Se spune că o călătorie cu trenul este o rămășiță a farmecului lumii de odinioară. Într-un fel, este adevărat. Trenurile de lux erau cel mai elegant mod de a călători pe distanțe lungi și nu e deloc de mirare că, astăzi, voiajele de lux implică adesea aceste elemente ale unei epoci apuse.

Călătoria cu trenul de lux este o excelentă modalitate de a vedea mai multe locuri noi fără inconvenientele legate de mutarea bagajelor de la o destinație la alta, dintr-un hotel într-altul. În plus, vacanțele petrecute la bordul garniturilor de lux au în ele ceva special, care ne duce cu gândul la epoca de aur a călătoriilor.

Uneori este vorba de decor, iar alteori este vorba de stilul și nivelul serviciilor, care par a fi din alte epoci. Aceste 5 trenuri de lux de mai jos, care încă funcționează în prezent, sunt strălucitoare exemple ale acestui spirit.

Eastern & Oriental Express

Eastern Oriental Express
Eastern Oriental Express / Foto: belmond.com

Această garnitură feroviară, operată în Asia de compania Belmond, este colorată în verde și auriu, asortându-se perfect cu… ofrandele aduse în regiunile prin care trece. Trenul Eastern & Oriental Express operează între Bangkok și Singapore, trecând printre cele mai frumoase sate, temple și peisaje din zonă. Poți face inclusiv excursii la Kuala Lumpur și Kanchanaburi, sau un tur la celebrul pod de pe râul Kwai.

Toate cele patru categorii de cabine sunt dotate cu aer condiționat, având duș și toaletă proprii, prize electrice internaționale. În afară de excelentele restaurante și vagoane-bar, trenul dispune și de un fabulos vagon de observație, din care se pot admira mai bine locurile prin care treci.

Venice Simplon-Orient-Express

Venice Simplon-Orient-Express
Venice Simplon-Orient-Express / Foto: belmond.com

Cel puțin cu numele, acesta este, se pare, cel mai cunoscut tren de lux din lume, operat, de asemenea, de prestigioasa companie Belmond. Cel mai vestic punct de plecare este Londra, deși un punct de plecare foarte popular (de unde și numele) este Veneția. De acolo, cei care se îmbarcă la bordul lui Venice Simplon Orient-Express vizitează Praga, Budapesta, Viena sau Istanbul (punctul estic extrem) înainte de a se întoarce la Paris sau la Londra.

Trenul are cabine restaurate din anii 20, având, totodată, o excelentă combinație de caracteristici tradiționale și facilități moderne. Apartamentele Grand Suites dispun de băi spațioase, din marmură, serviciu de majordom 24 de ore pe zi și șampanie care curge gratuit.

De reținut că există un cod vestimentar pentru cină – de pildă, pentru domni este indicată cravata neagră seara, iar blugii nu sunt permiși în niciun moment.

Maharajas’ Express

Maharajas’ Express
Maharajas’ Express / Foto: blog.the-maharajas.com

Puține trenuri se pot lăuda cu un prestigiu mai ridicat decât Maharajas’ Express, acesta fiind votat „World’s Leading Luxury Train” la World Travel Awards de nu mai puțin de șapte ori!

Compania oferă patru rute, toate cu plecare din capitala indiană Delhi, toate cele patru rute incluzând o excursie la emblematicul monument Taj Mahal. Fiecare centimetru al acestui tren reflectă opulența și splendoarea celui mai rafinat decor și a celei mai rafinate bucătării din India. Restaurantele, lounge barul, apartamentele, chiar și camerele junior sunt deservite și întreținute cu rafinament.

Cabinele Deluxe reprezintă nivelul de cazare de bază, măsurând 112 metri pătrați, fiecare având baie privată, dulap, seif, masă de scris rabatabilă, televizor, telefon cu linie directă și Wi-Fi. Suitele Junior sunt puțin mai mari, având 150 de metri pătrați.

Apartamentul prezidențial are o cameră de zi, două băi, inclusiv una cu cadă și două dormitoare. Această suită vine cu un valet personal disponibil 24 de ore din 24, 7 zile din 7 și cu vehicule private pentru excursii locale la fiecare destinație.

Seven Stars Kyushu

Seven Stars Kyushu
Seven Stars Kyushu

Tot ce se află pe trenul Kyushu pare a fi o operă de artă. Experții susțin că până și lavoarele de la bord sunt modele rare, în ediție limitată, în vreme ce decorul cu tematică din lemn este imaculat, până la cel mai mic detaliu, în stil artistic tipic japonez.

Bucătăria de la bord are ca sursă de inspirație peisajul înconjurător din Kyushu. Călătoriile de patru, respectiv două zile, au ca punct de plecare Fukuoka și traversează insula japoneză Kyushu. O ideea bună este să combini călătoria cu o excursie la Oita, tot pe insula Kyushu, acest district pitoresc având câteva temple și grădini extrem de frumoase.

Belmond Royal Scotsman

Belmond Royal Scotsman
Belmond Royal Scotsman

Odată urcat la bordul trenului Royal Scotsman, pășești literalmente pe covorul roșu, în timp ce un cimpoier te va dezmierda cu acordurile instrumentului său. Acesta este doar începutul călătoriei: de aici încolo totul urmează să devină din ce în ce mai bun. Doar 36 de oaspeți se pot afla concomitent la bord, ceea ce asigură faptul că personalul este capabil să le ofere o atenție individuală de neegalat.

Dispunând de un vagon-restaurant luxos, cu panouri de mahon, dar și de un spa la bord, Royal Scotsman este unul dintre cele mai luxoase trenuri din lume. Unul care circulă doar între aprilie și octombrie, traversând Highlands-urile scoțiene pe parcursul a cinci zile. De asemenea, sunt programate și călătorii speciale, de obicei cu tematică în jurul unui eveniment, cum ar fi The Scotch Malt Whisky Tour.

Citește și: Cele mai frumoase călătorii cu trenul pe care ai putea să le încerci anul acesta