Livingul trebuie să fie un loc relaxant, în care să petreci ore de calitate și care să-ți definească stilul personal. Uneori, însă, avem tendința de a transforma livingul într-o încăpere aglomerată și dezordonată. Din fericire, experții în design interior ne explică faptul că există câteva obiecte de care ne putem dispensa fără probleme, pentru a elibera spațiu și a ne face camera mai atractivă, atât din punct de vedere vizual, cât și al confortului personal. Iată care ar fi acestea, dar și ce ar trebui să facem în acest sens:

Fă ordine în living

living
Foto: pixelshot

Dacă ar trebui să existe o singură încăpere din locuință care să fie ordonată, atunci aceea trebuie să fie livingul. În acest fel ai avea măcar un spațiu în care să „evadezi” din mijlocul harababurii generale, ba chiar unul în care, la o adică, ai putea primi fără probleme musafiri inopinați.

De aceea, eliberează livingul de toate acele obiecte care nu au ce căuta aici: pantofi, haine, mănuși, jucării, genți și orice altceva care „aterizează” fără sens în principala încăpere a casei.

Înlocuiește mobilierul imens cu piese mai mici

Mobila imensă și grosolană e de domeniul trecutului, sunt de părere specialiștii. În orice locuință – și în special în cele mici – mobilierul greoi, de dimensiuni mari, are darul de a face spațiul să arate desuet și aglomerat.

În locul unei canapele uriașe, din pluș, sau a unei mese cu 12 locuri, din lemn de cireș, optează pentru variante mai mici, cu linii de design mai fine.

Scapă de florile și plantele artificiale

living plante
Foto via countryliving.com

Plantele naturale sunt frumoase și au un scop: detoxifiază aerul din casă. În schimb, plantele și florile artificiale sunt de-a dreptul nocive. Unii spun că, în loc să aducă energie în case, mai degrabă îndeamnă către sentimentul de trădare. De aceea, dacă nu poți îngriji plante și flori naturale, sau dacă acestea nu au suficientă lumină și condiții de viață, mai bine renunță la ele – nu le înlocui cu lucruri artificiale.

Nu face abuz de perne

perne living
Foto: siraphol

Pernele decorative, aruncate pe canapea, pot înfrumuseța spațiul, dar dacă numărul lor e prea mare, vor avea efectul opus: camera va părea și mai aglomerată din cauza lor. Alege doar câteva perne, ale căror fețe sunt detașabile și se pot spăla cu ușurință la mașină. În acest fel, vei putea să le cureți de câte ori e nevoie, făcându-le să arate ca noi.

Înlocuiește „arta” de duzină cu obiecte originale

Dacă e posibil, scapă de obiectele de „artă” de duzină, acele așa-zise adunătoare de praf, care împopoțonează vitrinele și rafturile. În locul lor, alege o singură piesă, care să fie originală și de valoare. Asta în cazul în care nu-ți permiți să investești în mai multe obiecte valoroase și care să creeze o atmosferă aparte în living.

Canvas-urile, fotografiile, alte obiecte asemănătoare trebuie să-și găsească locul în alte încăperi – dormitor, camera copiilor, pivniță, mansardă etc.

Fotoliile-puf ocupă prea mult spațiu

fotoliu puf
Foto: Hasloo Group Production Studio

Așa-zisele perne-puf (umplute, cu polistiren) nu reprezintă o alegere potrivită pentru living, în opinia experților. Ocupă mult spațiu, sunt greu de „asortat” cu restul mobilierului, se degradează rapid iar dacă ai ghinionul să se găurească și să le curgă conținutul, vei avea probleme în a face curat în urma lor.

Rămâi în zona structurilor geometrice stabile pentru living și mută fotoliile-puf în camera copiilor.

Înlocuiește colecția de CD-uri cu versiuni digitale

colectie cd-uri
Foto: .shock

În urmă cu câțiva ani, un „turn” plin cu CD-uri era mândria oricărei familii, dar acum acesta nu e altceva decât un inutil element care creează aglomerație și dezordine. Să recunoaștem: când ai la dispoziție YouTube și Spotify, nu mai ascultă nimeni CD-uri. Totul a devenit digital, inclusiv colecția ta de muzică se poate transforma într-una digitală, de mp3-uri, care să ocupe spațiu pe un hard extern, și nu în living. La fel stau lucrurile și cu casetele video VHS și vechile DVD-uri cu filme.

Standurile de reviste nu mai sunt la modă

Oricât de rău ne pare (unora) că revistele au dispărut din viețile noastre, a păstra în living standurile care le susțineau odinioară cu mândrie, este un lucru ce aglomerează spațiul în mod inutil. Aruncă vechile reviste sau, dacă ții foarte mult la ele, depozitează-le în pivniță sau în boxă. Vei vedea cât de mult spațiu vei elibera.

Draperiile încărcate sunt relicve ale trecutului

draperii
Foto: danielbotha

Drapeliile sofisticate, groase și grele, aparțin trecutului și oricât de greu ți-ar fi să te desparți de el… fă-o! Pentru că acest tip de draperii arată extrem de desuet. Ele blochează intrarea luminii naturale în cameră, aceasta fiind elementul principal pentru ca livingul să arate mai mare și mai modern.

Dacă restul camerei e amenajat în stil minimalist, poți opta pentru o draperie ceva mai dramatică, dar păstreaz-o în culori neutre și linii simple.

Cât mai puține „briz-brizuri”

obiecte living
Foto: Monkey Business Images

Deși suvenirele sunt speciale, ele pot aglomera incredibil de mult încăperea, făcând-o să pară dezordonată. Soluția este să selectezi doar câteva suveniruri, care să se încadreze în amenajarea livingului, și, dacă e cazul, să le rotești odată la câteva luni. În acest fel, imaginea încăperii va rămâne luminoasă și proaspătă.

Citește și: Cum să faci rost de mai mult spațiu în propria locuință