Păsările de companie au multe trăsături de care, în prealabil, poate că nu ai habar: sunt inteligente, foarte amuzante și posedă magia zborului. Pe de altă parte, există unele lucruri despre păsările de apartament pe care ajungi să le cunosți și să le înțelegi abia după ce ți-ai luat un micuț prieten înaripat. Iată 10 lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să-ți iei o pasăre de companie:

1 Poți avea un companion la duș

papagal apa
Foto: oqba

Pentru majoritatea oamenilor, dușul zilnic este acel moment intim în care se pregătesc pentru ziua care urmează sau în care reflectă asupra celor întâmplate pe parcursul zilei ce trece. Nu același lucru se poate spune despre posesorii de papagali. Pentru că papagalii adoră să se bălăcească, nu puține persoane care dețin un papagal îi permit acestuia să vină cu ei la duș. Și acolo începe distracția.

2 Pasărea ta va mânca mai bine ca tine

papagal
Foto: graphixchon

Tu mănânci uneori ce ți-e la îndemână – mâncare procesată în masă, cumpărată din magazin. Dar când vine vorba despre fructele și legumele pe care le consumă pasărea ta, acestea trebuie să fie organice, lipsite de pesticide. Ba chiar ar fi bine să ai în frigider un sertar separat în care să ții mâncarea pentru ea.

3 Atenție la convorbiri

Dacă trebuie să susții o conferință video, dacă ai întâlniri online, convorbiri ș.a.m.d. cel mai bine e să o faci dintr-o cameră în care pasărea să nu aibă acces. Unele păsări se adaptează foarte rapid la tot felul de zgomote auzite de la stăpân, de la țipete la râsete, putând să le reproducă exact atunci când acesta se află într-o convorbire telefonică. Lucru pe care nu întotdeauna ți-l dorești.

CITEȘTE ȘI  Istoria turtei dulci. Unde mănânci cea mai bună turtă dulce

4 Cuvintele contează

perus
Foto: CBCK-Christine

Unele păsări sunt mai vorbărețe ca oamenii. Și s-ar putea să fii surprins să descoperi că uneori îți va face plăcere mai degrabă să vorbești cu papagalul tău, care știe deja câteva cuvinte sau fraze, decât cu cine știe ce unchi antipatic, care-ți face capul calendar cu politica sau cu vreo verișoară îndepărtată care îți povestește despre nefericita ei viață amoroasă. În plus, păsărilor le place să li se vorbească și, pe măsura trecerii timpului, papagalii pot învăța multe cuvinte.

5 Găinați peste tot

La început, probabil că ți se va părea un lucru teribil de scârbos. Pentru că o lași să zboare prin casă, pasărea ta nu va ține cont de nimic și își va da drumul pe unde apucă. Nu te aștepta să învețe să o facă doar în colivie (doar nu e pisică!) așa că va trebui să te obișnuiești cu faptul că, atunci când ți-e lumea mai dragă, poți descoperi câte un mic găinaț pe papuc sau pe aragaz. Ține șervețelele la-ndemână!

6 Jucării ca pentru copii

perus
Foto: Lusyaya

Nu e niciun secret: jucăriile pentru păsări nu sunt deloc ieftine. Dar ce nu face un posesor de pasăre de companie pentru… companioana lui? Cum ar putea rezista să-i cumpere o jucărioară nouă, frumoasă și colorată, cu care aceasta să se distreze toată ziua? Pregătește-te, așadar, să dai banii (mulți) pe tot felul de obiecte nostime care să stea prin casă sau prin colivie, după caz și mărime.

7 Colivia păsării e un palat

Ai o casă confortabilă. Un spațiu suficient de mare pentru tine și familia ta, ba chiar și pentru prietenii care-ți vin în vizită. Nimic exagerat, însă. Ce se poate spune despre colivia păsării? Un adevărat palat. Oțel de cea mai bună calitate, spațiu cât pentru un stol de păsări, tot felul de stinghii și stinghiuțe, jucării și recipiente. Să nu te miri dacă, la un moment dat, vei dori să-i amenajezi și un spațiu pentru fitness. Nu că și l-ar dori…

CITEȘTE ȘI  Cum îți înveți perușul: să vorbească, să vină pe deget, să nu mai ciupească

8 Pasărea ta va primi mai multă atenție ca orice altă persoană din casă

perus
Foto: Tetiana Soares

Dacă ai deja o pasăre de apartament, știi cât de mult își dorește să capete atenție. Ți-au venit prietenii la cină? Va începe să cânte și va dansa, doar-doar o vor băga în seamă. Vorbești la telefon cu un client? E momentul perfect să cârâie ca din gură de șarpe. Te îndrepți spre ieșire, fiindcă întârzii la job? Să nu cumva să fi uitat să-ți iei la revedere…

9 Pasărea ta dansează mai bine ca tine

Unei păsări de apartament nu-i va lua mult timp să învețe să danseze, mai ales dacă are parte de multă muzică – de la radio, TV, etc. Ba chiar și sunetul vocii umane o inspiră să-și arate cele mai bune mișcări. Gândește-te cât de mult ți-a luat până ai învățat tu să dansezi. Ei bine, în comparație, prietena ta cu pene nu are nicio problemă în a sări etapele.

10 Pregătește-te să ronțăie mai mult ca un cățeluș

Cățeii, când sunt mici, pot fi blamați pentru faptul că rod tot felul de lucruri prin casă, dar așteaptă-te ca unele păsărele să fie la fel de ronțăitoare. De la mobilă la pantofi și la jucăriile copiilor, ele pot ronțăi (și chiar distruge) tot ce le cade în… cioc.

Citește și: Cum îți înveți perușul: să vorbească, să vină pe deget, să nu mai ciupească