Europa e împânzită de castele, care mai de care mai frumoase, cu istorii complicate sau romantice, unele deschise publicului larg, altele aflate în proprietate privată. Castele precum Neuschwanstein (Germania), Buckingham și Windsor (Anglia), Versailles (Paris) sau Kronberg (Danemarca) sunt vizitate anual de milioane de turiști din întreaga lume. Dar, pe lângă acestea, alte zeci de castele europene mai puțin cunoscute, poate mai mici, dar la fel de șarmante, își așteaptă vizitatorii.

Dacă ajungi în preajma unuia dintre aceste fascinante castele, nu ezita să-i treci pragul. Și iată de ce:

Castelul Cesky Krumlov (Cehia)

Cesky Krumlov Castle
Foto: Leonid Andronov

Deși nu la fel de celebru precum fratele mai mare din nord, Castelul din Praga, cel din Cesky Krumlov, aflat în sudul Cehiei, a fost „protagonist” în câteva filme, iar motivele sunt întemeiate. Turnul lui roz, unic, străjuiește râul Vltava și încântătorul orășel Cesky Krumlov.

De altfel, Cesky Krumlov este o localitate medievală extrem de frumoasă, situată într-un cadrul natural feeric, pe același râu ce trece și prin capitala Praga. Castelul este cireașa de pe tortul turistic din Cesky Krumlov. El a fost construit în 1240 de către familia Vitkovci, principala „ramură” a puternicei familii Rosenberg, din Boemia.

Castelul San Giovanni (Muntenegru)

san giovanni castle
Foto: YouTube

Aflat în micuța republică Muntenegru, de pe coasta Mării Adriatice, castelul San Giovanni încântă privirile vizitatorilor zonei sudice a localității Kotor. A fost ridicat în secolul 9 și a avut, pe rând, „proprietari” diverși – Imperiul Bulgar, Serbia, Republica Veneția, Imperiul Otoman, francezi, britanici și italieni.

Atât orașul, cât și castelul, au avut de îndurat numeroase invazii, iar inscripția de pe poarta de intrare spune totul: „Nu ne dorim ceea ce aparține altora, ceea ce e al nostru nu vom preda niciodată”.

Castelul La Mota (Spania)

castelul la mota
Foto: Wikipedia

Castillo de La Mota se află în orășelul Medina del Campo, din provincia spaniolă Valladolid. Nu se cunoaște cu exactitate data când a fost construită prima fortăreață de aici, dar e foarte posibil ca aceasta să fi fost o fortificație romană, fiindcă La Mota este localizat pe un important drum roman. În tot cazul, fundația castelului actual datează din secolul 12, iar lucrările au fost terminate în 1440, la ordinul regelui Juan al II-lea de Castilla și continuate apoi de regina Izabela, care i-a adăugat un rând de ziduri exterioare.

Pe parcursul secolului 16, castelul a funcționat ca închisoare de stat, câteva dintre figurile medievale marcante fiind încarcerate aici: Ducele de Calabria, Hernando Pizarro (fratele celebrului explorator), fiul regelui Fadrique de Napoli și celebrul Cesare Borgia, care a ajuns în La Mota după ce a încercat să evadeze din castelul Chinchilla (și a reușit să o facă, în final, și de aici, în 1506). În prezent, castelul e folosit pentru activități culturale.

Castelul Astypalaia (Grecia)

astypalaia
Foto: greeka.com

Întemeiat de oficialul venețian Giovanni Querini în 1413, castelul de pe insula grecească Astypalaia se află pe locul unui antic acropolis. A fost ridicat pe un deal, pentru a-i proteja pe locuitorii orașului de la poalele acestuia, și are doar o singură intrare. Piatra întunecată din care e construit contrastează în mod frumos cu casele albe din jurul dealului. În prezent, castelul adăpostește două biserici: Agio Georgios și Panagia Castrani.

Prima dintre ele este cea mai veche (1790), în vreme ce a doua (1853), aflată în apropierea intrării, poartă hramul Fecioarei Maria. Deși un cutremur ce a avut loc în 1956 a distrus majoritatea locuințelor din interiorul castelului, acesta este parțial renovat, încadrându-se într-un peisaj extrem de frumos.

Castelul De Haar (Olanda)

castel de haar
Foto: Wikipedia

Celebrul arhitect olandez Pierre Cuyper este autorul multor opere neo-clasice, între care Rijksmuseum și Gara Centrală din Amsterdam. Tot el este cel care a făcut planurile celui mai cunoscut castel din provincia Utrecht: De Haar.

Deși forma actuală a castelului De Haar datează de la sfârșitul secolului 19, el a fost ridicat pe fundațiile unui alt castel ce exista aici de la 1391. Precum alte opere aparținând lui Cuyper, castelul aduce un omagiu arhitecturii clasice olandeze, cu atenție maximă la detaliile și preferințele nobililor de secol 19.

Castelul Balmoral (Scoția)

balmoral
Foto: Canva Photos

Castelul Balmoral a fost cumpărat în 1852 de Prințul Albert, soțul Reginei Victoria și, după ce cuplul regal a decis că e prea mic, aceștia l-au demolat și au construit altul. În prezent, castelul nu e în proprietatea statului, ci în cea a Reginei Angliei, iar împrejurimile includ vaste zone mlăștinoase, zone împădurite și zone cu ferme, mii de căprioare roșii și chiar o distilerie de whisky. Balmoral se află în Royal Deeside, Aberdeenshire și parterul, împreună cu sala de bal sunt deschise publicului larg, din aprilie în iulie, lună în care Regina vine la castel ca să-și petreacă vara.

Castelul Tarascon (Franța)

castelul tarascon
Foto: net-provence.com

Pe malurile fluviului Ron se află castelul Tarascon, o fortăreață construită de prinții de Anjou (Ludovic al II-lea și fiul său, Ludovic al III-lea), la începutul secolului 15. Incredibil de bine conservat, Tarascon e unul dintre cele mai frumoase castele medievale din Franța și din întreaga Europă. Pe parcursul turului castelului descoperi mai mult de 30 de camere superb amenajate, împreună cu o la fel de impresionantă panoramă asupra fluviului Ron și a regiunii Provence, pe care o poți savura de pe imensa terasă de deasupra.

Castel dell’Ovo (Italia)

Castel dell’Ovo
Foto: Wikipedia

„Castelul Oului”, aflat pe antica insulă Megaride (devenită peninsulă) din Golful Napoli, este una dintre cele mai spectaculoase fortificații din sudul Italiei. Numele îi vine de la o legendă de acum sute de ani, conform căreia poetul roman Virgil a pus un ou magic la fundația castelului, pentru a-l susține. Dacă oul se sparge, atunci castelul se distruge și orașul Napoli va fi afectat de o serie de dezastre.

Castel dell’Ovo este cel mai vechi castel din Napoli și se spune că a fost construit de către primii colonizatori greci, în secolul 17 î.Hr. În perioada romană, castelul s-a numit Castrum Lucullanum (Castelul lui Lucullus). De-a lungul vremii a jucat inclusiv rol de temniță pentru diverse personalități – Romulus Augustine (ultimul împărat al Imperiului Roman de Apus), fiul regelui Manfred de Svevia etc.

Castelul Heidelberg (Germania)

heidelberg
Foto: Wikipedia

Cocoțat pe un deal, la 100 de metri deasupra orașului Heidelberg, castelul cu același nume este, în fapt, o combinație de mai multe clădiri construite în jurul unei curți interioare, ce oferă o imagine unică, fiecare dintre acestea reflectând o perioadă diferită a arhitecturii germane.

Castelul Heidelberg are o istorie aproape la fel de veche ca a orașului însuși – primele aripi au fost ridicate în jurul anului 1300, dar el a fost folosit ca reședință regală abia mai târziu, în timpul domniei lui Ruprecht al III-lea (1398 – 1410). În 1764, castelul a fost distrus de un trăznet și nu a mai fost locuit până în secolul 19, când contele Charles de Graimberg a luat asupra sa dificila misiune de a-i conserva ruinele. Astăzi, castelul atrage circa un milion de vizitatori anual.

Castelul Regelui John (Irlanda)

castelul regelui john
Foto: Pinterest

Regele John are o reputație de tip dur, fiind portretizat cum nu se poate mai bine drept ticălosul din legenda lui Robin Hood, din cauza legilor sale despotice și a semnării celebrului act Magna Carta, din 1215. El a fost supranumit „Cel fără de terenuri”, deoarece tatăl său, Henric al II-lea, nu i-a dat drepturi de folosință a vreunui teren din provinciile continentale. Așa că John a trebuit să se mulțumească cu castelul pentru care a dat ordin să fie construit într-o zonă centrală din Limerick, cunoscută drept „Insula Regelui”.

Castelul Regelui John a fost ridicat pe vestigiile unei așezări vikinge, ce data din secolul 10, iar astăzi se poate mândri că este una dintre cele mai bine conservate fortărețe europene din acea perioadă. Între 2011 și 2013 a fost renovat, în interior amenajându-se un centru pentru vizitatori și o cafenea modernă.