Portocalul e un copac din familia Rutacee, cu origini în China și în unele părți din Asia. Precum lămâiul, portocalul e un hibrid antic, cel mai probabil obținut din încrucișarea copacilor de pomelo cu mandarinii.

Portocalii erau cunoscuți în antichitate, de către civilizațiile grecilor și romanilor, care cultivau livezi mici. Dar răspândirea pe scară largă a portocalilor în lume s-a produs grație navigatorilor portughezi, în jurul secolului al 14-lea.

Portocalii cresc ca specie autonomă, însă pentru reproducerea și răspândirea lor se folosesc tehnici de altoire. Cu toate varietățile lor, portocalii reprezintă acum una dintre cele mai răspândite specii de arbori cu fructe din zonele temperate. În funcție de specia de portocal și de solul în care este plantat, înălțimea unui copac poate ajunge până la 8-10 metri.

maria portocale

Portocalul e o plantă perenă verde, ciclul lui de reproducere se oprește doar circa trei luni pe an. Înflorirea are loc primăvara, florile de culoare albă fiind sunt foarte parfumate, iar fructele se culeg în perioada de iarnă. Pe lângă fructele iubite de toată lumea, se cunoaște faptul că florile de portocal se folosesc în industria cosmetică și la producerea uleiului și a apei de portocale, utilizate atât în aromaterapie cât și în zona gastronomică.

Uleiul din flori de portocal – un ulei de mare valoare

flori portocale
Foto: richterfoto

Din florile portocalilor amari, în urma unui proces de distilare, se extrage uleiul de portocale. Pentru a produce o jumătate de kilogram de ulei de portocale e nevoie de 500 kg de flori de portocali, fapt ce transformă acest produs într-unul dintre cele mai scumpe uleiuri de citrice din lume. Dar aroma rezultată este absolut divină: proaspătă, de o dulceață aparte, cu note citrice intense.

Doar parfumul uleiului de portocale este suficient pentru a obține un efect de reducere a stresului, însă beneficiile lui terapeutice merg mult mai departe, fiind atribuite schimbărilor bilogice pe care triggerii chimici le declanșează în organismele noastre. Uleiurile esențiale de flori de portocale au compuși cu proprietăți antimicrobiene, antiseptice, decongestionante, anti-inflamatorii, antioxidante și antifungice.

Beneficiile florilor de portocal și ale uleiului obținut din acestea

Toți compușii uleiului obținut din florile de portocal lucrează din plin pentru a obține o serie de efecte reconfortante, atunci când uleiul esențial e folosit în aromaterapie. Proprietățile lui tămăduitoare sunt bine cunoscute. De fapt, uleiul din flori de portocal era utilizat de egiptenii antici în scopuri medicale. Iată doar câteva beneficii ale acestuia:

Reduce nivelul de cortizol

Cortizolul este un hormon steroid, produs de glanda suprarenală, ce este eliberat ca răspuns la stres și la înregistrarea unui nivel scăzut de glucocorticoizi în sânge. Cu alte cuvinte, în perioade intense de stres, dar și când acesta se instalează pe perioade lungi, nivelul cortizolului explodează în organism. Florile de portocal nu pot interveni asupra circumstanțelor care cauzează anxietatea, dar pot controla răspunsul nostru biolog la aceasta.

Un studiu publicat de Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine explorează efectele inhalației de ulei esențial din flori de portocal exercitat pe un concentrat de cortizol salivar, demonstrând o scădere semnificativă a nivelului acestuia. Un alt studiu, relevat de publicația Psychopharmacology & Biological Psychiatry demonstrează, la rândul său, proprietățile anxiolitice ale acestui ulei.

Reduce tensiunea arterială

Studiul citat mai sus vorbește și despre faptul că terapia cu flori de portocal a contribuit la reducerea tensiunii arteriale pacienților pre-hipertensivi și hipertensivi. Dacă ai probleme cu tensiunea, cauzate de stresul cronic, ia în calcul aromaterapia cu flori de portocal.

Efecte asupra simptomelor menopauzei

Un alt studiu, desfășurat în anul 2014, a demonstrat că uleiul esențial de flori de portocal îmbunătățește nivelul de estrogen, pulsul și tensiunea arterială diastolică (cea care măsoară presiunea în artere între contracțiile inimii). Acestea sunt simptome ale menopauzei, care pot deveni extrem de neplăcute, dar care pot fi reduse cu ajutorul acestui remediu natural.

Reduce inflamațiile

Un studiu publicat în Journal of Natural Medicines sugerează că unii compuși descoperiți în florile de portocale, precum acetatul de linalyl, au capacitatea de a reduce inflamațiile acute și cronice, ajutând, totodată, la micșorarea sensibilității la durere. Adică o veste bună în cazul nefericit în care suferi de artrite reumatoidale sau fribromialgii.

Acționează ca substanță antimicrobiană

Rezultatele unei cercetări publicate în Pakistan Journal of Biological Sciences relevă faptul că uleiul esențial din flori de portocal este eficient împotriva a șase tipuri de bacterii și trei tipuri de ciuperci. Această activitate antimicrobiană este atribuită prezenței nerolidolului și linaloolului în florile de portocali. Efectele antibacteriene sunt optime atunci când uleiul se folosește pe infecții ale pielii, dar inhalarea uleiului în aromaterapie poate avea efecte și asupra infecțiilor interne.

Acționează ca antispasmodic și anticonvulsiv

Cercetătorii sugerează că florile de portocal pot reduce spasmele musculare și afecțiunile aferente, de la crampele și cârceii provocați de activitățile sportive la crampele abdominale. Grație proprietăților antispasmodice ale uleiului, s-a descoperit că aromaterapia cu flori de portocal poate reduce efectele migrenelor cauzate de tensiunile musculare. Florile de portocal au și efecte anticonvulsive, care acționează asupra activității cerebrale.

Florile de portocal și produsele cosmetice

flori de portocale biorigine

Parfumatele flori de portocal se utilizează pe scară largă în industria cosmeticelor, cunoscându-se faptul că au proprietăți afrodiziace, sunt asociate cu faptul că aduc noroc și sunt populare în realizarea buchetelor de mireasă. Ele intră în componența multor parfumuri, iar din petalele florilor de portocal se obține delicata apă de portocal (alternativă la apa de trandafiri) – care se utilizează adesea în gastronomia franceză și în cea din Orientul Mijlociu (ca ingredient în deserturi și preparate la cuptor).

Pe piață găsești produse cosmetice din flori de portocal, iar unele dintre cele mai bune sunt cele oferite de Biorigine. Am încercat cu mare plăcere pachetul Ma Provence, compus din săpun lichid, gel de duș și cremă hidratantă pentru mâini, dar și săpunul de Marsilia, cu flori de portocal. Sunt produse organice, testate dermatologic, care nu conțin coloranți, parabeni și conservanți, cu arome specific provensale, care te vor purta în inima îndrăgitei Provence.

Citește și: Migdalele și efectul lor benefic asupra pielii și părului

Ti-a placut? Da mai departe:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter