Orasul in care as vrea sa traiesc… Saint-Malo

Saint-Malo, un port istoric aflat in regiunea Bretania, pe coasta franceza a Canalului Manecii, este considerat de foarte multi oameni – numarandu-ma si eu printre ei drept unul dintre cele mai frumoase orase din lume!
Saint-Malo

St. Malo are mai multe cartiere, dar cel mai faimos este, evident, Intra Muros – orasul dintre ziduri. Cu cladiri inalte, din granit, Intra Muros adaposteste un mix interesant de restaurante, magazine si hoteluri pentru toate gusturile… in fine, gusturi ceva mai costisitoare, e adevarat!

Intra Muros

Fondata de gali in secolul I i.H., asezarea era cunoscuta pe timpul Imperiului Roman ca si Reginca or Aletum. Cu o istorie tumultuoasa si numita acum Saint-Malo, isi are originile intr-o fundatie monastica din secolul al VI-lea, fiind botezata dupa calugarul celt Maclovius (St. Maclou). Locuitorii din SaintMalo sunt numiti malouins in limba franceza –, de aici si numele insulelor Malvine, cunoscute ca Insulele Falkland – fondatorul acestora aratandu-si astfel recunostinta pentru portul de plecare a vaselor incarcate cu colonisti. Timp de trei ani, intre 1590 si 1593, Saint-Malo si-a declarat independenta, cu mottoul „not French, not Breton, but Malouin” (nu suntem nici francezi, nici bretoni, suntem malouini)!

Intra Muros by night

Orasul fortareata are o lunga istorie legata de piraterie, castigand averi fabuloase din aceasta indeletnicire. Saint-Malo a devenit faimos pentru corsarii sai, in traducere libera… un fel de pirati oficiali! Exact asa cum Regina Elizabeta I a Angliei il incuraja pe Sir Francis Drake sa atace vasele spaniole, regii francezi erau foarte fericiti sa ii sustina ‘moral’ pe corsarii din Saint-Malo in atacurile lor asupra vaselor comerciale – ce apartineau negustorilor englezi, olandezi sau portughezi – care treceau prin Canalul Manecii in drumul lor catre sud, contra unor sume importante platite catre visteria regala… bineinteles! Practic, daca nu plateai tribut malouinilor, riscai sa iti parchezi vasul pe fundul marii si nu la destinatia finala. Prietenie cu beneficii, cum ar zice rautaciosii… 🙂

Pe vremea corsarilor…

Navigatori iscusiti, malouins nu erau cu totii pirati in viata lor de zi cu zi, unii se mai aventurau, din cand in cand, si in alte zone ale lumii pentru a-si ajusta averile. Jacques Cartier, de exemplu, este creditat pentru descoperirea Canadei. Explorator dibace, nascut in Saint-Malo, a ridicat velele la data de 20 aprilie 1534 cu scopul de a cladi o Noua Franta pe pamantul Lumii Noi. A ancorat cu succes undeva in zona peninsulei Gaspé din nordul continentului american, acolo unde astazi se afla provincia Quebec. In cel de-al doilea voiaj al sau, Cartier a fost primul european care a navigat in amonte pe raul Saint Lawrence, alegand sa puna fundatia orasului „Mont Royal” – Montréal-ul de azi – pe una dintre colinele de pe malul raului.

Statuia lui Jacques Cartier din Saint-Malo

In secolul XVII, zidurile medievale ale orasului au fost consolidate si extinse pentru protectia orasului. Zidurile de aparare au o lungime de aproximativ 2 km si ofera privelisti absolut fabuloase asupra orasului, plajelor, marii, estuarului sau portului. Plajele din Saint Malo sunt renumite pentru nisipul fin, auriu, si sunt o atractie atat pentru rezidenti, cat si pentru turistii care viziteaza orasul.

In 1944, Aliatii au bombardat orasul, confundandu-l cu o baza a dusmanilor si distrugandu-l aproape complet, folosind napalm. A fost reconstruit imediat dupa razboi, intre 1948 si 1960, o restaurare facuta cu mare atentie, cu aceleasi materiale si in acelasi stil, fara interventii sau constructii moderne care sa ii strice personalitatea arhitecturala. Pasind pe stradutele pietruite ale orasului vechi ai o senzatie fantastica de intoarcere in timp, mai ales ca doar rezidentii pot intra cu autoturismele in aceasta parte a orasului, traficul fiind extrem de limitat intre zidurile vechi.

Castelul regal din Saint-Malo gazduieste astazi muzeul orasului, dar si cea mai frumoasa priveliste panoramica a liniei tarmului. Fortul Grand Bé – unde se afla cavoul scriitorului si diplomatului Chateaubriand, nascut in Saint-Malo in 1768 –, si Fort National sunt accesibile doar la reflux.

Sait-Malo este o destinatie de vacanta foarte populara, cu un port turistic si comercial foarte solicitat, oferind o perspectiva istorica generoasa despre trecutul maritim al Bretaniei. Sunt foarte multe optiuni de a vizita zona cu ambarcatiuni turistice: in jurul Saint-Malo, ori de-a lungul coastei sau spre celalalt mal al raului Rance, pana la Dinard – foarte popular si aristocrat, ridicat in stil Belle Epoque ori in sus pe rau, pana la centrala electrica si mai apoi in micutul si pitorescul Dinan, strajuit de un castel medieval impresionant. Etoile du Roy, una dintre atractiile orasului, este o replica a unei fregate cu trei catarge din perioada corsarilor, ancorata in port, chiar langa oficiul de turism. Saint-Malo este la doar 50 km distanta de Mont Saint-Michel, dar si foarte aproape de alte destinatii de vis din nordul Frantei! Bon voyage! Sau, si mai bine zis: Toate panzele sus!

Credite foto: Maria Andrei – arhiva personala si Web

Ti-a placut? Da mai departe:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter