Cu toții am fost măcar o dată-n viață într-un restaurant care ni s-a părut incredibil de frumos, într-un fel sau altul. Fie că a fost vorba de locul în care era amplasat, de designul interior sau de calitatea mâncării care, automat, s-a răsfrânt asupra percepției noastre asupra respectivului local. În epoca Instagramului au devenit vedete online multe restaurante fotogenice, care și-au câștigat renumele prin decorurile și peisajele fabuloase, mâncarea trecând întrucâtva în plan secund. Noi am luat-o însă în considerare atunci când am trecut în revistă câteva dintre cele mai frumoase restaurante ale lumii, în care, poate, vei avea ocazia (dacă nu ai făcut-o încă) să mănânci:

Sirocco, Bangkok (Thailanda)

sirocco
Foto: Thailand Magazine

S-ar putea să te apuce amețeala la Sirroco, fiindcă se află la etajul 63 al hotelului de 5 stele Lebua Bangkok. Dar înălțimea celor 250 de metri nu este un impediment pentru a savura priveliștile panoramice asupra capitalei thailandeze. Din cauza cererii mari, rezervările trebuie făcute cu cel puțin o săptămână în avans.

Botánic, Mallorca (Spania)

botanic mallorca
Foto: abc-mallorca.com

Un restaurant aparent straniu, situat în interiorul clădirii Can Bordov Grand House and Garden din Mallorca. Interioarele lui sunt inspirate din frumusețea grădinilor exterioare ce înconjoară locul, paleta de culori regală, ce include verde, albastru și purpuriu, strălucind în contrast cu mobilierul din lemn închis. O destinație gastronomică plăcută și, în același timp, sofisticată, al cărei meniu realizat de chef Andres Benitez este pe bază de plante, majoritatea ingredientelor fiind de proveniență locală.

La Sponda at La Sirenuse, Positano (Italia)

La Sponda
Foto: exploretock.com

Amplasat pe un deal din Positano, celebra localitate de pe Coasta Amalfitană, La Sponda at La Sireneuse emană romantism, grație priveliștilor sale fantastice, atmosferei speciale și bucătăriei de top. La Sponda e un restaurant cu o stea Michelin, unde vei găsi de fiecare dată (și în special la cină) aranjamente speciale (în fiecare seară localul e luminat cu 400 de lumânări). Specializat în gastronomie napoletană, La Sponda oferă preparate remarcabile, care completează cu brio plăcerea supremă a de a-i trece pragul pentru câteva ore.

CITEȘTE ȘI  Restaurantele cu cele mai frumoase designuri de interior din lume

The Alchemist, Copenhaga (Danemarca)

The Alchemist
Foto via LinkedIn

Copenhaga e un oraș recunoscut pentru scena gastronomică vibrantă din ultimii ani și pentru restaurantele care mai de care mai spectaculoase. The Alchemist ar putea fi chiar primul exemplu pe această listă. Unul care te aduce în lumea futuristică a fine dining-ului, împingând limitele dincolo de orice imaginație. The Alchemist e un restaurant construit pe trei nivele, care-ți sugerează o atmosferă de planetarium, ce te învăluie încă de la primii pași. 30 de chefi se străduiesc în fiecare seară să satisfacă gusturile a numai 40 de clienți (aceasta este capacitatea maximă), dar experiența de la The Alchemist va fi cu siguranță una pe care nu o vei uita niciodată.

Dionysos Zonars, Atena (Grecia)

Dionysos Zonars
Foto: dionysoszonars.gr

Sunt multe motive pentru care ar trebui să treci pragul acestui restaurant: arhitectura din anii 60, căreia i s-a dat un aspect postmodernist, aducându-l pe lista UNESCO este doar unul dintre ele. Apoi – minunatele priveliști către celebrul Parthenon, care-ți vor da impresia că cinezi împreună cu zeii. Și, nu în ultimul rând, reputația lui gastronomică, atenienii venind aici la ocazii speciale: sărbători în familie sau Paștele Ortodox. Meniul constă din specialități grecești, între care se remarcă homarul la grătar cu risotto și lămâie și mistrețul cu cartofi, șalote și ciuperci, preparat în regim de slow cooking.

Ithaa, Insulele Maldive

Ithaa
Foto: pandotrip.com

Ithaa nu doar că se află în Maldive, una dintre cele mai dezirabile destinații ale lumii, dar este plasat și sub nivelul mării, ceea ce îl transformă într-un restaurant cu adevărat spectaculos. Fiindcă aici poți trăi experiența de a mânca o minunată porție de rață agnotti sau de carpaccio de homar, urmărind în același timp peștii, rechinii și pisicile de mare ce înoată pe lângă tine. Restaurantul are doar 12 locuri, așa încât rezervările trebuie făcute din timp.

CITEȘTE ȘI  Farmecul satelor pitorești din Cotswolds, Anglia

Grotta Palazzese, Polignano a Mare (Italia)

Grotta Palazzese
Foto: grottapalazzese.it

Unii îl numesc „cel mai romantic restaurant din lume”. Și pe bună dreptate, fiindcă acest local amenajat într-o grotă a Mării Adriatice, din localitatea pugliesă Polignano a Mare, este o adevărată încântare pentru toate simțurile. Atmosfera creată la ceas de seară, când iluminarea discretă a localului se îmbină perfect cu valurile liniștite ale mării, definește conceptul de… bella notte. Iar când vine vorba de mâncare, sugestia este să te îndrepți direct către meniul de paste.

Ali Barbour’s Cave, Ukunda (Kenya)

Ali Barbour's Cave
Foto via visitdiani.com

La prima vedere, a lua cina într-o peșteră despre care se spune că ar avea o vechime de peste 100.000 de ani pare o capcană turistică. Dar amplasarea naturală a restaurantului Ali Barbour, completată de candelabrele lui, și în special de preparatele elegante, de tip surf-and-turf, îi garantează prezența pe această listă. Chefii lucrează doar cu ingrediente sezoniere, pentru a avea un meniu întotdeauna proaspăt, în care atrag atenția denumiri precum creveți regali poșați, cu mango sau piept de rață rotisată cu sos de prune.

Le Jules Verne, Paris (Franța)

Le Jules Verne
Foto: via lifestyleasia.com

Să cinezi cu imaginea Turnului Eiffel în fața ochilor e o experiență deosebită. Dar ce-ai zice să iei cina chiar în interiorul celebrului monument, având Parisul la picioare? Restaurantul Le Jules Verne este una dintre „vedetele” capitalei Franței. Un local cu o stea Michelin, amenajat într-o atmosferă intimă și modernă (lumini discrete, mese albe, scaune create de aceeași companie care realizează interioarele Ferrari), la care se adaugă o ambițioasă gastronomie franceză contemporană.

Lycabettus, Oia, Santorini (Grecia)

Lycabettus
Foto: lycabettusrestaurant.com

Sunt multe restaurante în Grecia, și în special în insulele grecești, care oferă priveliști splendide. Dar stânca pe care a amenajat localul Lycabettus, din cadrul Andronis Luxury Suites, întrece orice așteptări. Dacă ai norocul să reușești să rezervi o masă privată chiar deasupra Mării Egee, bucurându-te de dramatismul peisajului în timp ce savurezi preparate tradiționale grecești concepute în stil contemporan, vei avea senzația că l-ai prins pe Zeus de un picior.

Citește și: Cele mai romantice locuri din lume, de vizitat împreună cu partenerul