Un desert vechi de 465 de ani

Si pentru ca nimic nu poate fi mai potrivit intr-o zi cu cod rosu de canicula decat o delicioasa inghetata, zic sa impartasesc cu voi cateva lucruri mai putin stiute despre acest desert atat de apreciat „si la bine, si la greu” :))

Chiar daca cercetatorii fac referiri la un stramos al ceea ce noi numim astazi “inghetata” – mentionata in unele manuscrise inca de pe vremea Regelui Solomon, a Imparatului Nero sau a lui Alexandru cel Mare -, se pare totusi ca anul de gratie in care acest “fel de mancare” a fost ridicat la rang inalt ar fi fost 1553 AD, atunci cand Caterina de Medici l-a „prezentat” poporului francez ca pe un desert racoritor… dar de lux!

Cornetul de inghetata s-a nascut 350 de ani mai tarziu, pe strazile din New York, ideea fiind a unui vanzator de inghetata – Italo Marchiony. Tot el a fost si creatorul vafei, satul fiind sa vada cum clientii sai plecau acasa cu cupele de sticla pe care le folosea pentru a servi inghetata.

Tot in America, in 1919, a aparut si prima inghetata invelita in ciocolata, iar un an mai tarziu… prima inghetata pe bat!

La ora actuala, cele mai apreciate arome sunt cele de vanilie si ciocolata, insa paleta de arome este mult mai ofertanta in majoritatea gelateriilor si a restaurantelor din intreaga lume.
In Merida (Venezuela), de exemplu, exista o gelaterie unde se regasesc nici mai mult, nici mai putin de 860 de sortimente de inghetata, iar aromele sunt dintre cele mai ciudate: de la arome de vinuri, la cele de ciuperci, usturoi, chili, macaroane cu branza sau crema de crab…. (bleah!)

Cert este ca, inghetata, in orice forma ar fi sau orice aroma ar avea ea, ne face mai fericiti! Cercetarile au demonstrat ca, atunci cand mancam inghetata este activata o parte din zona frontala a creierului – zona asociata fericirii. Insa, eu zic ca, dincolo de faptul ca are o poveste veche de cand lumea, inghetata este un deliciu indiferent de sezon! Sic!

Aaaaa… si, “demn de mentionat” este si faptul ca, tot cercetatorii (sa fie ei, oare, cei britanici?) au stabilit ca este nevoie sa lingi cam de 50 de ori o cupa de inghetata pentru a o termina….
Jur ca nu stiu cum am fi putut trai fara o astfel de informatie… 🤦‍♀️ De aceea m-am si gandit ca ar bine sa v-o impartasesc si voua! :))))

Pana aici cu informatiile, eu una ma duc sa dau gata – cu lingura – o cutie mare de inghetata Nirvana cu praline! La asa cevaaa nici Caterina de Medici nu a visat!

Ti-a placut? Da mai departe:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter