitton)

louis vuitton
Foto: Iwan Baan

Odată ce vezi panourile sale de sticlă în picaj care seamănă cu un fel de pânze de navă din era spațială, designul lui Frank Gehry pentru colecția de artă Louis Vuitton, care a fost deschisă în toamna anului 2014, călătoria cu metroul până în îndepărtatul arondisment 16 și se va părea că a meritat din plin.

Multiplele terase îți permit să tragi cu ochiul prin și în jurul panourilor: o parte are vedere spre parcul verde din Bois de Boulogne, în timp ce cealaltă oferă o priveliște a Turnului Eiffel, care pare miniatural în depărtare. Expozițiile inovatoare de artă modernă și contemporană se schimbă de două ori pe an. Afară, la parter, se află o piesă de neratat aparținând lui Olafur Eliasson: un șir amețitor de coloane din sticlă galbenă și oglinzi care-ți vor umple cu siguranță feed-ul Instagramului.

Citește și: 8 muzee speciale din întreaga lume