Italia poate fi vizitată în mii de feluri și savurată din tot atâtea puncte de vedere. Unul dintre cele mai plăcute moduri prin care să te afunzi în cultura italiană este să te cazezi într-unul dintre castelele istorice din Cizmă. Amplasate în mijlocul unor vaste grădini, livezi de măslini sau podgorii, aceste construcții impresionante au fost ridicate acum sute de ani, iar câteva zile petrecute în magica lor lume te poartă înapoi în timp, într-o zonă de hedonism elegant și rafinat.

Am selectat cinci dintre castelele din Italia în care te poți caza în zilele noastre – proprietăți medievale transformate în hoteluri de lux, unde relaxarea unei vacanțe capătă valențe nobile. Desigur, la un preț pe măsură. Așadar, dacă ai visat vreodată să trăiești ca un rege, aici poți să-ți transformi visul într-o realitate de moment:

Castello Di Monterone / Perugia

Castello Di Monterone
Foto: Booking.com

Construit în secolul 13, Castello Di Monterone este o adevărată poartă către odihnă și romantism. Are un interior fermecător, care și-a păstrat intact aerul medieval, așa încât castelul reprezintă o atracție magnetică pentru orice iubitor de frumos și de… turism. Camere opulente, săli de servit masa, grădini, o piscină – iată doar câteva dintre principalele elemente ale acestui castel.

În plus, locația lui este un alt punct de atracție: Castello Di Monterone se află la trei kilometri de muzeul de artă de la Palazzo del Priori și la patru de mânăstirea Benedictină din San Pietro. Pe lângă cele menționate mai sus, castelul dispune de un bar, un centru spa și parcare.

Castello di Galbino / Anghiari (Toscana)

Castello di Galbino
Foto: Airbnb

Ascuns între dealurile de lângă Arezzo, Castello di Galbino e o construcție uriașă, de formă rectangulară, cu patru turnuri și logii cu arcade, în stil renascentist. Vila cu nouă dormitoare poate găzdui evenimente și nunți ceva mai restrânse (există chiar și o micuță capelă) și își onorează vizitatorii cu mobilier antic, tavane înalte și fresce originale, plus așternuturi de top, produse de compania locală Busatti.

CITEȘTE ȘI  Pe urmele lui Van Gogh, în Brabant

Locația castelului îndeamnă la petrecerea orelor în aer liber, cu plimbări prin grădina plină de vegetație, cu mese luate sub pergola de viță de vie și cu activități fizice în piscina care se află cocoțată pe dealul de lângă vilă, de unde oaspeții au parte de priveliști superbe asupra Toscanei.

Castel Di Luco / Acquasanta Terme

Castel di Luco
Foto: terredelpiceno.it

Castel di Luco se află în Aquasanta Terme, la 15 km de Ascoli, și este unic printre castelele rămase în această zonă, prin simplul fapt că a rămas perfect conservat încă de la momentul construcției sale, în Evul Mediu. Și asta cu toate că a trebuit să facă față invaziei trupelor lui Carlo D’Angio și a celor ale lui Galeotto Malatesta. În ce an a fost ridicat? Istoria acestui castel începe în 1052.

Astăzi, castelul, cu o istorie de aproape o mie de ani, inspiră imaginația, evocând imagini cu cavaleri și doamne care își întâmpină oaspeții prin curtea plină de flori în sunetul muzicii, însoțindu-i în sălile impunătoare, locuri ideale pentru a asculta poveștile legendare despre fecioare dansatoare și pasaje secrete ascunse sub podelele castelului.

În aceste săli, cu tavane boltite decorate elegant, vizitatorul este distras doar de aromele minunate ale bucătăriei locale, servite în încântătoarele saloane din secolul al XVIII-lea.

Castello di Petroia / Gubbio (Umbria)

Castello di Petroia
Foto: Booking.com

Castello di Petroia e un relais captivant, înconjurat de dealurile provinciei Umbria, între Perugia și Gubbio. Oferă vizitatorilor un parc pentru plimbări romantice și o piscină panoramică înconjurată de tufișuri seculare, un restaurant pentru „cunoscători” și servicii ce debordează de atenție și grație.

Zona rurală din Umbria este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase locații pentru a petrece o vacanță în Italia, iar acest castel o poate face cu atât mai plăcută. Livezi de măslini, poteci și păduri se desfășoară în jurul castelului, iar oaspeții pot merge la plimbare cu calul, pot căuta trufe sau pur și simplu pot rămâne să se relaxeze în piscină.

CITEȘTE ȘI  7 insule artificiale care atrag turiștii de pretutindeni

Castello Banfi – Il Borgo / Montalcino (Toscana)

Castello Banfi – Il Borgo
Foto: castellobanfiwineresort.it

Fost sat agricol, ce a luat naștere în secolul 18 în jurul castelului medieval Banfi, Castello Banfi – Il Borgo a fost transformat într-un resort de lux. Înconjurată de podgorii întinse, proprietatea produce vinuri roșii de înaltă calitate – inclusiv Brunello și Super Tuscans – oaspeții fiind răsfățați cu vin gratuit, precum și cu degustări în cramă.

Această fermecătoare destinație istorică este visul oricărui pasionat de vin, dar vizitatorii ajung aici, de asemenea, și pentru cele două restaurante distinse cu premii, pentru balsamerie, muzeul sticlei și piscina cu priveliște fabuloasă către podgoriile și peisajul rural toscan. Un fapt interesant este acela că, pentru a reflecta moștenirea înrădăcinată a proprietății în materie de vinuri, fiecare dintre cele 14 camere și apartamente poartă numele uneia dintre sticlele produse de Banfi.

Citește și: Cele mai frumoase vile clasice din Italia