Putem vorbi zile întregi despre beneficiile unei locuințe echilibrate din punct de vedere al energiei. Concluzia, însă, e certă: casa sau apartamentul în care locuiești trebuie să fie cât mai eficientă posibil, pentru a evita facturi ridicate și pentru a avea un impact cât mai redus asupra mediului înconjurător și schimbărilor climatice. În continuare ai câteva ponturi prin care să realizezi în bună măsură mult dorita eficiență energetică a locuinței:

Asigură-te că ai o casă bine izolată

ferestre
Foto: Monkey Business Images

O casă bine izolată e o casă mult mai eficientă energetic. Prin urmare, e necesar să faci o verificare completă a locuinței, din acest punct de vedere. Există găuri în ferestre sau uși, care ar trebui astupate? Acestea sunt prea vechi și ar trebui înlocuite? Nu amâna o investiție, dacă este cazul. Dublează geamurile, dacă e nevoie. Izolează țevile, rezervoarele, radiatoarele, mansarda, pentru a avea cât mai puține scurgeri de căldură. Cele mai populare materiale izolante sunt fibra de sticlă, spuma și celuloza – vezi care se potrivește cel mai bine la necesitățile încăperii.

Fă verificări în permanență

Planifică-ți la începutul anului câteva verificări, pe care să le faci în mod constant. De exemplu, verifică centrala termică, instalația de încălzire, termopanele ș.a.m.d. Asigură-te că ești cu un pas înaintea apariției problemelor de orice fel, preîntâmpinându-le prin verificări minuțioase, înainte ca lucrurile să se înrăutățească și să fii nevoită să scoți mai mulți bani din buzunar pentru reparații.

Fii cu ochii pe aparatura electronică

eficienta energetica
Foto: KTStock

Este evident faptul că, dacă închizi computerul atunci când nu-l folosești și dacă scoți încărcătoarele din prize, atunci când nu ai nevoie de ele, vei vedea o diferență la factura de energie electrică. De asemenea, reconsideră un pic iluminatul locuinței: becurile de tip LED economisesc până la 75% din energie în comparație cu cele incandescente. De asemenea, ia în considerare și locul în care plasezi frigiderul și congelatorul: acestea ar trebui să stea la distanță de bătaia soarelui și de alte surse de încălzire interne, deoarece utilizează mai multă energie pentru a fi capabile să răcească. În plus, pentru un consum minim, achiziționează electrocasnice din clasa energetică cea mai ridicată.

Atenție la încălzire și răcire

Fii în permanentă atentă la eficiența cu care încălzești și răcești locuința. De pildă, când e foarte cald afară, sistemul de aer condiționat e un mijloc bun pentru a face răcoare în interior, însă ventilatoarele de tavan sunt mai ieftine și mai eficiente. În lunile reci, nu te repezi să dai căldura la maxim. Un pulover călduros și eventualitatea unui șemineu sunt modalități excelente de a te încălzi.

Folosește un termostat pentru a monitoriza temperatura camerei și, deîndată ce s-a ajuns la nivelul dorit, fă în așa fel încât încălzirea să se oprească automat. Termostatele inteligente sunt foarte eficiente, permițându-ți să programezi totul, inclusiv de la distanță, atunci când ești la serviciu sau în deplasare.

Economisește cât de multă apă cu putință

cap de dus
Foto: discovod

Economisește apă și vei economisi bani și energie – sunt multe modalități prin care o poți face. Închide robinetul atunci când te speli pe dinți sau pe față, nu folosi mașina de spălat decât atunci când s-a umplut cu vase și înlocuiește, pe cât se poate, băile lungi cu dușuri rapide.

Dacă ai un buget pe care vrei să-l aloci în acest sens, investește într-o cadă cu capacitate redusă sau într-un cap de duș economic. Ia în considerare un boiler instant, fără rezervor, care-ți asigură apă caldă doar la nevoie.

Citește și: Cum să utilizezi oglinzile în locuință pentru un plus de energie, lumină și spațiu

Ti-a placut? Da mai departe:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter