Dior

Christian Dior a aparut pe scena modei la momentul potrivit, imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, exact atunci cand toate femeile se puteau bucura, din nou, de lux, culoare si executie de calitate.

Christian ar fi vrut sa devina arhitect, iar parintii sai diplomat de cariera. Insa, simtul artistic innascut al tanarului a fost suficient de convingator incat, tot ei sa il ajute sa isi deschida o mica galerie de arta in anul 1928, pe care, in urma recesiunii, a fost nevoit sa o inchida la doar 3 ani de la infiintare.

A colaborat apoi ca freelancer cu Elsa Schiaparelli si Cristobal Balenciaga, iar in 1937 a fost angajat de Robert Piguet – despre care spunea cu mare respect ca l-a invatat ce insemna moda „in virtutea” simplitatii, cea care denota adevarata eleganta. La Piguet, Dior a lucrat alaturi de Pierre Balmain pana in momentul in care a trebuit sa isi execute serviciul militar si a fost inlocuit de Marc Bohan – cel care avea sa devina director artistic la Christian Dior Paris in 1960.

christian-dior-4

In 1942, cand s-a intors din armata, s-a angajat la Lucien Lelong, tot impreuna cu Balmain, iar in 1946 Dior si-a infiintat propria casa de moda, Casa Dior, sprijinit de Marcel Boussac – un magnat al textilelor.

Prima sa colectie, Corolle, a fost redenumita „New Look ” de catre Carmel Snow, redactor sef la Harper’s Bazaar, iar „Bar suit” este una dintre cele mai promovate si recognoscibile piese din moda tuturor timpurilor.

Dior nu a invatat niciodata sa coasa sau sa taie o rochie, multe dintre schitele sale fiind greu de reprodus. Obisnuia sa trimita crochiuri mai multor echipe, alegand ulterior materialele care se potriveau cel mai bine ideilor sale. Era insa un maestru al liniilor si siluetelor, folosea doar texturi cu tinuta, intarituri, bustiere, corsete si umeri falsi, trucuri care dadeau femeii renumita „talie de viespe”. Cateva dintre colectiile sale, H-line din 1954, A-line si Y-line din 1955, au fost denumite dupa literele cu care se asemanau siluetele formate de unele tinute vestimentare, termenii respectivi fiind folositi si astazi. „Femeia floare” a fost o miscare de geniu, inspirata de poezia si magia bucolica a iubitei sale proprietati, Granville, din Normandia.

christian-dior-5

christian-dior-1

Casa Dior a functionat pana in 1957, anul in care designerul a murit subit in timp ce se afla in vacanta. Insa, a reusit sa realizeze 70 de colectii memorabile, fiecare dintre ele avand 175 de schite din care ramaneau doar modelele ce aveau sa apara in prezentare.

Anul disparitiei designer-ului era cat pe ce sa fie si al imperiului Dior. Cu toate acestea, Yves Saint Laurent, un tanar designer ajuns director artistic al „Christian Dior Paris” la doar 21 de ani, a reusit sa il salveze de la declin.

Povestea lui Christian Dior a fost si este „scrisa” pe aleile unei gradini de vis – reprodusa in aproape fiecare show al renumitei case de moda -, printre cele mai frumoase si parfumate flori, cele care l-au fascinat dintotdeauna si determinat sa isi creeze propriile „corole”.

christian-dior-2

Ti-a placut? Da mai departe:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
-->