Dacă ești deopotrivă pasionat de cultură și călătorie, una dintre cele mai la îndemână modalități de a le îmbina este să te urci în mașină și să pleci în explorarea comorilor culturale „ascunse” ale Europei Centrale și de Est. Regiunea situată între maiestuoșii Alpi și misterioșii Carpați este un excelent teren de „joacă” pentru cei mânați de firul istoriei și de magia artei. În acest sens, îți oferim mai jos câteva sugestii de locuri în care să ajungi într-un asemenea tur cultural.

Český Krumlov, Republica Cehă

ceski krumlov

Farmecul medieval și arhitectura din Český Krumlov îți cuceresc din start inima. Pasionații de artă vor fi încântați să viziteze Egon Schiele Art Centrum, dedicat renumitului pictor austriac care și-a petrecut o parte din viață în acest oraș. Centrul prezintă o colecție fascinantă de lucrări ale lui Schiele, precum și expoziții ale artiștilor contemporani, care se schimbă la intervale regulate.

În plus, orașul găzduiește diverse evenimente culturale pe tot parcursul anului, inclusiv festivaluri de muzică, spectacole de teatru și piețe de artizanat care adaugă un plus de savoare unei vizite aici. Nu uita să urmărești un spectacol la Teatrul Baroc al Castelului Český Krumlov, inclus pe lista UNESCO, cu utilaje de scenă originale și un decor uluitor.

Râul Vltava își croiește drum prin inima orașului Český Krumlov, așa că vei avea ocazia perfectă pentru a te bucura de o plimbare pe îndelete cu barca, având o perspectivă diferită asupra arhitecturii orașului și a frumuseții naturale din jur. Altfel, fie că explorezi orașul pe jos, fie că participi la o expoziție de artă, fie că faci o plimbare pe râu, tapiseria culturală a lui Český Krumlov îți va lăsa cu siguranță o amprentă de neșters în suflet.

Eger, Ungaria

eger

Pasionații de istorie pot explora labirintul subteran de sub Castelul Eger, unde secretele trecutului sunt scoase la iveală prin intermediul unor expoziții intrigante și al unor prezentări interactive. Castelul în sine este un simbol al rezistenței, deoarece a făcut față asediului Imperiului Otoman în secolul al XVI-lea. Triumful apărătorilor din Eger este comemorat în celebrul vin Bull’s Blood, un vin roșu robust, la fel de bogat în arome ca și în istorie.

CITEȘTE ȘI  7 destinații africane spectaculoase

Scena culturală a orașului Eger prosperă și în cramele sale, unde te poți delecta cu degustări de vinuri și poi învăța despre tradițiile de vinificație ale regiunii. Străzile fermecătoare și piețele vibrante ale orașului te invită să te amesteci printre localnici și să beneficiezi, totodată, de ospitalitatea lor. Nu rata șansa de a asista la spectacolul captivant al Ansamblului de Dansuri Maghiare, care prezintă dansuri tradiționale și costume colorate ce reflectă bogata moștenire populară a Ungariei.

Toruń, Polonia

torun

Situat de-a lungul malurilor râului Vistula, orașul medieval Toruń este o mărturie vie a bogatei istorii și a patrimoniului cultural polonez. Orașul vechi, desemnat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, încântă vizitatorii cu arhitectura sa gotică remarcabil conservată. Plimbându-te pe străzile pietruite, vei întâlni biserici maiestuoase, inclusiv monumentala Catedrală a Sfântului Ioan Botezătorul, care oferă din turnul său priveliști panoramice extrem de frumoase. Splendoarea arhitecturală din Toruń este accentuată și mai mult de ruinele impunătoare ale Castelului Teutonic, care evocă amintiri dintr-o epocă trecută.

Desigur, în Toruń nu poți să nu te răsfeți cu cea mai cunoscută creație culinară a sa – turta dulce. Orașul are o tradiție îndelungată în producția de turtă dulce, una ce datează din Evul Mediu. Vizitează unul dintre atelierele istorice de turtă dulce pentru a savura aroma acesteia și pentru a gusta delicatesele tradiționale.

E bine de știut și că Toruń este locul de naștere al celebrului astronom Nicolaus Copernicus (1473), iar vizitatorii pot explora Casa Muzeu Nicolaus Copernicus pentru a afla despre viața și teoriile sale astronomice revoluționare.

Banska Stiavnica, Slovacia

Banska Stiavnica

Ascuns în inima dealurilor luxuriante din Slovacia și înconjurat de rămășițele unor mine antice, Banská Štiavnica este un orășel captivant, încărcat de istorie și tradiție minieră. Centrul său medieval bine conservat, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, îi invită pe călători să se întoarcă în timp în timp explorând străzile labirintice, împodobite cu case fermecătoare în culori pastelate, cu fațade gotice și renascentiste. Piața Sfânta Treime se află în inima orașului, mândrindu-se cu emblematica Coloană a Treimii, un simbol izbitor de recunoștință ai supraviețuitorilor ciumei care a afectat cândva regiunea.

CITEȘTE ȘI  Sfaturi de călătorie cu animalul de companie

Pe lângă farmecul său arhitectural, Banská Štiavnica oferă o multitudine de experiențe culturale. Iubitorii de artă vor aprecia scena artistică intensă a orașului, cu diverse galerii și ateliere care prezintă talentele artizanilor locali. Orașul găzduiește, de asemenea, o serie de evenimente culturale pe tot parcursul anului, inclusiv festivaluri de muzică, spectacole de teatru și sărbători populare tradiționale care reflectă căldura și spiritul comunității locale.

Bucură-te și de liniștea împrejurimilor naturale ale Banská Štiavnica făcând drumeții pe dealurile din jur și descoperind moștenirile istoriei sale miniere, de la vechile intrări în mină până la lacurile artificiale pitorești cunoscute sub numele de tajchy.

Sighișoara, România

sighisoara

În inima Transilvaniei, bijuteria medievală Sighișoara ne întâmpină cu farmecul său istoric bine conservat și cu atmosfera de poveste. Vechea cetate a orașului, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, ne aduce în secolul al XII-lea, cu emblematicul său Turn cu Ceas, zidurile medievale și casele colorate care străjuiesc străzile înguste și pietruite. Dacă urci în Turnul cu Ceas, se desfășoară o panoramă uluitoare a orașului și a împrejurimilor, un peisaj pitoresc de dealuri și văi.

Sighișoara este, de asemenea, renumită ca locul de naștere al lui Vlad Țepeș, care a devenit mai târziu sursa de inspirație pentru celebrul personaj al lui Bram Stoker, Dracula. Casa lui Vlad Dracul, în prezent un restaurant pitoresc, stă ca o amintire a prezenței istorice a domnitorului în oraș. Dincolo de reputația sinistră, Sighișoara debordează de o scenă culturală vibrantă, cu galerii de artă, ateliere de artizanat și spectacole de muzică tradițională care celebrează folclorul bogat al regiunii.

Festivalul Medieval desfășurat anual sporește și mai mult farmecul orașului, deoarece localnicii și turiștii se reunesc pentru a retrăi epoca medievală cu reconstituiri animate, turniruri și sărbători tradiționale.

Foto: Canva Photos

Citește și: Cele mai frumoase sate și orășele din Alpi