Fiecare persoană are stilul ei favorit de viață. Unii ar fi fericiți dacă și-ar petrece zilele într-o cutie de sticlă la ultimul etaj al unui turn rezidențial din București, în vreme ce alții ar prefera o casă la țară, cu cinci dormitoare și o piscină. Un tip de locuință pe care puțini ar refuza-o, însă, este un palat. Cine nu vrea să fie rege, măcar pentru o zi? Sau, în fine, pentru câteva zile, cât durează o vacanță. Din păcate, însă, cea mai mare parte a colecției de palate a lumii vine cu o „etichetă” pe care prețul înscris este prohibitiv pentru majoritatea persoanelor. Asta nu înseamnă că n-ar trebui să cunoaștem un lucru: multe foste reședințe regale au fost transformate în hoteluri magnifice.

Iar rezervarea unei escapade extravagante într-un fost palat înseamnă să culegi beneficiile a tot ceea ce înseamnă să te cazezi într-un hotel de renume și să locuiești într-o construcție veche de secole, restaurată cu măiestrie și îmbogățită cu toate facilitățile de lux pe care și le-ar dori cineva. Iată 5 foste palate transformate în hoteluri de senzație:

Cliveden House, Berkshire, UK

Cliveden House
Foto: Booking.com

Comitatul Berkshire, aflat la o oră și jumătate de mers cu mașina de Londra, este foarte cunoscut pentru că găzduiește una dintre cele mai faimoase reședințe regale din țară – Castelul Windsor. Dar aici există mai mult de o proprietate grandioasă destinată aristocraților. Un astfel de exemplu este conacul Cliveden, pe care George Villiers, al doilea duce de Buckingham, l-a construit în anul 1666.

Cliveden House
Foto: Booking.com

Proprietatea a rămas în mâinile nobilimii engleze până la sfârșitul secolului al XIX-lea, când William Waldorf Astor a plătit 1,25 milioane de dolari pentru a o achiziționa. La scurt timp după cumpărare, soția sa a decedat, fapt ce l-a aruncat pe William într-o depresie pe care a încercat s-o depășească prin renovări constante atât la Cliveden, cât și la a doua sa casă din Londra. Abia în 1985, istorica proprietate a devenit un hotel foarte apreciat, aflat pe terenurile ce aparțin National Trust.

Deși camerele, saloanele grandioase, restaurantele și centrul spa sunt mai mult decât suficiente pentru a uimi oaspeții, cel mai faimos element al Cliveden House este reprezentat de grădinile inspirate de Versailles, cu zone ornamentale și expoziții florale pe parcursul sezonului, topiari de excepție și o impresionantă colecție de sculpturi.

Royal Mansour Marrakech, Maroc

Royal Mansour Marrakech
Foto: Booking.com

În prezent parte a colecției Querido, Royal Mansour din Marrakech este o amintire nu foarte subtilă a motivelor pentru care unele dintre cele mai elegante personalități ale lumii, inclusiv Yves Saint Laurent, au venit în această mică țară din nordul Africii. Comandat în 2006 și deținut de Mohammed al VI-lea, regele Marocului din 1999, Royal Mansour a fost proiectat să funcționeze ca o medină privată în cadrul unei… medine.

Deși este parte a unei proprietăți uriașe, ce se întinde pe o suprafață de aproape 5 hectare, palatul este cuibărit între zidurile orașului imperial, având vedere spre vârfurile Munților Atlas din apropiere. Palatul dispune, de asemenea, de un centru spa de 8.202 metri pătrați și 53 de riaduri amenajate în mod elaborat.

Hotel Château du Grand-Lucé, Franța

Château du Grand-Lucé 6
Foto: chateaugrandluce.com

Mulți copii moștenesc proprietăți de la părinți, dar puțini sunt cei care devin moștenitorii unor asemenea averi, așa cum a fost cazul nobilului francez Jacques Pineau de Viennay III, copilul primului fiu al baronului Jacques Pineau de Viennay II și al lui Marguerite de Gennes. Când era copil, tatăl lui Viennay al III-lea a cheltuit averea mamei sale pe Lucé și Pruillé, care cuprindeau un castel medieval înconjurat de ziduri, iazuri, pajiști, ferme și mori. Când părinții săi au murit, Viennay al III-lea a devenit administratorul moșiei și confidentul de încredere al regelui Ludovic al XV-lea, controlând aproape tot estul Franței.

Odată ce s-a regăsit în această poziție de forță, noul baron a decis să înlocuiască vechiul castel cumpărat de tatăl său în satul Le Grand-Lucé cu un palat mai modern. Iată: Château du Grand-Lucé, pe care l-a construit în anul 1760, ca un omagiu adus arhitecturii neoclasice. Astăzi, acesta este un hotel cu 17 camere care prezintă multe dintre elementele foarte apreciate pe care baronul le-a dorit în palat, inclusiv picturile murale realizate de Jean-Baptiste Pillement. Deși a fost renovat și actualizat pentru a acomoda un stil de viață mai contemporan, hotelul îmbrățișează din plin splendoarea artistică a secolului al XVIII-lea.

Palácio Príncipe Real, Lisabona, Portugalia

Palácio Príncipe Real
Foto: palacioprincipereal.com

La fel ca orice palat european impunător, Palácio Príncipe Real, perfect simetric și de culoare roz prăfuit, a găzduit o mulțime de gale și evenimente mondene de-a lungul timpului. Reședința cu 28 de camere a fost construită în 1877 de către cofondatorul uneia dintre cele mai apreciate publicații din Lisabona, Diario de Noticias, și a rămas casa familiei Teixeira da Mota pentru următorul secol. În următoarele trei decenii și jumătate, palatul și-a schimbat de mai multe ori proprietarii până în 2015, când britanicii Miles și Gail Curley – care se autoidentifică drept „100% europeni” – au cumpărat proprietatea.

Miles a fost partener la firma internațională de avocatură Linklaters, iar Gail a lucrat în domeniul resurselor umane la bănci mari, printre care J.P. Morgan, Citi și Merrill Lynch. Pasiunea ei se îndreaptă către amenajările interioare, așa că e lesne de înțeles de ce cei doi proprietari erau pregătiți pentru această provocare. Deși nu mai poate fi numită palat, construcția încă se mândrește cu splendoarea ei din secolul al XIX-lea. Camerele de oaspeți au azulejos originale și tavane elaborate, pictate manual cu arabescuri. În plus, acestea nu sunt deloc obișnuite: poți opta pentru diverse variante, de la fosta sală de bal a familiei Teixeira da Mota până la un apartament cu vedere la copacii jacaranda din grădina de dedesubt.

Adare Manor, Limerick, Irlanda

Adare Manor
Foto: adaremanor.com

Numit după un sat vecin din Limerick, Irlanda, Adare Manor a fost reședința celui de-al doilea conte de Dunraven, Windham Henry Quin, și a soției sale, lady Caroline Wyndham. Proiectul  trebuia să servească drept reședință de relaxare pentru contele care, din păcate, se îmbolnăvise rapid, și care suferea de un caz grav de gută, motiv pentru care niciun detaliu al palatului nu a fost lăsat la voia întâmplării. De la cele 365 de ferestre și cele 52 de coșuri de fum ornamentate până la cei șapte stâlpi de piatră și cele patru turnuri care indicau numărătoarea anuală a zilelor, săptămânilor și anotimpurilor din an, conacul este una dintre cele mai impresionante proprietăți din zonă care au supraviețuit încă din secolul al XIX-lea.

Din 1988, Adare Manor este unul dintre cele mai lăudate hoteluri din Irlanda, fiind renumit atât pentru camerele și apartamentele sale inspirate din atmosfera secolului al XIX-lea cât și pentru restaurantul Oak Room.

Citește și: 5 foste mânăstiri transformate în hoteluri magnifice