Dead Sea, Jordan

Iordania – tara misterelor, partea a II-a

Click here for the English version

Sunt foarte multe motive pentru care Iordania merita explorata… Este o tara care te va surprinde din toate punctele de vedere, o tara care iti va deschide apetitul pentru aventura – asta daca nu esti deja atins de acest „microb”, in ale carei mistere vei dori sa te scufunzi si de care, fara indoiala, te vei indragosti!

Iata cateva „pretexte” care te vor indemna sa alegi si tu Iordania ca destinatie de vacanta!

1. Capitala Iordaniei, Amman – Philadelphia sau Rabbat Ammon -, unul dintre cele 10 orase (Decapolis) aflate pe vremuri la frontiera estica a Imperiului Roman, este astazi un oras al contrastelor, cosmopolit, un mix unic de nou si vechi, cu cladiri ultramoderne, hoteluri, restaurante, galerii de arta si magazine, care isi arata radacinile stravechi la orice colt de strada. Mentionat atat in in Vechiul Testament, cat si in cel Nou, orasul a luat numele fiului lui Lot si a fost capitala triburilor ammonite inca din antichitate.

Citadela – Ummayad Palace – este locul de unde poate sa inceapa calatoria prin istoria orasului, ruinele batranului Rabbath – Ammon oferind o panorama incredibla asupra intregii zone in care este concentrata aproape jumatate din populatia tarii. Oamenii de aici sunt multi-culturali, foarte bine educati si foarte primitori. Grand Hyatt Amman, un hotel cochet, in dulcele stil arab, de un lux discret si amplasat convenabil in inima unui district select, a fost alegerea potrivita pentru startul unei calatorii de vis!
https://amman.grand.hyatt.com

Amman

2. Aflata in nordul tarii, Gadara este o destinatie spectaculoasa, o combinatie de ruine greco-romane si asezaminte otomane. Numita astazi Umm Qays, cetatea se ridica mandra chiar pe locurile unde Iisus a infaptuit vindecarea gadarenilor… „plini de draci”. Numita si noua Atena, antica Gadara era renumita ca si centru cultural, dar si pentru izvoarele sale termale pe care romanii le pretuiau nespus.

Umm Qays

3. Elenizat in… Pella – pentru a onora locul nasterii lui Alexandru Macedon -, Tabaqat Fahl de astazi a fost ocupat incontinuu inca din timpuri neolitice si mentionat in inscriptii egiptene inca din mileniul II BC. Parte din Decapolis, Pella a folosit drept loc de refugiu pentru crestinii care fugeau din calea urgiei starnite de razboaiele iudeo-romane in Cetatea Sfanta a Ierusalimului. Orasul a fost distrus de un cutremur, dar locuitorii lui au ramas in continuare pe aceste pamanturi.

Pella

4. Defileul Kerith (Cherith) este locul unde Profetul Ilie si-a gasit refugiul si a fost hranit in mod miraculos de niste corbi pe toata perioada secetei care a tinut 3 ani si pe care i-a prorocit-o Regelui Ahab – asa cum se mentioneaza in Cartea Regilor. Altarul Sfantului Elijah (Ilie) se afla la est de Iordan – acolo unde se afla si ramasitele uneia dintre cele mai mari biserici bizantine din Iordania.

Kerith (Cherith)

5. Umm Al-Jimal, o locatie cheie pe ruta caravanelor, a fost construit din roca vulcanica negra si este impanzit cu biserici, printre care si cea a lui Eulianos – construita in 345 AD.

In zona au fost descoperite atat inscriptii, cat si morminte nabateene.

Umm Al-Jimal

6. Ajlun – minunile naturii si geniul arhitecturii militare medievale arabe au dat Iordaniei doua dintre cele mai importante comori ale Orientului Mijlociu: Castelul din Ajlun si Padurea de pini, ambele contribuind la infrangerea Cruciatilor acum 8 secole. Castelul ce domina nordul Vaii Iordanului a fost construit de unul dintre generalii lui Saladin si este un exemplu al valoroasei arhitecturi islamice.

Ajlun

7. Langa Ajlun, pe Tall Mar Elias, se afla locul nasterii, dar si casa profetului Elijah.

Tall Mar Elias

8. Gerasa/Jerash se lauda cu o istorie continua de cel putin 6500 de ani, fiind faimos inca de pe vremea romanilor pentru templele sale uriase. Dupa trecerea romanilor la crestinism, orasul a devenit din nou celebru, de aceasta data pentru bisericile sale… uriase! Unul dintre cele mai bine pastrate orase ale antichitatii a fost ascuns in nisip timp de secole, sapaturile arheologice recente aducand la lumina nenumarate vestigii incremenite in timp: strazi, temple, teatre, bai si fantani, turnuri si ziduri, cat si portile de intrare in oras.

Gerasa/Jerash

In nord-est:

9. Castelele Desertului Iordanian – Qasr Amra, Qasr al-‘Azraq, Qasr Burqu’, Qasr al-Hallabat si restul de „Qasr” pana la 12 – au fost construite de califii din perioada dinastiei Umayyad si sunt exemple ale arhitecturii islamice timpurii. Marturii ale unui trecut glorios, arta mosaicului, frestele, ilustratiile si peretii in stucco spun povesti fascinante despre istoria bogata a locurilor.

Numite castele pe motivul dimensiunilor cu adevarat impresionante, ele au servit, in fapt, ca si centre de negot, ca statii pentru caravane ori ca locuri de intalnire pentru cei care voiau sa lege legaturi comerciale cu bedouinii locali sau cu cei care strabateau ruta Damasc – Medina.

Qasr Kharana

In nord – vest:

10. Jordan Rift Valley – este, cu siguranta, unul dintre cele mai fascinante locuri ale lumii. O depresiune tectonica ce porneste de la izvoarele Iordanului si ajunge la Marea Rosie, care desparte falia araba de cea africana si se uneste de cea est-anatoliana, oferind un peisaj pe cat de dramatic, pe atat de spectaculos. Este cea mai joasa vale din lume fiind, se pare, taramul celor cinci orase biblice „de campie”: Sodoma, Gomora, Admah, Zeoboiim si Zoar, dintre care, primele patru pierind in focul maniei divine.

Rift Valley Red and yellow sands in Wadi Rum desert Jordan

Daca nu te-am convins pana acum, in partea a treia iti voi povesti de ce trebuie sa ajungi pe aceste meleaguri si sa te bucuri de tot ce au ele de oferit!

Nu uita, incepand cu luna martie, Prestige Tour ofera pachete extrem de convenabile pentru aceasta destinatie!

Credite foto: WEB

Ti-a placut? Da mai departe:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter