În curând, lumea își va face „marea redeschidere” și cu toții sperăm că vom putea călători din nou la nivel internațional. Europa revine în prim-planul intențiilor de călătorie, iar cei care deja au vizitat clasicele obiective de pe Bătrânul Continent, ar putea să se îndrepte acum către unele ceva mai… ciudate.

La urma-urmei, Europa e plină de atracții neobișnuite dar, în același timp, spectaculoase. Și, cum sperăm că toate vor fi pregătite să primească din nou vizitatori, am selectat câteva dintre ele cu gândul de a te pregăti să vezi Europa într-o lumină diferită:

Călătorește și mănâncă pe Bustronome, în Paris, Franța

Bustronome

Parisul este un oraș cu foarte multe locuri în care poți servi masa, unele dintre ele extrem de cunoscute, altele nou-apărute, dar cu meniuri delicioase. Bustronome este, însă, un restaurant un pic diferit, prin prisma faptului că este… mobil, permițându-ți să vezi orașul în timp ce savurezi, de pildă, obrăjori de vită, prăjiți în tigaie, cu morcovi, urmați de un desert preparat din bezea de lămâie.

Vei călători, așadar, în „Orașul luminii” într-un autobuz etajat pe două nivele, în care ți se oferă o masă cu șase preparate (patru – în cazul rezervărilor făcute pentru orele prânzului), asculți muzică în surdină și admiri împrejurările. Acoperișul autobuzului a fost convertit într-unul complet transparent, pentru a-l face pe turist să se simtă ca și cum ar cina pe un vas de croazieră ce navighează ușor printr-una dintre cele mai frumoase metropole ale lumii. Bon Appétit! 

Micul Hollywood, în Tabernas, Spania

mini hollywood
Foto: Emilio del Prado / Wikipedia

Poate părea surprinzător, dar în Spania se află unicul deșert cu nisip al Europei. Iar în mijlocul lui, la fel de surprinzător este faptul că vei descoperi un parc de distracții ce abordează tema unui oraș din Vestul Sălbatic: Micul Hollywood, din Tabernas (în Andaluzia), rebotezat, recent, Oasys.

Parcul are un istoric interesant: în epoca „spaghetti western”-urilor, din anii ‘60, locația a fost folosită drept platou pentru filmarea unor capodopere clasice precum Cel bun, cel rău, cel urât, și Pentru câțiva dolari în plus, ambele regizate de Sergio Leone. Ca fapt divers, tot aici, dar mult mai târziu, a fost filmat un episod din mai puțin impresionantul „Doctor Who”, în anul 2012.

În parcul de distracții te poți bucura de o colecție de scene bazate pe cascadorii – o spargere la bancă, răfuieli cu pistoale și chiar o nouă versiune a morții lui Jesse James, cunoscutul bandit din Vestul Sălbatic. Tot aici găsești o grădină zoologică, o piscină și un spațiu de joacă pentru copii plus un salon de relaxare pentru părinții obosiți de cât au fost fugăriți de către prichindeii entuziasmați.

Muzeul Subteran Rynek, în Cracovia, Polonia

rynek cracovia

Un muzeul subteran cu proiecții luminoase inovative pe o perdea de fum. Un cimitir bine conservat, ce nu a renunțat la obiceiurile de înmormântare anti-vampiri. Și așa mai departe… nu vei ști cum să găsești mai repede scările care să te aducă la suprafață. Sau, dimpotrivă.

Intrarea în muzeu e mai degrabă nespectaculoasă – o ușă banală. Dar pe măsură ce cobori, ești introdus în atmosferă de un film proiectat pe un perete de fum, în care descoperi istoria și… sensul locului. Expoziția face uz la greu de tehnologia modernă, debordând de ecrane tactile și holograme. Un lucru care contrastează cu ideea că te-ai afla într-un muzeu, din moment ce scenariul pare mai degrabă desprins dintr-un sit arheologic – unul foarte cochet. Locul e imens, dar slab luminat, prin urmare vizitatorii mai în vârstă sau familiile cu copii mici s-ar putea să fie ușor deranjați. Însă dacă ți-ai dorit vreodată să intri în pielea lui Indiana Jones, să ai viziunea lui Van Helsing sau dacă ești fan al poveștilor cu vampiri, nu există loc mai potrivit.

Aflat în Cracovia, unul dintre cele mai frumoase orașe ale Poloniei și chiar ale Europei, Muzeul Rynek nu trebuie ratat în cazul în care ajungi aici într-un city break. Nu va fi ca o incursiune în Luvru, dar, cu siguranță, vei trăi o experiență interesantă.

Altarul lui Ragutis, în Vilnius, Lituania

altarul lui ragutis

În ziua de azi, berea e Dumnezeul multora. Se pare că la fel stăteau lucrurile și pentru lituanienii de odinioară, dacă ne gândim la faptul că în centrul capitalei Vilnius a fost descoperit, într-un părculeț, un altar dedicat Zeului Berii. Ei bine, Ragutis era unul dintre zeii berii (fiindcă, da, mai erau încă doi pe aceeași „funcție”, în vremurile păgâne din zona Baltică).

Poate că acest monument nu este cel mai spectaculos loc din lista de față, dar, într-un city break de neuitat în Vilnius, care, apropo, e un oraș extrem de interesant, poți trece în itinerar și o vizită la altarul lui Ragutis, pentru a aprinde o lumânare unuia dintre cei mai onorați zei de altădată. Atenție, însă: dacă în seara precedentă ai avut ghinionul să verși berea, din diverse motive, nu te apropia prea mult de altar, fiindcă Ragutis va fi extrem de supărat și, se spune, consecințele pot fi de-a dreptul dramatice.  

Fekete SasPatikamúzeum, în Székesfehérvár, Ungaria

fekete sas

De la un sit istoric subteran, ajungem la un sit istoric aflat pe o stradă normală dintr-un orășel unguresc. În anul 1688, imediat după eliberarea de sub jugul otoman, primul farmacist „modern” (sau, mai degrabă, prima persoană care nu încerca să vindece ciuma după ce a studiat măruntaiele unui pui) și-a deschis o farmacie în orașul Székesfehérvár. Una care a continuat să funcționeze, sub diverse conduceri, până în anul 1971.

Câțiva ani mai târziu, farmacia a fost integrată în Muzeul „Regele Istvan”, fiind renovată:  frumoasele sculpturi în lemn, de tip baroc, au fost șlefuite și refăcute, iar artefactele farmaceutice colectate de-a lungul secolelor au fost așezate în vitrine. Pe parcursul vizitei te vei întreba, privind la frumoasele sculpturi ornamentale, dacă acestea au fost ultimele imagini pe care un ungur bolnav din trecut le-a văzut după ce i-a fost prescris niște „praf de mumie” pentru tuberculoza de care bietul de el suferea.

Altfel, locul este superb, și vei trăi o întoarcere în timp, către o eră apusă și o lume pierdută – cea care a făcut legătura între Evul Mediu și anii revoluției tehnologice de (mult) mai târziu.

Citește și: Cele mai vechi orașe din lume, care continuă să fie locuite