Fie că este vorba despre un imens canal de transport maritim sau de o cale navigabilă îngustă, canalele au reprezentat din cele mai vechi timpuri elemente de bază pentru desfășurarea comerțului și, mai târziu, pentru susținerea armonioasă a turismului local. Iată câteva dintre cele mai frumoase canale ale lumii, cunoscute totodată drept importante obiective turistice și vizitate anual de un număr mare de curioși.

Grachtengordel, Amsterdam, Olanda

Grachtengordel
Foto: djedj

Labirintul său extins de căi navigabile reprezintă, probabil, cea mai cunoscută caracteristică a orașului Amsterdam. Capitala adăpostește 165 de canale ce se întind pe o lungime de aproximativ 100 km, fiind traversate de circa 1.200 de poduri. Aflată în centrul orașului și înconjurată de clădiri superbe, cea mai fotografiată cale navigabilă din Amsterdam este cunoscută sub numele de Grachtengordel. Aceasta se află inclusiv pe lista patrimoniului cultural UNESCO, din anul 2010.

Canalul Corint, Corint, Grecia

canalul corint
Foto: pavlemarjanovic

Trecând prin Istmul Corint, acest mic canal navigabil grecesc leagă Golful Corint, în partea lui de nord-vest, de Golful Saronic. Finalizat în 1893, canalul a fost construit ca scurtătură. Cu o lungime de circa 6.3 km și cu o lățime care ajunge până la 25 de metri, Canalul Corint este una dintre cele mai mici căi navigabile din lume. Este înconjurat de stânci abrupte, așa încât peisajul oferit l-a transformat într-o destinație turistică populară.

Canalul Giethoorn, Giethoorn, Olanda

Giethoorn
Foto: Martien Janssen

La nord-est de Amsterdam, în apropiere de Parcul Național Weerribben-Wieden din Overijssel’s, se află un sat olandez izolat, cunoscut pentru splendidele sale canale. Localitatea a fost întemeiată în jurul anului 1230, povestea spunând că aceste canalele Giethoorn au fost construite de călugări pentru a transporta cărbune. Astăzi, satul este renumit pentru faptul că nu are drumuri, iar fermele sale din paie sunt conectate prin intermediul unui labirint de canale peste care sunt ridicate 150 de poduri de lemn. Navigarea, mersul cu bicicleta sau pe jos sunt singurele modalități de deplasare prin Giethoorn, care devine astfel un foarte interesant loc turistic, dar și o liniștită escapadă pentru locuitorii din Capitală.

Canal du Midi, Franța

Canal du Midi
Foto: Ivorr

Cunoscută pentru frumusețea sa inegalabilă, această cale navigabilă din sudul Franței datează de sute de ani. Contruit de inginerul Pierre-Paul Riquet la mijlocul secolului al 17-lea, Canal du Midi, cu ai lui 240 km, reușește să facă legătura între Marea Mediterană și Oceanul Atlantic, via Canal de Garonne. Având înglobate 328 de construcții, inclusiv tuneluri, apeducte și poduri, canalul este un spectaculos exemplu de inginerie civilă modernă. Trecând prin peisajul liniștit și plin de verdeață din sudul Franței, se poate obseva de ce acest remarcabil canal se află pe lista UNESCO începând din anul 1996.

Can Tho, Vietnam

can tho
Foto: Jangnhut

Situat în sudul Vietnamului, Can Tho este cel mai mare oraș din delta fluviului Mekong. Poreclită „coșul cu orez al Vietnamului” datorită solului fertil și a industriei agricole prospere, delta este un labirint magic alcătuit din râuri, mlaștini și insule. Canalul Can Tho trece prin mijlocul acestora. Situat pe malul sudic al râului Hau, Can Tho este cunoscut în special pentru piețele sale plutitoare care, datorită florilor colorate și a produselor, se transformă în locuri turistice superbe.

Canalul Groenerei, Bruges, Belgia

Groenerei
Foto: bhidethescene

Situat de-a lungul coastei nord-vestice a Belgiei, Bruges este capitala Flandrei de Vest. De secole, rețeaua sa extinsă de canale a fost temelia orașului medieval, apa curgând printre clădirile sale frumos ornamentate. Înconjurat de fantasticul peisaj urban al orașului Bruges și de o mulțime de copaci care creează pe alocuri poduri naturale, liniștitul canal Groenerei este una dintre cele mai frumoase atracții ale orașului, fiind considerat, totodată, unul dintre cele mai romatice canaleale acestuia.

Khlong Saen Saep, Bangkok, Thailanda

Khlong Saen Saep
Foto: aluxum

Una dintre cele mai cunoscute căi navigabile din Thailanda, Khlong Saen Saep curge prin capitala Bangkok de la est la vest. Începând din Centrul Vechi, canalul traversează provincia Chachoengsao înainte de a se vărsa în râul Bang PaKong și este conectat la canalele mai mici care împânzesc orașul. Cu frumoasele sale bărci care traversează centrul Bangkokului și podurile italiene ce înconjoară apa, Saen Saep este una dintre cele mai pitorești modalități de a vizita Bangkokul.

Canalul Winter, St.Petersburg, Rusia

Winter St Petersburg
Foto: Parsadanov

Parte din peisajul spectaculos al istoricului oraș rusesc, canalul Winter din St. Petersburg pare mic, dar compensează prin frumusețea sa. Construit în secolul al 18-lea, canalul Winter are o lungime de numai 228 metri, fapt care-l face unul dintre cele mai scurte canale din oraș. Situat în apropierea impresionantei clădiri a Teatrului Ermitaj, primul pod de piatră al orașului creează o priveliște încântătoare pentru orice turist.

Canalul Thiou, Annecy, Franța

Thiou Annecy
Foto: Bareta

Denumit și „Veneția Alpilor”, Annecy este unul dintre cele mai pitorești orașe cu canale din lume. Amplasat în vârful nordic al lacului Annecy, râul Thiou formează canale mici, care creează un aspect plăcut. Cu casele sale vechi și colorate, malurile râurilor împodobite cu flori și podurile fermecătoare cu vedere la apa cu nuanțe verzi, la care se adaugă muntele de pe fundal, canalul este o adevărată comoară din sud-estul Franței.

Marele Canal, Veneția, Italia

Grand Canal
Foto: rmanzanosgarcia

Probabil cea mai cunoscută cale navigabilă dintre toate, Canal Grande străbate inima celebrului oraș inundat de ape. Canalul este principala sursă de transport a Veneției, deoarece utilizarea automobilelor este interzisă în oraș. Cu o lungime de circa 3 km, Marele Canal este artera principală a Veneției, fiind separat în două tronsoane și înconjurat de cele mai frumoase obiective turistice ale orașului. Finalizat în anul 1591, podul Rialto este una dintre principalele atracții și, totodată, cel mai vechi pod al canalului.

Citește și: 5 palate superbe în care chiar te poți caza