Ne-am convins că imposibilitatea de a călători, dublată de auto-izolarea la domiciliu, creează un sentiment de frustrare care nu poate fi înlăturat prea ușor. Salvarea vine de la internet. Ce ne-am fi făcut în aceleași condiții acum 30 de ani? Da, am fi citit mai mult și am fi iubit mai profund. Acum, însă… navigăm mai mult. Iar cei care iubesc arta și cultura sunt ajutați de Google. Mai exact, de serviciul Google Arts & Culture, care permite accesul în peste 1200 de muzee din întreaga lume. Să trecem în revistă câteva muzee virtuale de explorat pe timp de pandemie:
British Museum (Londra)

Londra e un hub cultural care abia așteaptă să fie explorat, iar cel mai bun mijloc pentru a cunoaște istoria lumii este să folosești resursele oferite de British Museum. Un muzeu mai vechi decât Statele Unite, care adăpostește una dintre cele mai importante colecții din lume, ce ilustrează evoluția omului de la începuturi până în zilele noastre. Parcurge epocile istorice în funcție de interesele tale: artă, istorie, religie, războaie etc.
Vizitează British Musem aici.
Rijksmuseum (Amsterdam)

Amsterdam – ce oraș relaxat! Și ce muzee frumoase are! Nu te chinui să pronunți Rijksmuseum (oricum nu-ți va ieși. Se traduce prin Muzeul de Stat Amsterdam), dar trebuie să știi că e cel mai important muzeu din Olanda, atât în privința numărului de vizitatori cât și a lucrărilor pe care le găzduiește. Este un muzeu dedicat artelor frumoase, meșteșugurilor și istoriei țării.
Vizitează Rijksmuseum aici.
Muzeul Luvru (Paris)

Cine nu vrea să viziteze cel mai celebru muzeu din lume? Chiar dacă Parisul și-a pierdut statutul de cel mai vizitat oraș din lume (în favoarea Bangkokului), Muzeul Luvru rămâne în continuare extrem de popular, pentru simplul fapt că este cel mai mare muzeu de artă al lumii, adăpostind opere celebre, picturi și sculpturi, de la Mona Lisa la Victoria din Samotraki. În plus, Luvru este și cel mai popular muzeu european pe Instagram.
Vizitează Muzeul Luvru aici.
Muzeul J Paul Getty (Los Angeles)

Unul dintre cele mai importante muzee de artă de pe coasta de vest a Statelor Unite, în care poți trece în revistă peste 6000 de ani de creație artistică, inclusiv câteva opere celebre, precum Irișii lui Van Gogh și Promenada lui Renoir. În Muzeul Getty întâlnești artă originală din perioada romană, etruscă și din Grecia Antică, dar și fotografie internațională din secolele 20 și 21.
Vizitează Muzeul Getty aici.
Muzeul Metropolitan de Artă (New York)

În această clădire incredibil de frumoasă se află cel mai mare muzeu de artă din Statele Unite. Așează-te comod în fotoliu și bucură-te de tururile din Sala Mare, Templul din Dendur, galeriile de arme și armuri și așa mai departe. În 2019 i-au trecut pragul (fizic) aproape 6,5 milioane de oameni, cifră ce-l plasează pe locul 4 între cele mai vizitate muzee ale lumii.
Vizitează Muzeul Metropolitan aici.
Muzeul de Istorie Naturală (Londra)

Copiii se plictisesc? Ia-i cu tine într-un tur al Muzeului de Istorie Naturală din Londra și fă-le cunoștință cu uriașul dinozaur Dippy, aflat în holul de intrare, apoi cu miile de specimene de insecte și animale, cu demult dispăruta pasăre dodo și cu multe alte lucruri de care se vor bucura în mod cert.
Vizitează Muzeul de Istorie Naturală aici.
Musée d’Orsay (Paris)

Musée d’Orsay, aflat în capitala Franței, găzduiește cea mai mare colecție de artă impresionistă și post-impresionistă din lume (1848 – 1914). Iar partea bună este că turul online îți permite să-ți bucuri ochii cu o mare varietate de picturi în ulei și alte lucrări care definesc perioada impresionistă și… istoria Franței.
Vizitează Musée d’Orsay aici.
Muzeul Vatican (Vatican)

Nicio călătorie a unui iubitor de artă nu e completă fără o vizită în „Musei Vaticani”. Muzeele Vaticanului, aflate în cel mai mic stat al lumii, adăpostesc o colecție uriașă de artă – picturi și sculpturi colecționate de Biserica Catolică Romană și de Papalitate de-a lungul secolelor.
Vizitează Muzeul Vatican aici.
National Gallery (Londra)

Aflată în spatele celebrelor statui cu lei din Trafalgar Square, National Gallery este casa a peste 3000 de picturi, desene, schițe și alte forme de artă creată începând cu secolul 13 până la jumătatea secolului 20 în Europa. Bucură-te de browsing prin cele șapte spații expoziționale virtuale ce includ portrete și peisaje ale vechilor maeștri ai picturii.
Vizitează National Gallery aici.
Muzeul Național Cotroceni (București)

Palatul Cotroceni e singura clădire din România care a fost locuită continuu începând cu secolul 17 și până în prezent. În 1991, vechea aripă a palatului a fost amenajată pentru a găzdui Muzeul Național Cotroceni, zece ani mai târziu acesta fiind plasat sub autoritatea Administrației Prezidențiale a României. Sălile muzeului nu pun accent atât pe valoarea artefactelor expuse ci în special pe conexiunile acestora cu personalitățile care au locuit de-a lungul anilor în palat.
Vizitează Muzeul Național Cotroceni aici.