Peloponezul Traditional

Click here for the English version

Flacara Jocurilor Olimpice s-a aprins pentru prima data in Olympia, acolo unde se afla si statuia lui Zeus – opera sculptata in aur si fildes chiar de catre Phidias si considerata una dintre cele 7 Minuni ale lumii antice – in onoarea caruia fusese aprins focul viu si care simboliza totodata si actul titanului Prometheu – cel care a furat focul de pe Muntele Olymp si l-a daruit omenirii, chiar daca asta i-a adus pedeapsa suprema.

Astazi, flacara olimpica se aprinde odata la 4 ani si reprezinta lumina vietii, a cunoasterii si a sufletului, fiind si simbolul Jocurilor Olimpice Moderne.


Spre centrul Peloponezului se afla celebra Sparta, dar si preafrumoasa Mystras – cetate bizantina pe care ma bucur sa o revad ori de cate ori ajung in zona. Urcusul este destul de anevoios, iar temperaturile de vara il pot face si mai dificil, prin urmare este recomandata vizita programata devreme, dar si echiparea corespunzatoare. Presarat cu bijuterii arhitectonice, drumul te duce acolo unde se avanta doar soimii! Si nu mai spun nimic pentru ca trebuie sa ajungi in Mystras!

Si totusi, Mani – piciorul din mijloc al Peloponezului – este cel mai spectaculos. Ma minunez cum puteau oamenii sa traiasca atat de izolati, sa scoata hrana din piatra seaca si sa „comunice” cu ghiulele trase cu tunul in caz ca nu le convenea ceva la vecini. Peisajul este dramatic, dar mandru ca si locuitorii zonei.

Satul Vatheia este o minune si ma bucur nespus ca proprietarii locurilor au hotarat sa il readuca la viata!

Mica peninsula se adanceste intr-o mare de un albastru infinit, intr-un loc ce pare ca este capatul lumii si unde se spune ca erau portile spre Hades. In realitate, este doar cel mai sudic punct al Greciei continentale – da, au uitat ca Peloponez este insula!

Daca tot ai ajuns pana acolo, pesterile prin care te plimbi cu barca pe un lac de limpezimea cristalului, la o temperatura constanta de 15 grade in aer si apa indiferent de anotimp, sunt o atractie care nu trebuie ratata.

A fost singurul loc de pe planeta in care am tacut timp de 20 de minute… si asta pentru ca am ramas cu gura cascata!

Diros Caves

Candva am traversat muntii Spartei si aproape ca mi-am blestemat zilele uitandu-ma spre prapastiile ce se cascau pe cat de amenintatoare, pe atat de splendide, dar maslinele de Kalamata, si nu numai, ma imbiau spre coasta de vest. Pylos, cu cetatea lui Nestor – un alt rege Argonaut, erou al Iliadei – si castelul Navarino, Rezervatia Naturala Gialova si magnifica plaja Voidokilia sau Navarino Bay cu «The Romanos», reprezinta suficiente motive sa te avanti pe scurtatura dintre munti si care pare cel mai lung drum din lume pentru ca il faci cu 30 la ora, din motive de siguranta, strigand printre dinti: „This is Sparta”, dar duce spre plajele cu nisip fin din Pylos – cunoscute din vremuri homerice. Evident, poti alege si varianta unei autostrazi de ultima generatie, dar spectacolul naturii dezlantuite in stil spartan… merita fiecare curba!

In timpul secolelor al XIX-lea si al XX-lea, zona peloponesiaca a devenit foarte saraca si o mare parte a populației a emigrat, indreptandu-se spre orase mai mari, in special Atena, dar incercandu-si norocul si prin alte tari, cum ar fi Statele Unite sau Australia – o explicatie pragmatica a generoaselor comunitati elene de pe cele doua continente. Peloponezul a fost puternic afectat si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si al Razboiului Civil grec, in peninsula fiind comise unele dintre cele mai mari atrocitati din tara. Insa, in ultimele decenii, nivelul de trai a crescut semnificativ in intreaga Grecie, mai ales dupa ce a intrat in Uniunea Europeana, in 1981. Dar vechea Ellada se confrunta in aceste momente cu alte provocari, pe care sunt sigura ca le va depasi, candva, in pasi de Zorba. Asadar, atunci cand vizitati Peloponezul, luati-l asa cum este si bucurati-va de tot ce are el de oferit! Si are foarte multe, doar sa stiti sa le primiti cu bratele deschise!

#visitgreece #visitgreecero #peloponnese

Credite foto: arhiva personala si WEB

Ti-a placut? Da mai departe:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter