O piele frumoasă, cu o textură fină, este unul dintre dezideratele oricărei femei. Urmează sfaturile de mai jos, culese de la diverși experți dermatologi, pentru a avea un ten superb și o piele pe care s-o admire toată lumea.
Bea ceai verde

„Dacă ai tenul predispus la înroșire sau dacă e pătat, proprietățile anti-inflamatoare ale ceaiului verde vor avea efect”, spune Andrea Cambio, dermatolog în Cape Coral, Florida. „E mai bine să bei ice tea, fiindcă băuturile fierbinți pot agrava roșeața și alte simptome ale rozaceei”.
Un alt beneficiu este oferit de o substanță specială din ceaiul verde, care previne distrugerea colagenului, al cărui efect este producerea de riduri, agravând și efectele negative ale soarelui asupra pielii. Ia în calcul, așadar, să bei o ceașcă de ceai verde în fiecare dimineață, în loc de cafeaua clasică.
Ține stresul sub control
Fiecare părticică a corpului nostru are nevoie de atenție, iar pielea nu face excepție. În urma unui studiu făcut la Universitatea Stanford, cercetătorii au remarcat că în perioada examenelor studentele care erau stresate aveau parte de episoade acneice mult mai severe decât cele care nu resimțeau o presiune atât de puternică.
Acest lucru e cauzat de faptul că stresul mărește producția de hormoni (precum cortizolul) care mențin pielea uleioasă și scad capacitatea de „luptă” împotriva bacteriilor care duc la apariția acneei. De aceea, e necesar să încercăm să ținem stresul sub control, practicând exerciții și tehnici de management al acestuia, precum yoga, respirația profundă și meditația. Toate acestea pot îmbunătăți efectele negative ale acneei, psoriazisului, rozaceei și seboreei.
Folosește pastă de dinți simplă
Pastele de dinți care conțin ingredienți anti-tartar sau tot felul de arome, precum cea de scorțișoară, pot cauza o afecțiune a pielii denumită dermatită periorală. Aceasta se manifestă prin apariția de coșuri, roșeață și chiar descuamare în jurul gurii. Folosește o pastă de dinți simplă, iar dacă suferi de această problemă consultă neapărat un dermatolog.
Atenție la razele de soare care pătrund în interior

Da, ai citit bine: razele ultraviolete pot pătrunde prin ferestre în casă și la birou, astfel că, dacă te afli în bătaia lor, e foarte posibil să te trezești cu riduri și pete maronii. Același lucru se întâmplă și cu geamurile de la mașină și, lucru interesant, studiile au arătat prezența cancerelor de piele cu precădere pe partea stângă decât pe cea dreaptă, asta deoarece partea stângă este mai expusă atunci când te afli la volan.
De asemenea, mai multe persoane prezintă riduri și probleme ale tenului pe partea stângă a feței, de aceea e bine să iei în calcul folosirea unei creme hidratante cu protecție solară în timp ce șofezi pe perioade lungi.
Hidratează-te, dar nu oricum
„Apa nu înlătură mereu săpunul așa cum ar trebui, de aceea pe piele pot rămâne reziduuri”, afirmă Susan H. Weinkle, dermatolog la Universitatea South Florida, din Tampa. Dacă, dintr-un motiv sau altul, apa cu care te speli este „moale” (adică are o concentrație foarte mică de săruri de calciu și magneziu, fiind corozivă și favorizând dezvoltarea bacteriilor) folosește produse cosmetice hidratante, pentru față și corp.
Pe de altă parte, apa dură diminuează proprietățile săpunului, prin urmare va trebui să folosești și mai multă loțiune de față, fapt ce poate duce la uscarea tenului. Produsele cosmetice delicate, care nu fac spumă, pot minimiza aceste efecte.
Îmbunătățește calitatea aerului

Evită mediile pline de fum, fiindcă simpla prezență într-o încăpere „afumată” duce la eliberarea de radicali liberi care afectează pielea și grăbesc îmbătrânirea. Alți poluanți aflați în interior pot avea, la rândul lor, efecte negative. Schimbă în mod regulat filtrele aerului condiționat și, dacă gătești cu ulei, pune în funcțiune hota.
De asemenea, reține că aerul uscat din interior deshidratează pielea și scoate în evidență ridurile și liniile fine. Sugestia este să-ți cumperi un dezumidificator, pe care să-l plasezi în dormitor, și care va minimiza aceste efecte nocive.
Atenție la loțiunea de față
Poate suna ciudat, dar dacă ai pielea uscată, alegerea apei de față e mai importantă chiar și decât crema hidratantă pe care o folosești. O loțiune fără săpun e ideală, spun dermatologii. Folosește-o pentru a evita uscarea pielii, apariția eczemelor și a psoriazisului. Aplicarea unei creme hidratante după utilizarea loțiunii de față este o altă acțiune înțeleaptă. Dacă folosești, însă, un tratament anti-acnee, așteaptă 10 minute după ce te speli, pentru a nu te irita.
Dacă suferi de acnee, monitorizează consumul de lactate

Cercetătorii de la Harvard School of Public Health au descoperit faptul că adolescentele care consumă mult lapte dezvoltă cu aproape 30% mai multe șanse de a căpăta acnee față de cele care nu beau atât de mult lapte. Iar experții consideră că acest lucru se extinde și asupra femeilor adulte mari consumatoare de lactate, care au parte de episoade acneice.
Surprinzător, laptele degresat se pare că e mai „dăunător” în acest sens decât laptele normal. Oamenii de știință nu au reușit să afle încă de ce produsele lactate sunt conectate cu acneea, dar se pare că hormonii naturali prezenți în lapte ar fi de vină. De asemenea, brânza de vacă, băuturile instant pentru micul dejun și șerbetul sunt produse asociate cu acneea. Iar dacă renunțarea la lactate nu va rezolva complet problema, în mod cert s-ar putea să facă o diferență în privința femeilor care suferă de episoade acneice grave.
Alege produse cosmetice pentru păr pe bază de apă
Unele șampoane, balsamuri, creme și alte produse pentru păr conțin uleiuri și ceară care pot înfunda porii, ducând la apariția acneei, în special pe frunte și pe spate. Chiar dacă eviți ca acestea să aibă contact cu pielea, inevitabil se vor scurge pe față și pe corp atunci când faci duș sau când transpiri, ba mai mult, se pot impregna în pernă, atunci când dormi. În locul lor, folosește produse cu formule pe bază de apă și evită-le pe cele care conțin uleiuri minerale, ceară de albine și ceară microcristalină.
Atenție la medicamentele pe care le iei
Unele contraceptive orale, antibiotice, medicamente de fertilitate etc pot provoca erupții. Antihistaminicele, diureticele și unele antidepresive au ca efect uscarea pielii. Iar unele antibiotice, diuretice și tratamente pentru diabet te pot face vulnerabilă atunci când te expui la soare. Dacă observi că pielea e reactivă în mod special atunci când iei un anumit medicament, vorbește cu medicul, fiindcă el va va ști cum să facă dozarea acestuia (sau chiar îl va schimba) pentru a nu mai avea probleme dermatologice.
Citește și: Istoria manichiurii. Cum au ajuns unghiile obiecte de artă