Dincolo de tururile ghidate ale Colosseumului, de intrările la Vatican, de cele mai frumoase piețe, de fântânile sale impresionante, în frunte cu Fontana di Trevi, și de străzile opulente, se află o Roma secretă, cu colțuri pe care ochiul turistului obișnuit nu le poate sau nu e obișnuit să le perceapă.
Dacă ești mai puțin turist, și mai mult călător, dacă vrei să ieși din „turmă” și să adaugi pe listă lucruri de văzut în Roma pe care nu toată lumea le are pe listă, iată 5 locuri spre care să te îndrepți atunci când te afli într-o vizită în „Cetatea eternă”:
Piccola Londra

Mergi în cartierul Piccola Londra, având în minte ideea că te vei îndrăgosti de casele în stil Notting Hill, care aici sunt mângâiate de magia mediteraneană a Romei. Numele acestui cartier e tradus literalmente Mica Londră și a fost construit la începutul secolului al XX-lea, în încercarea de a moderniza Roma și de a o adapta la stilul altor orașe europene. Contrastul pe care îl oferă Piccola Londra față de restul orașului este o dovadă în acest sens.
Piccola Londra are doar câteva străzi, deoarece proiectul arhitectului Quadrio Pirani nu a fost niciodată extins, dar te poți plimba prin această zonă neobișnuită a Romei pe Via Bernardo Celentano, chiar lângă Via Flaminia.
Palazzo Doria Pamphilj

Acest palat este unul dintre cele mai trecute cu vederea locuri din Roma. Se află în mijlocul orașului, în apropierea Fântânii Trevi, a Panteonului și a monumentului lui Victor Emanuel al II-lea. La exterior este frumos, dar în interior este o… fantezie barocă, una care include un muzeu ce se poate vizita: Galeria Doria Pamphilij.
Colecția muzeului aparține familiei care dă numele palatului, cu opere de artă de Rafael, Titian și Velazquez, printre alți pictori celebri, expuse într-o galerie decorată cu opulență și lux. Un loc de relaxare în mijlocul străzilor romane, mai ales în interiorul muzeului, unde vei descoperi o curte cu coloane, unde soarele strălucește într-un mod special.
Intrarea la muzeul Doria Pamphilj costă 14 €, acesta fiind deschis publicului între orele 9:30 și 19:00 sâmbăta, duminica, lunea și în zilele de sărbătoare, iar vinerea între orele 11:30 și 23:00.
Piramida antică a Romei

Roma, casa marilor amfiteatre, a bisericilor elaborate și a… unei piramide! Ciudat, nu-i așa? Piramida lui Cestius este cu siguranță unul dintre cele mai neobișnuite obiective turistice ale capitalei Italiei. A fost construită ca mormânt pentru Gaius Cestius, dar se știu puține lucruri despre cel care a fost îngropat aici, deoarece mormântul a fost jefuit cu mult timp în urmă. Conform testamentului său, piramida de 120 de metri înălțime a fost finalizată într-un timp impresionant de numai 330 de zile. Pentru a o vedea și a te minuna de unica piramidă „egipteană” din Europa, coboară la stația de metrou Piramide.
Parcul apeductelor

Dacă ai văzut La Grande Bellezza, filmul regizorului Paolo Sorrentino, numele acestui parc îți va suna cunoscut, el apărând într-una dintre scenele sale. Dacă nu, vei descoperi pentru prima dată un loc cu atmosfera unei ruine din lumea antică, un parc a cărui vegetație a crescut printre rămășițele unei civilizații pierdute.
Parcul Apeductelor este, fără îndoială, unul dintre cele mai interesante locuri din Roma, mai ales la apusul soarelui, pe care îl vei vedea încadrat de unul dintre arcurile apeductelor Aqua Felix sau Aqua Claudia, care încă se află în picioare în acest parc.
Vizitarea Parcului apeductelor este gratuită, iar aici se poate ajunge ușor din centrul orașului cu metroul linia A, la stațiile Lucio Sestio sau Giulio Agricola, care se află la doar câteva minute de mers pe jos de locația parcului.
Insula Tibrului

Râul Tibru desparte centrul istoric al Romei și cartierul Trastevere, unul dintre cele mai interesante cartiere din Orașul Etern. Râul e traversat de Ponte Cestio, podul care face legătura cu mica insulă Tiberină, fermecătoare și pitorească, precum un oraș medieval în miniatură, cu podurile și biserica sa veche.
Aceasta a găzduit cândva un templu dedicat lui Esculap, zeul grec al medicinei, care a fost construit pentru a sărbători faptul că ciuma a încetat să mai facă ravagii în Roma. Templul este astăzi unul dintre cele mai importante spitale din capitala Italiei.
Insula Tibrului este unul dintre locurile perfecte din care se poate face un tur al Cartierului Evreiesc din Roma. În timpul verii, insula găzduiește festivalul de film Isola del Cinema. De asemenea, aici există baruri, restaurante și standuri cu mâncare de-a lungul malurilor râului, ceea ce îi conferă o atmosferă festivă, generând impresii memorabile.
Foto: Canva Photos
Citește și: 7 superbe situri din Italia, aflate în Patrimoniul UNESCO