Primul lucru la care te gândești când auzi de Laponia este… Moș Crăciun. O fac copiii și adulții deopotrivă, deși a doua categorie, poate trece și la următorul pas, imaginându-și misterioasele lumini ale Nordului, pădurile în culori spectaculoase pe timp de toamnă sau nesfârșitele zile (de fapt… nopți albe) din perioada verii.

Laponia este cea mai nordică regiune a Finlandei, cunoscută pentru sălbaticele regiuni sub-arctice, stațiunile de schi și faptul că oferă cele mai bune posibilități de a vedea spectacolul oferit de Aurora Boreală. Capitala Rovaniemi este poarta către regiunea de care locuitorii ei, denumiți sami, sunt foarte mândri. În acest an devastat de pandemie nu putem vizita Laponia, dar, pentru vremuri mai bune, iată 7 locuri și lucruri de văzut și făcut în magnifica țară a lui Moș Crăciun:

Rovaniemi și Moș Crăciun

rovaniemi
Foto: Canva Photos

Principalul oraș din Laponia este Rovaniemi, el fiind, oficial și casa lui Moș Crăciun. Dacă vii cu copiii în Laponia, e absolut obligatoriu să-i aduci în Rovaniemi, pentru a-l întâlni pe Moșu’. În jurul lui Rovaniemi sunt trei mari atracții în legătură cu Moș Crăciun:

În Satul lui Moș Crăciun îi poți vedea biroul și oficiul poștal unde ajung scrisorile trimise de copiii din întreaga lume. Santa Park este mai degrabă un parc tematic de Crăciun, cu atracții și spectacole pentru cei mici. În fine, Jolukka, e o atracție rurală, unde copiii se pot întâlni cu spiridușii Moșului în orice perioadă a anului, pot pescui, să pot uita la reni și pot culege fructe de pădure.

Grădina zoologică Ranua

ranua zoo
Foto> trip.com

În orașul Ranua ai plăcerea de a vizita cea mai nordică grădină zoologică din lume. Nu e un loc în care să dai peste specii exotice, dar Zoo Ranua prezintă peste 50 de specii de animale sălbatice aparținând regiunii polare a Finlandei, între care urși polari, urși bruni, lincși și lupi, hoarde de căprioare și elani.

Grădina zoologică e deschisă în fiecare zi a anului, dar vizita e mai recomandabilă în lunile de vară decât iarna, când totul e acoperit de un strat gros de zăpadă.

Galeria de gheață Levi

Levi Ice Gallery
Foto: wildnordic.fi

La o distanță de circa șase kilometri de stațiunea de schi Levi se află această atracție turistică ce conține structuri sculptate direct în gheață. Există inclusiv posibilitatea să rezervi o cameră, dar majoritatea vizitatorilor se vor rezuma la a admira sculpturile în gheață.

Dacă rămâi să mănânci sau să bei ceva, o poți face în bizara arenă în care se desfășoară concursuri de karaoke. Galeria poate fi rezervată pentru diverse evenimente, așa că, dacă ai noroc, te poți trezi, de pildă, în mijlocul unei nunți desfășurate într-un palat de gheață.

Midnight Sun

midnight sun
Foto: Image Source

Dacă iarna ai parte de un întuneric aproape fără sfârșit, vara experimentezi opusul, iar fenomenul cunoscut sub numele de Midnight Sun guvernează partea nordică a Laponiei, pe timp de vară, vreme de 70 de zile, timp în care soarele se menține deasupra orizontului. Ceva mai la sud, soarele apune, dar cerul continuă să fie iluminat.

Pentru a experimenta Midnight Sun-ul ca un finlandez adevărat ar trebui să închiriezi o cabană izolată și să-ți petreci timpul plimbându-te, pescuind sau… jucând golf. Nimic nu e mai frumos și mai romantic decât să te urci pe un deal și să admiri valea din zare, strălucind în dulcea bătaie a soarelui de vară.

Aurora Boreală

luminile nordului
Foto: Canva Photos / Booking.com

De la sfârșitul lui august până în aprilie, timp de circa 200 de nopți pe an, ai ocazia să urmărești unul dintre cele mai frumoase spectacole oferite de natură. Luminile Nordului își fac apariția în nopțile senine, prin urmare trebuie să ai noroc de vreme frumoasă.

Modul în care le urmărești depinde exclusiv de tine – iarna te poți aventura în sălbăticia înghețată cu un snowmobil, având cu tine schiurile, dar dacă acesta e un efort prea mare, atunci pur și simplu poți închiria un iglu de lux, cu pereți de sticlă, prin care să privești aurora boreală din confortul propriului pat.

Mina de ametist din Luosto

ametist luosto
Foto: RnDmS

Deschisă zilnic pentru tururi estivale, această atracție turistică e o exploatare de ametist, formată acum 2000 milioane de ani, aflată la sud de localitatea Luosto. Intrarea în mină se face prin vârful dealului Lampivaara, de unde poți avea panorame frumoase către Parcul Național Pyhä-Luosto.

Poți petrece câteva minute săpând pentru a-ți căuta propriul ametist, pe care-l vei putea lua cu tine, timp în care ghidul îți va povesti despre istoria și cultura din jurul acestor pietre valoroase, de culoare mov.

Inari

sami
Costume tradiționale sami / Foto: arcticcoast.no

Cea mai nordică regiune a Laponiei (și a Uniunii Europene) e, totodată, și cea mai puțin populată. Cu toate acestea, există multe motive pentru care te-ai putea aventura către nord. Peisajul este neatins, cu râuri învolburate și păduri de conifere liniștite, dar dincolo de asta, aici ai posibilitatea de a face cunoștință cu indigenii sami, care populează zonele nordice ale Finlandei și ale Peninsulei Kola, din Rusia. Iar în satul Inari vei descoperi Siida, un foarte interesant muzeu în care afli despre cultura, istoria și modul de viață al populației sami.

Cele mai frumoase locuri de vizitat în Croația

Ti-a placut? Da mai departe:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter