Având unul dintre cele mai mari și semnificative imperii din istorie, romanii au cucerit și stăpânit teritorii din Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu vreme de mai bine de o mie de ani. Moștenirea lor se regăsește în remarcabilele construcții și opere de artă pe care le-au lăsat în urmă – de la statui și amfiteatre, până la vaste viaducte și mozaicuri complexe, aceste minuni ale lumii antice oferă o perspectivă asupra puterii, bogăției și ingeniozității acestui popor istoric. În cele ce urmează vom vedea doar 12 dintre „comorile” lăsate moștenire omenirii de către romani:

Arena Pula, Croația

pula arena
Foto: Spanic

Arena Pula este localizată chiar în vârful Peninsulei Istria, din Croația, fiind cel mai mare amfiteatru construit în afara Romei. Platou de filmare pentru producția Gladiatorul, câștigătoare a Premiului Oscar, construcția a fost realizată în timpul împăratului Augustin (27.î.Hr. – 14 d.Hr.) și a fost extinsă de mai multe ori de către regii care l-au urmat. Formată din blocuri colosale de calcar din Istria, arena a rezistat remarcabil de bine de-a lungul timpului. De fapt, este singurul amfiteatru ridicat de romani care are patru turnuri laterale și toate cele trei niveluri intacte.

Forumul Roman, Roma, Italia

forumul roman
Foto: demarfa

Suntem de acord că renumita capitală a Italiei (și a Imperiului Roman) este, în fapt, ea însăși o „comoară” imensă, cu artefactele, statuile și clădirile antice ce au supraviețuit timpului. Între acestea, Forumul Roman este unul dintre cele mai atractive locuri – ca să nu amintim de faptul că e și una dintre cele mai semnificative ruine antice ale lumii. În trecut, centru al guvernului roman, aici aveau loc alegeri, procese și campanii politice. Templul lui Saturn este deosebit de impresionant, el reprezentând, în acele timpuri, banca centrală a poporului roman.

Băile Romane, Bath, Regatul Unit

Bath
Foto: PocholoCalapre

Orașul Bath se mândrește cu vestigiile spectaculoase ale uneia dintre cele mai importante băi termale ale lumii antice. Băile Romane datează de aproximativ 2.000 de ani, oferind o fascinantă perspectivă asupra practicilor culturale ale romanilor. Îmbăierea a jucat un rol important în societate, orașe întregi fiind construite în jurul acestor terme. Deși acum nu te mai poți scălda în apă, te poți plimba de-a lungul pavajelor romane, explorând ruinele Templului Sulis Minerva.

Pantheonul, Roma, Italia

Pantheon
Foto: belenox

Religia juca un rol important pentru romani, aceștia crezând ca Jupiter, zeul suprem, controlează toate lucrurile din Univers. Pentru a-l onora, romanii au construit temple spectaculoase, Pantheonul din Roma fiind unul dintre cele mai bune exemple. Templul a fost ridicat inițial de Agrippa intre anii 25 și 27 î.Hr., iar mai târziu a fost reconstruit de Hadrian, între anii 118 și 125 d.Hr. Astăzi, clădirea este considerată una dintre cele mai semnificative monumente antice din lume.

Podul Roman din Córdoba, Spania

cordoba
Foto: Pel_1971

Deși a fost reconstruit de-a lungul secolelor, Podul Roman din Córdoba rămâne un superb exemplu al ingineriei romane. Creat în timpul secolului I î.Hr., podul traversează râul Guadalquivir și a găzduit câteva bătălii extrem de importante pentru vremurile antice. Structura rafinată din piatră se constituie, de fapt, în poarta de intrare către orașul spaniol Córdoba.

Castelul Sant’Angelo, Roma, Italia

Sant’Angelo
Foto: OlimmpiuPop

În ciuda faptului că este unul dintre obicetivele turistice mai puțin cunoscute ale Romei, Castelul Sant’Angelo este la fel de uimitor precum și celelalte vestigii romane ale orașului. Clădirea a fost inițial mausoleul împăratului Hadrian, după care, în deceniile ce au urmat, a devenit loc de veci pentru numeroși împărați romani. A fost construit între anii 135 și 139 d.Hr. și transformat în cetate în secolul al V-lea. Acum este muzeu, iar vizitatorii pot păși în interior pentru a admira frescele renascentiste ale castelului și bogata colecție de arme.

Amfiteatrul El Jem, Tunisia

el djem
Foto: Mishakov

Intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1979, Amfiteatrul El Jem este cel mai mare coloseum roman din Nordul Africii. Aflată în localitatea tunisiană El Djem, arena datează din secolul al III-lea putând gâzdui peste 35,000 de spectatori ai luptelor de gladiatori. Ilustrând măreția Romei Imperiale, construcția care te lasă făra cuvinte, a fost realizată în întregime din blocuri de piatră, finalizarea ei reprezentând un moment important din istoria Africii Romane.

Ruinele Romane din Jerash, Iordania

Jerash
Foto: FedevPhoto

Contribuind din plin la relevarea imensității Imperiului Roman, Jerash, din Iordania, a fost în trecut un oraș prosper pe care împărații din acele vremuri îl numeau „acasă”. A fost ascuns sub nisipurile iordaniene vreme de sute de ani, păstrându-și arhitectura impresionantă. Astăzi, Jerash este considerat cel mai bine conservat oraș roman din regiunea Decapolis. Norocoșii vizitatori pot admira Arca lui Hadrian, care datează din secolul al II-lea, ruinele Templului Artemis și falnica piață ovală.

Pont du Gard, Vers-Pont-du-Gard, Franța

Pont du Gard
Foto: emmanuel84

La aproape 2.000 de ani de la construcția lui, apeductul Pont du Gard continuă să uimească prin ingeniozitatea ingineriei romane. Finalizat între anii 40 și 60 d.Hr cu scopul de a transporta apă în orașul Nîmes, din apropiere, Pont du Gard a jucat acest rol până în secolul al VI-lea. Situat pe râul Gardon, apeductul este realizat din trei niveluri de arcade ce au înălțimi de până la 49 de metri, fiind unul dintre cele mai bine conservate poduri romane din lume.

Pompeii, Campania, Italia

pompeii
Foto: vencavolrab

Pompeii a fost în trecut un oraș prosper, care găzduia aproximativ 20.000 de locuitori și avea un amfiteatru comunitar, magazine, vile frumoase, grădini și străzi înguste pietruite. Cu toate acestea, avea și un defect: era poziționat la baza muntelui Vezuviu, un vulcan care a erupt în anul 79 d.Hr., acoperind zona cu un strat letal de lavă. Astăzi, în urma excavațiilor masive, care au scos la lumină localitatea exact așa cum a fost surprinsă de erupția vulcanului, vizitatorii descoperă cum se desfășura viața de zi cu zi în Pompeii, admirând, printre altele, ruinele templelor antice, băile termale și frescele din interiorul Casei Vetti.

Colosseum, Roma, Italia

colosseum
Foto: ventdusud

Cel mai reprezentativ obiectiv turistic din capitala Italiei, Colosseumul este piesa de rezistență a Romei, dar și a fostului Imperiu Roman. Cunoscut și sub numele de Amfiteatrul Flavian, Colosseumul a fost construit în secolul I d.Hr. de către împărații dinastiei Flaviilor, fiind folosit pentru a găzdui legendarele lupte de gladiatori. Monumentul rămâne cea mai vizitată atracție din Italia, iar construcția a devenit un simbol de bază al gloriei și măreției  Imperiului Roman.

Apeductul din Segovia, Spania

segovia
Foto: SeanPavonePhoto

În ciuda frumueții sale și a dimensiunii impunătoare, există șansa (mică, ce-i drept) să nu fi auzit niciodată de Apeductul din Segovia. Cu toate acestea, el este cel mai bine conservat  apeduct din lume. Se întinde pe incredibila distanță de 14 km și a fost realizat în secolul I d.Hr. pentru a transporta apă din râul Frío către orașul spaniol Segovia. Adăugat pe lista Patrimoniului UNESCO în anul 1985, apeductul a devenit simbolul principal al orașului, apărând inclusiv pe emblema oficială a acestuia.

Citește și: Top 7 cele mai frumoase poduri vechi din lume