Gențile de designer sunt din ce în ce mai scumpe. Cu toate acestea, din ce în ce mai multe femei își doresc o geantă de calitate, care să poarte semnătura unei cunoscute case de modă. Din păcate, însă, piața e inundată de falsuri, care nu doar că sunt făcute din materiale de proastă calitate, având o durată de viață mult mai redusă, dar, totodată, sunt ilegale.

Identificarea genților false după calitate

designer bags

Cu un pic de atenție, poți identifica foarte ușor o geantă falsă, chiar dacă, poate, nu ai văzut niciodată una în realitate. În primul rând e vorba despre calitatea lucrăturii, la aceasta adăugându-se și alți factori ce fac diferența dintre o geantă originală și una falsă. Și cum gențile originale produse de marii designeri sunt recunoscute pentru felul impecabil în care arată, unul greu de egalat de către „ilegaliștii” fashion-ului, falsurile sunt ușor de identificat.

Identificarea genților false după preț

Unul dintre indicatorii de bază în privința genților false este prețul. Poți găsi genți originale la reduceri, însă niciodată ele nu vor fi la prețuri derizorii. Orice vânzător care pretinde că are o geantă de designer la un preț incredibil de mic minte în privința originalității produsului. De exemplu, dacă vezi o geantă Louis Vuitton la un preț de 40 de euro, poți paria toți banii din buzunar (sau de pe card) că e un fals. Prețurile pentru o geantă a acestei case de modă pornesc, de regulă, din jurul a 7-800 de euro.

Locația vânzătorului și numărul de genți vândute

Locul în care se vând gențile reprezintă un alt indiciu al autenticității. Nu vei găsi niciodată o geantă originală într-o piață de vechituri, la un vânzător stradal sau într-un bazar. Pentru a menține cererea sus, designerii limitează numărul modelelor aflate în circulație, de multe ori limitând inclusiv numărul de genți pe care un client le poate achiziționa într-un anumit interval de timp (de regulă, trei genți din același model, în fiecare lună). Orice vânzător care, să zicem, are pe raft 10-12 genți din același model înseamnă că încearcă să vândă falsuri.

Caracteristicile genților de designer care nu sunt originale

louis vutton falsa
Stânga e falsă. Pielea e mult mai deschisă la culoare și prea uniformă. / Foto: handbagclinic.co.uk

Gențile însele sunt cea mai importantă sursă de identificare a elementelor false. Atunci când examinezi o geantă, pentru a vedea dacă e originală sau nu, verifică următoarele elemente:

Stofa și materialele – gențile false sunt făcute din materiale de proastă calitate. Pielea poate avea aspect de plastic în loc să fie moale și suplă, în timp ce vopseaua materialelor e inegală și pătată.

Cusăturile – gențile de designer au cusături ferme și egale, în vreme ce cusăturile falsurilor sunt lăbărțate și de calitate inferioară, nu sunt egale sau chiar lipsesc, materialul fiind lipit în loc să fie cusut (în special la interior).

Etichetele – pe etichetele de interior ale genților de designer apare scris, de regulă, made in Italy (sau în altă locație autentică), în vreme ce unele genți false pretind că sunt făcute în Taiwan, China, Hong Kong sau alte țări de acest gen.

Logo-ul designerului – mulți designeri atașează de genți plăcuțe cu logo-ul lor. Aceste plăcuțe trebuie să fie impecabil printate, spre deosebire de cele false care sunt neclare sau incorecte. Un truc comun (și, deja, hilar) este să greșească în mod special numele designerului. Așa se face că Prada devine Proda sau Vuitton devine Vutton. De asemenea, caută logo-urile printate pe interior – de regulă producătorii de falsuri le omit.

Documentele de autenticitate – adesea, gențile de designer vin la pachet cu certificate de autenticitate, care le dovedesc originalitatea. Falsurile nu au așa ceva, iar vânzătorii vor susține (dacă sunt întrebați) că s-au pierdut sau că urmează să ți le trimită prin poștă.

Styling incorect – falsurile pot lua forme, culori sau stiluri care nu se regăsesc în colecțiile originale. Nu crede niciodată un vânzător care susține că designul este neobișnuit fiindcă e un model rar.

Detalii incorecte – gențile care au cristale sau nituri, precum modelele Juicy Couture, trebuie să aibă linii drepte și spațiere simetrică în privința acestor elemente. Falsurile nu „reușesc” să le alinieze la milimetru, iar rezultatul se vede cu ochiul liber.

Ambalajul și defectele – gențile de designer sunt împachetate cu mare grijă, de obicei în hârtie sau într-o țesătură, care le asigură protecția. Orice geantă care prezintă o defecțiune, atunci când se presupune că ar trebui să fie nou-nouță, este, de regulă, un fals. Uită-te după zgârieturi, pete și alte imperfecțiuni minore. Cei din industria genților de lux se laudă cu calitatea impecabilă a produselor lor, prin urmare ei nu permit să lase la vânzare asemenea rebuturi.

Este ilegal să vinzi și să cumperi genți false

prada

Datorita profitului ce se poate obține din comercializarea unei genți de designer, tentația de a produce falsuri este mare, iar producătorii lipsiți de scrupule nu se dau în lături să creeze asemenea obiecte. În special națiunile asiatice dispun de tehnologia care le permit să arunce pe piață genți cu foarte mici diferențe față de cele originale, păcălind astfel o mulțime de clienți, în special pe cei care nu știu să caute semnele înșelăciunii. Unele falsuri se produc chiar în Europa, și vei fi surprinsă să afli că ele se află inclusiv pe piața din Italia.

Nu te lăsa, așadar, păcălită de o geantă falsă, oricât de bine ar arăta la prima vedere: calitatea ei e mult mai proastă. Pielea naturală e înlocuită de vinilin sau plastic, iar elementele placate cu alamă le înlocuiesc pe cele placate cu aur. Dacă nu-ți permiți o geantă de lux originală, nu fii tentată să-ți cumperi una falsă. Mai bine investești într-o geantă de calitate și cu design frumos, chiar dacă aceasta nu va purta sigla unui designer celebru.

Citește și: Cum să-ți alegi blugii potriviți

Ti-a placut? Da mai departe:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter