Să călătorești singură este o experiență în același timp îmbucurătoare și eliberatoare. În calitate de călătoare solo, ai libertatea de a-ți crea propriul itinerar, de a explora noi destinații și de a ieși din zona de confort. Unul dintre cele mai satisfăcătoare aspecte ale călătoriei solo este oportunitatea de a te cufunda în natură. Fie că ești o excursionistă experimentată sau pur și simplu îți place să faci o plimbare pe îndelete, există nenumărate modalități de a te bucura de frumusețea naturii. Iată, așadar, zece modalități de a te bucura de natură din postura de călătoare solo, bazându-ne pe experiențele unor călători solo celebri care au găsit inspirație în mijlocul naturii.

1 Mergi într-o drumeție

hiker

Drumeția este una dintre cele mai populare modalități de a experimenta natura, iar din postura de călătoare solo, vei avea ocazia perfectă de a găsi noi provocări și a explora noi peisaje. De la terenul accidentat al Marelui Canion până la priveliștile uimitoare din Patagonia, există nenumărate trasee de drumeție în întreaga lume care așteaptă să fie explorate. Cheryl Strayed, autoarea best-seller-ului „Wild”, este un prim exemplu de persoană care și-a găsit vindecarea și puterea în sălbăticie. Drumeția ei solo de-a lungul Pacific Crest Trail nu numai că a ajutat-o să depășească provocările personale, dar a și inspirat nenumărați cititori să se lanseze în propriile aventuri.

2 Explorează natura cu bicicleta

biciclista

Mersul pe bicicletă este o altă modalitate excelentă de a experimenta natura, iar multe orașe și localități oferă închirieri de biciclete pentru călătorii solo. Fie că explorezi străzile pitorești din Amsterdam, urmate de meleagurile cu lalele înfloriteale Olandei, primăvara, coasta accidentată a Californiei, sau Transfăgărășanul românesc, o bicicletă îți permite să acoperi mai mult teren și să experimentezi împrejurimile în propriul tău ritm. Călătoarea solo și scriitoarea Elizabeth Gilbert, cunoscută pentru cartea sa de succes „Eat, Pray, Love”, a făcut o călătorie solo cu bicicleta prin Franța, care i-a permis să se reconecteze cu dragostea ei pentru aventură și natură.

3 Încearcă un nou sport acvatic

diver woman

Pentru cei care iubesc apa, există nenumărate modalități de a experimenta natura din valuri. Surfingul, caiacul și paddleboardingul sunt doar câteva dintre numeroasele sporturi nautice care te conectează cu oceanul, lacurile sau râurile într-un mod nou și provocator. Alison Teal, călătoare solo și realizatoare de filme, este cunoscută pentru pasiunea sa pentru surfing și activismul pentru mediu. Ea a călătorit în întreaga lume în căutarea valului perfect și și-a folosit platforma online militând pentru conservarea oceanelor.

4 Mergi într-un retreat de yoga

Yoga și natura merg mână în mână, iar multe retreaturi de yoga sunt amplasate în ambiente naturale extrem de frumoase. Dacă vrei să aprofundezi practica sau pur și simplu să te relaxezi și să te reîncarci, un refugiu de yoga poate repreenta o experiență de neuitat. Tara Stiles, călătoare solo și expertă în wellness, este cunoscută pentru dragostea ei pentru yoga și natură conducând retreaturi de yoga într-unele dintre cele mai frumoase destinații din întreaga lume.

5 Fă excursii pentru observarea vieții sălbatice

wildlife

Nimic nu se compară cu a vedea animalele sălbatice în habitatul lor natural, iar din postura de călătoare solo, ai flexibilitatea de a-ți planifica propria aventură de observare a vieții sălbatice. Fie că ești în căutarea urșilor în Alaska sau a gorilelor în Uganda, există nenumărate oportunități de a fi martoră la frumusețea și măreția regnului animal. Călătorul solitar și fotograful de animale sălbatice Paul Nicklen a călătorit în întreaga lume pentru a surprinde imagini uimitoare cu orice animal, de la urși polari la pinguini, iar munca sa i-a inspirat pe mulți să ia măsuri pentru a proteja lumea naturală.

6 Mergi într-o expediție fotografică

fotografa

Fotografia este o modalitate excelentă de a te conecta cu natura. Din postura de călătoare solo, îți poți crea propria expediție fotografică pentru a surprinde frumusețea mediului înconjurător. Peisaje uimitoare, viața sălbatică, vegetație, flori și plante – există nenumărate oportunități de a surprinde lumea naturală prin obiectivul aparatului foto. Călătorul și fotograful solo Chris Burkard este cunoscut pentru imaginile sale fabuloase cu peisaje accidentate și sporturi extreme, el călătorind în întreaga lume în căutarea fotografiei perfecte.

7 Fă plimbări simple în natură

padure

Uneori, cele mai simple plăceri sunt cele mai satisfăcătoare. O plimbare lejeră în natură este o modalitate excelentă de a aprecia cu adevărat frumusețea lumii naturale. Fie că te plimbi în parcul de lângă tine sau explorezi o zonă mai îndepărtată, o plimbare solo în natură e întotdeauna o experiență pașnică și meditativă. Scriitorul și călătorul solitar Bill Bryson este cunoscut pentru observațiile sale inteligente și pline de umor asupra lumii naturale, iar romanul „O plimbare în pădure” relatează despre drumeția sa solitară de-a lungul traseului Appalachian Trail.

8 Vizitează un parc național

Parcurile naționale sunt unele dintre cele mai frumoase și emblematice destinații din lume, iar din postura de călătoare solitară, acestea oferă ocazia perfectă de a experimenta natura. În America, de la Marele Canion la Yosemite și Banff, există nenumărate parcuri de explorat și descoperit. Călătorul solo și ecologistul John Muir a avut un rol esențial în crearea sistemului de parcuri naționale americane, iar dragostea sa pentru natură și susținerea conservării au inspirat generații întregi de iubitori ai naturii. Și în România ai la dispoziție mai multe parcuri naționale superbe, de la Piatra Craiului și Retezat la Semenic, Ceahlău și Cheile Nerei-Beușnița.

9 Mergi cu cortul

cort

Campingul este o excelentă modalitate de a te deconecta de la agitația vieții de zi cu zi și de a te reconecta cu natura. Poți să-ți montezi un cort într-o zonă sălbatică îndepărtată sau pur și simplu să faci camping cu mașina într-un loc amenajat în acest sens, o excursie de camping solitar poate fi surprinzător de interesantă. Călătorul și aventurierul solo Bear Grylls este cunoscut pentru abilitățile sale de supraviețuire și pentru dragostea legată de viața în aer liber, iar emisiunile TV și cărțile sale i-au inspirat pe mulți să îmbrățișeze partea sălbatică a vieții.

10 Fă voluntariat într-un proiect de mediu

Dacă ești pasionată de ecologie și vrei să ai un impact pozitiv asupra lumii înconjurătoare, ia în considerare voluntariatul într-un proiect de mediu, unde să ajungi în calitate de călătoare solo. De la curățarea plajelor sau a pădurilor la proiecte de împădurire și alte eforturi de conservare a vieții sălbatice, există nenumărate oportunități de a da „ceva” înapoi și de a face o planetă mai bună. Călătoarea solo și ecologista Jane Goodall este cunoscută pentru cercetările sale revoluționare asupra cimpanzeilor și pentru că a militat pentru conservarea și bunăstarea animalelor.

Concluzie

În calitate de călătoare solitară, natura oferă oportunități nesfârșite de aventură, descoperire și relaxare. Fie că ești în căutarea unei drumeții provocatoare, a unei plimbări liniștite în natură sau a unui refugiu de yoga transformator, există nenumărate modalități de a te conecta cu natura și de a găsi inspirație în aer liber.

Foto: Canva Photos

Citește și: Cele mai bune destinații pentru femeile care călătoresc singure