S-ar putea spune că, în plină perioadă a pandemiei, insulele care au reușit să se protejeze de invaziile turiștilor sunt locuri în care, dacă reușești să ajungi într-un fel sau altul, reprezintă paradisul pe care ți l-ai dori pe termen lung. Nimic nu bate ideea relaxării într-o insulă frumoasă, pe care s-o transformi în destinația perfectă a unei escapade mai mult sau mai puțin romantice. La urma-urmei, lumea e plină de insule, care mai de care mai frumoase. Dar cele 10 din lista de mai jos sunt cu adevărat spectaculoase. Deci… de ce să nu le transformi în tot atâtea idei de călătorie, fie și pentru când vom reveni la o viață cât de cât normală?

Insulele Falkland

falkland
Foto: highflyer100

În sud-vestul Atlanticului, la 450 de kilometri est de coasta Patagoniei, se află arhipelagul insulelor Falkland, motiv aprig de dispută ani în șir între Argentina și Marea Britanie. Momentan, britanicii dețin controlul, dar argentinienii încă nu au renunțat la ceea ce ei consideră a fi teritoriul lor istoric. Între timp, Falkland continuă să uimească vizitatorii – câți or fi ei – prin frumusețea lor naturală și prin largile populații de pinguini. Cu alte cuvinte, dacă vrei să vezi pinguini fără să fii nevoit să riști un voiaj antarctic, Insulele Falkland reprezintă soluția ideală.

Galapagos

galapagos
Foto: RenHo

În mod cert, insula Galapagos nu are nevoie de nicio prezentare. Contribuția Galapagosului la propagarea teoriilor lui Charles Darwin legate de evoluție și de selecția naturală, este covârșitoare. Se spune, în același timp, că dacă reușești să pui piciorul în Galapagos, atunci când vei pleca te vor podidi lacrimile. De supărare că trebuie să pleci. Pentru că e foarte ușor să te îndrăgostești realmente de speciile unice de animale prezente în Galapagos, pe care nu le poți întâlni nicăieri în altă parte. Mai ales că acestea nu sunt deranjate în vreun fel de prezența distructivă a oamenilor.

Insula Capri, Italia

capri
Foto: Anastasia Collection

Dacă ajungi în vacanță pe Coasta Amalfi, din Italia, e păcat să nu iei un feribot pentru a vizita insula Capri, aflată în Golful Napoli. Capri e un loc paradisiac, de o frumusețe legendară, care a vrăjit mulți regi, artiști, personalități și oameni obișnuiți laolaltă. O insulă magnifică, a cărei savoare e sporită de istoria, arta și cultura pe care le-a născut de-a lungul timpului. Străbate insula Capri și descoperă-i minunile, cu vilele exotice și peșterile misterioase la loc de cinste.

Insula Majuli, India

majuli
Foto: Abhilekh Saikia

Dacă insulele cunoscute ale lumii ți se par prea… populare, atunci poți încerca și ceva exotic dar ieșit de pe cărările bătătorite ale agențiilor de turism. Majuli e cea mai mare insulă fluvială din lume. Ascunsă în nord-estul extrem al Indiei, pe fluviul Brahmaputra, și aproape deloc locuită de oameni care să o „atace” cu modernismul inutil, Majuli oferă intruziuni unice în viața triburilor locale. De asemenea, Majuli este un paradis pentru cei care adoră privitul păsărilor.

Bora Bora

bora bora
Foto: Oleona

Izolare, lux, natură și un albastru infinit – iată doar patru elemente care ar descrie Bora Bora, destinația de vacanță numărul unu când vine vorba despre Polinezia Franceză. O zonă în care noi ajungem teribil de greu, dar… nu imposibil. Considerată în primul rând o destinație pentru petrecerea lunii de miere, Bora Bora oferă o mulțime de activități interesante, cele mai dorite fiind sporturile acvatice și scufundările.

Arhipelagul Bazaruto, Mozambic

bazaruto
Foto: demerzel21

Gratulat cu titlul de „perlă a Oceanului Indian”, arhipelagul Bazaruto și-a căpătat pe bună dreptate acest renume. Este una dintre frumusețile Africii (încă) virgine, în care plajele cu nisip alb, apele turcoaz și opțiunile de cazare de cel mai înalt nivel atrag turiștii ca un magnet. Dar ceea ce diferențiază Bazaruto este bogata sa faună acvatică, în care se regăsesc rechini, pisici de mare, delfini și șestoase – ca să numim doar câteva specii ce populează adâncurile din jurul arhipelagului.

Bali, Indonezia

bali
Foto: Zephyr18

Atunci când restrânsa populație de origine hindu a Indoneziei s-a gândit să se adăpostească undeva, a ales insula Bali. În Bali, hinduismul este mai mult decât o religie: e un stil de viață, o stare de fapt, greu de ignorat. Ospitalierii localnici sunt gata să te învețe meșteșugurile locale și multe alte lucruri interesante. Lasă-te sedus de superbele temple balineze și pătrunde în misterele miturilor și legendelor insulei. O vacanță în Bali este o experiență de neuitat pentru oricine.

Maui, S.U.A.

maui
Foto: Justin Pratt

Insula hawaiană Maui este cea mai spectaculoasă destinație pentru fanii adrenalinei și ai surfingului. Dacă vrei să guști din savoarea vieții cotidiene a unui hawaian, avântă-te în Maui și explorează-i sălbăticia! Călărește valurile oceanului, ia o bicicletă și pierde-te pe cărări sau scufundă-te în adâncurile Pacificului. Hoteluri și resorturi de mare calitate abia așteaptă să le treci pragul.

Seychelles

seychelles
Foto: Freeartist

Dacă ajungi în Seychelles și refuzi să te mai întorci nu te poate blama nimeni. Plajele cu nisip alb și culoarea turcoaz a Oceanului Indian sunt cele două elemente care definesc aceste insule paradiziace care propun peisaje ce nu se regăsesc în alte părți ale lumii. Ecoturismul e în mare vogă, restricțiile privind agresarea mediului sunt mari iar biodiversitatea este în mod responsabil extrem de bine conservată.

Santorini, Grecia

santorini
Foto: thor_Tailwind

Nicio listă cu insule spectaculoase nu poate fi completă fără măcar o insulă grecească. Iar atunci când vine vorba de insule grecești, Santorini e vedeta incontestabilă. Vulcanul din mijlocul Mării Egee beneficiază de o arhitectură uluitoare, de apusuri de soare unice și, nu în ultimul rând, de vinuri catifelate. Santorini e atât de frumoasă încât te poți gândi să-ți organizezi aici propria nuntă, ca să nu vorbim de petrecerea unei vacanțe ce-ți va rămâne în suflet.

Citește și: 7 insule europene superbe, dar mai puțin vizitate