Givenchy – aristocratia modei

Hubert de Givenchy era un maestru al texturilor si un adept al simplitatii, intr-un moment in care eleganta si opulenta erau, si ele, „regine” pe covoarele rosii sau la prezentarile de moda.

Plecat din Beauvais, Hubert a adus cu el la Paris si o parte din mostenirea sa aristocrata. S-a inscris la Ecole des Beaux-Arts, iar cariera si-a inceput-o la Jacques Fath in 1945, invatand arta couture in anii urmatori si de la Robert Piguet, Lucien Lelong sau legendara Elsa Schiaparelli. Filosofia designului si simplitatea liniilor le-a mostenit insa de la prietenul, idolul si mentorul sau, Cristóbal Balenciaga, pe care il numea „Balenciaga, religia mea”.

Iubit de unele dintre cele mai importante staruri ale secolului XX – de la Grace Kelly, Elizabeth Taylor, Jackie Kennedy si Wallis Simpson, pana la cea mai faimoasa muza a sa, Audrey Hepburn – numele lui Givenchy este sinonim cu chic-ul parizian de peste 50 de ani.

In 1952 si-a prezentat prima colectie – unde piesa de rezistenta a fost Bettina blouse, fabricata din panza simpla, din bumbac – iar Hollywood-ul a simtit imediat rafinamentul francezului.

Givenchy si-a intalit muza, pe Audrey Hepburn, in 1953, asteptand-o la probe pe…Hepburn, Katharine Hepburn, pe care stia ca trebuie sa o imbrace in filmul Sabrina, dar a aparut Audrey…Iar dupa ce s-au intanit, prietenia lor a continuat timp de 40 de ani atat in plan personal, cat si profesional in filme precum Breakfast at Tiffany’s sau Charade. „Singurele haine in care ma simt eu…”,… este mai mult decat un couturier, este un creator de personalitate...”, asta spunea superba actrita despre celebrul couturier, iar cand Givenchy si-a lansat parfumul „L’interdit”, tot ea a fost cea aleasa sa il reprezinte.
givenchy
givenchy-2

In 1954, Givenchy a devenit primul designer care a lansat o linie de lux „ready-to-wear”. Unul dintre modelele de succes a fost rochia sac, cea care a „demolat” silueta tip clepsidra in favoarea unei siluete mai putin structurate, mai misterioase. Tot el a incurajat si scurtarea fustei, pregatind terenul pentru nebunia „mini jupe” din anii ’60.

Givenchy-3

In 1988 si-a vandut compania catre colosul LVMH si, desi astazi nu mai are parte de toata gloria de odinioara, creatiile sale nemuritoare continua sa influenteze lumea artistica.
Retras in 1995, a fost urmat de Alexander McQueen, John Galliano, Julien Macdonald si Riccardo Tisci  – care acum este noul director de creatie al imperiului Givenchy.
Givenchy.001
Sursa imagini: designer official web site
Ti-a placut? Da mai departe:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
-->