Poate că nu există nimic mai „parizian” decât să îți rezervi câteva momente din timpul zilei pentru a te așeza la un espresso într-una dintre miile de cafenele ale orașului. Fie că te cuibărești în interior, pe un scaun confortabil, sau te relaxezi pe o terasă însorită, a bea o cafea, a mânca un croasant și a privi oamenii este una dintre cele mai apreciate îndeletniciri de… pierdere a timpului din Franța. Cafeneaua-braserie este un refugiu excelent și în zilele ploioase din Paris. Deși există locuri fermecătoare și unice răspândite peste tot în „orașul iubirii”, scurta listă de mai jos se concentrează pe unele dintre cele clasice. Artiști, scriitori și muzicieni celebri au frecventat multe dintre aceste cafenele tradiționale din Paris, iar majoritatea au făcut tot posibilul pentru a păstra acel incontestabil farmec al vechiului oraș.
Café De Flore
Cândva fieful literaturii pariziene din inima cartierului Saint-Germain-des-Pres, Cafe de Flore a fost, în perioada sa de glorie din anii 1940 și 1950, a doua casă a unor figuri intelectuale legendare precum Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir și Albert Camus. Pentru că era atât de dificil să găsești apartamente după cel de-al Doilea Război Mondial, mulți scriitori au locuit în camere de hotel minuscule, iar Cafe de Flore le servea drept „cantină” extinsă, unde mâncau, beau și, mai târziu, înființau mișcarea existențialistă.
Astăzi, Cafe de Flore este în continuare o legendă locală, fiind mereu plină de viață. Cafeaua este servită în ceștile de porțelan alb cu însemne de culoare verde-pădure, alături de ulcioarele delicate cu lapte. Există un mic magazin de suveniruri la nivelul inferior, astfel încât poți lua acasă o ceașcă și o farfurie ca suveniruri, sau – suvenirul suprem – o față de masă din hârtie ilustrată de îndrăgitul artist Sempe.
Legenda Cafe de Flore are un preț, așa că recomandarea e să nu iei mai mult decât o cafea sau o băutură, deoarece produsele de aici tind să fie mult mai scumpe decât în alte cafenele.
Café de la Paix
Declarată sit istoric de către guvernul francez în 1975, această cafenea emblematică a fost sursă de inspirație pentru numeroase picturi, filme și poezii. Interiorul ornamentat cu fresce și proximitatea față de Opera Garnier din Paris fac ca acest local clasic să semene mai degrabă cu un muzeu decât cu o simplă cafenea. Iubită cândva de scriitori francezi precum Guy de Maupassant și Émile Zola, cafeneaua este atât de cunoscută încât legenda susține că odată ce-i treci pragul e imposibil să nu întâlnești un prieten.
Café Le Nemours
Cafe Le Nemours își bazează succesul în primul rând pe locație. Situată în Place Colette, care poartă numele scriitoarei Sidonie-Gabrielle Colette, autoare a cunoscutului roman Gigi, cafeneaua se află în fața impresionantelor coloane neoclasice ale celebrului teatru Comedie Francaise, care prezintă piese clasice franceze. De asemenea, este paralelă cu formidabilul muzeu Louvre și are vedere la intrarea de metrou, formată din globuri de sticlă de culoarea pietrelor prețioase, proiectată de artistul contemporan Jean Michel Othoniel.
Le Cafe Nemours este locul perfect pentru privitul oamenilor, deoarece mulțimea variază foarte mult, persoane din toate categoriile sociale perindându-se prin fața intrării, de la franțuzoaicele îmbrăcate la modă care se opresc la prânz după ce au făcut cumpărături în buticurile de designer de pe strada Saint-Honore din apropiere, la călători solo care iau micul dejun și oameni de afaceri puși la patru ace în costumele lor mulate.
Croque monsieurs sunt excelente, la fel ca și salatele din felul principal, care au în prim-plan salata Nicoise, o salată vegetală cu quinoa și un platou de brânzeturi proaspete de la fermă.
În plus, ca fapt divers, Cafe Le Nemours a fost decorul scenei de deschidere a filmului de succes The Tourist (2010), cu Angelina Jolie și Johnny Depp în rolurile principale.
Le Select
Una dintre cele mai mari și mai clasice cafenele-brasserie pariziene din Montparnasse, Le Select se poate lăuda cu o listă lungă de clienți celebri din trecut. Henry Miller, Hemingway, Picasso și F. Scott Fitzgerald și-au luat cu toții pauzele de cafea aici, în timp ce soarele îi învăluia pe terasă. Gresia mozaicată de pe podea sprijină scaunele din răchită care se regăsesc în majoritatea cafenelelor pariziene tradiționale. Singura diferență notabilă între fosta și actuala înfățișare a cafenelei este lipsa rotocoalelor de fum de țigară care „dansează” în aer: contrar credinței populare, fumatul a fost interzis în interior.
Les Deux Magots
Considerată uneori cafeneaua literară rivală a numitei Cafe de Flore, de mai sus, Les Deux Magots este o altă legendă în sine. Ocupându-și locul de drept în Place Saint-Germain, cafeneaua are o importanță istorică la fel de mare ca și biserica Saint Germain des Pres de vizavi, care este cea mai veche din Paris, ridicată încă din anul 545. Frecventată de artiști, poeți și scriitori precum Hemingway, Picasso, F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein și Alice B. Toklas în anii interbelici, Les Deux Magots își păstrează statura literară prin acordarea anuală a unui premiu pentru scriitori debutanți.
În prezent, Les Deux Magots este un adevărat magnet turistic, dar la fel de bine încă este foarte apreciată și de către parizieni. De altfel, poți depista deîndată un parizian tipic care i-a trecut pragul: o persoană care nu se grăbește, citește un ziar și, poate, are câinele alături.
Căruciorul cu produse de patiserie este destul de impresionant, iar o altă plăcere a oricărui vizitator este ciocolata caldă, care este atât de groasă încât s-ar putea să ai probleme în a ridica lingurița din ea.
Citește și: Cele mai fascinante situri UNESCO din Franța