Unii turiști sunt de părere că pentru a experimenta pe deplin un oraș nou ar trebui să te cazezi într-una dintre locuințele locale cu parfum autentic, și nu în hotelurile de lux pregătite să îți ia spargă banca pentru câteva nopți de cazare. Și totuși, un hotel poate fi mult mai mult decât un simplu loc unde să îți petreci noaptea – fie că este considerat o relicvă arhitectonică transformată într-un șic stabiliment de tip boutique (cu cel mult 20 de camere), sau o clădire de mari proporții cu diverse restaurante proprii, în mod cert vei reuși să îi apreciezi șarmul unic și eforturile depusă ca să-și satisfacă pe deplin clienții.

Oricât am fi de fascinați de construcțiile futuriste din ziua de azi, rămâne ideea că o noapte petrecută între niște ziduri istorice poate fi la fel de – dacă nu și mai –  fascinantă. Din fericire, lumea nu duce lipsă de astfel de cazări istorice, motiv pentru care iată o listă dedicată călătorilor cu stil, ce include cinci hoteluri celebre și istoria lor.

Ritz, Paris, Franța

Ritz Paris
Foto: Booking.com

Hotelul Ritz din Paris este fără dar și poate unul dintre cele mai renumite hoteluri din lume. El se află în piața Place Vendôme și a fost inaugurat în anul 1898. În urmă cu câțiva ani, Ritz a „suferit” o renovare ce a durat nici mai mult, nici mai puțin de patru ani (2012-2016), sub atenta îndrumare a lui Thierry Despont. Așteptarea a meritat cu vârf și îndesat, pentru că noul hotel și-a fermecat pe deplin oaspeții. Suitele sale au fost înnoite complet, deși stilul rococo a fost păstrat în totalitate. A fost amenajat un nou loc pentru a servi masa, precum și trei noi zone foarte importante: barul Le Comptoir, o patiserie gourmet a lui François Perret și noul Ritz Bar.

Așadar, dacă ți-ai rezervat deja unul dintre cele 16 apartamente Prestige de la Ritz Paris (fiecare fiind complet diferit față de celălalt), încearcă să nu stai doar înăuntru, deși acest lucru poate fi tentant. Fiecare suită a hotelului este un omagiu adus personalităților care au numit Ritz „acasă”, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp. Te poți gândi că pe balconul unde te relaxezi au făcut-o, cândva, Coco Chanel, F. Scott Fitzgerald, Frédéric Chopin, sau Charlie Chaplin. Fascinant, nu-i așa?

Waldorf Astoria, New York, SUA

Waldorf Astoria, New York
Foto: hotels.com

Ce altă adresă din marele New York poate fi mai râvnită decât una situată pe Park Avenue? Ei bine, hotelul Waldorf Astoria, inaugurat în 1931, este dovada vie a acestui fapt. Cu toate acestea, arhicunoscutul reper Art Deco, care a servit drept locuință de cinci stele unor vedete precum Cole Porter, Frank Sinatra și Ducele și Ducesa de Windsor, nu a fost întotdeauna plasat la adresa actuală. Primul hotel Waldorf, cel cu 13 etaje, a fost construit în 1893 pe locul conacului lui William Waldorf Astor, exact la intersecția dintre Fifth Avenue și Strada 33.

Patru ani mai târziu, vărul său, John Jacob Astor al IV-lea (care avea să moară la bordul Titanicului), și-a construit propriul hotel, Hotelul Astoria, pe un loc învecinat. În 1929, proprietarii au decis să demoleze clădirea, deoarece elita New York-ului începuse să se îndrepte spre nordul orașului, așa că au vândut terenul. Mai târziu, acel teren a devenit casa unui colos newyorkez, Empire State Building. Totuși, acesta nu a fost sfârșitul hotelului – ceva mai târziu, o echipă formată din dezvoltatori, constructori și investitori a cumpărat drepturile pentru numele Waldorf Astoria și au readus hotelul la viață pe Park Avenue, mai exact pe 50th Street.

The Stafford, Londra, UK

The Stafford
Foto: Booking.com

Faimosul The Stafford din Londra are și el o istorie interesantă: structurile care alcătuiesc hotelul din zilele noastre au fost construite inițial drept reședințe private, situate pe St. James’ Place, în secolul al XVII-lea. Bineînțeles, de-a lungul timpului aceste clădiri s-au plimbat prin mâinile multor proprietari, fiecare oferind un nou nume și o nouă viziune –  Richmond Club Chambers, Green’s Private Hotel și St. James’ Palace Hotel. The Stafford a luat naștere abia în anul 1912, atunci când și-a deschis porțile pentru oaspeții de pretutindeni. La fel ca atunci, turiștii de astăzi pot rezerva o cameră sau o suită în oricare dintre cele trei clădiri fermecătoare ale hotelului: clădirea principală, căsuțele tradiționale engleze (acele șiruri lungi de case „lipite” una de alta), dar și căbănuțele cochete în care obișnuia să locuiască nobilimea engleză pursânge.

Deși hotelul a trecut prin multe evenimente marcante ale istoriei – două războaie mondiale, scufundarea Titanicului și încoronarea celui mai longeviv monarh al Regatului – camerele și apartamentele sale au rămas exact ca în prima zi. Acestea sunt exemplul perfect al simbiozei dintre designul contemporan carismatic, cuverturile încrustate cu bijuterii, tapetul cu elemente geometrice intrigante și imprimeurile îndrăznețe folosite în fiecare colțișor disponibil.

Pulitzer Amsterdam, Olanda

Pulitzer Amsterdam
Foto: Booking.com

Secolul 17 a fost o perioadă importantă pentru Țările de Jos. De ce? În această perioadă, olandezii își extindeau orizonturile mai mult decât oricând: întemeiau noi colonii și își croiau drumuri stabile în comerțul global de mirodenii. Sume mari de bani începeau să se reverse în Amsterdam, aducând odată cu ei și noua clasă de antreprenori pricepuți. Acești afaceriști apăruți peste noapte s-au acomodat rapid de-a lungul căilor navigabile ale orașului, în casele care au devenit unul dintre simbolurile capitalei. Ulterior, antreprenorii au țintit și mai sus, către hotelurile luxoase ale vremii, considerate istorice acum.

Pulitzer Amsterdam nu este o simplă casă, construită lângă un canal navigabil. Vorbim, de fapt, despre 25 de clădiri individuale, reunite sub acest nume. Începând cu anii 1960, aceste structuri ale patrimoniului național au fost restaurate și transformate în locuințe contemporane frumoase, care au integrat perfect arhitectura originală, din secolul 17. Suitele sunt, în special, apreciate de turiști – tavanele lor boltite le oferă oaspeților un spațiu foarte larg și lumină naturală din belșug. În plus, aceștia au parte de o priveliște idilică a canalelor învecinate.

Waldorf Astoria Shanghai on the Bund, China

Waldorf Astoria Shanghai on the Bund
Foto: Booking.com

Promovând rafinamentul secolului al 19-lea, această proprietate de cinci stele combină cu succes eleganța mărcii Waldorf Astoria cu istoria fostului chiriaș al spațiului – faimosul Shanghai Club. De-a lungul anilor 1920 și 1930, acesta a fost cel mai exclusivist club din oraș. În această ordine de idei, trebuie amintit și faimosul Long Bar, care avea o tejghea lungă de 34 de metri, motiv pentru care se presupune că acesta a fost cel mai lung bar din lume.

Dintr-un punct de vedere, ar fi imperios necesar să îți începi experiența din Shanghai chiar la acest Long Bar – a fost renovat în ultimii ani, iar atmosfera generală este creionată de muzica jazz live și de priveliștile spectaculoase ale râului Huangpu. Dacă ajungi pe aici, savurează o Margarita Colonel Sanders cu tequila infuzată cu slănină. Pe cât de ciudat sună, băutura are o importanță istorică – locația a fost casa primului KFC din Shanghai, în anii 1990. Dacă aroma de porc alcoolizat nu e tocmai apetisantă, încearcă London No. 1 Martini, preparat cum numai cei de la Waldorf Astoria Shaghai îl fac: cu gin, miere, lămâie și cimbru.

Citește și: Cele mai bizare hoteluri din lume