Cine nu e fascinat de romantismul și de abundența de arome, gusturi și culori ale sudului Europei? Și cine nu și-ar dori să aducă în propria locuință măcar un strop din savoarea incontestabilă a regiunilor mediteraneene? Stilul de viață mediteraneean, aerisit și prietenos, se reflectă în designul relaxat, în mobilierul rustic și în textura pereților oricărei locuințe din zona Mediteranei. Vorbim despre un design colorat și plăcut, care este capabil să confere optimist și lumină oricărei locuințe.

Elemente de design mediteraneean și infuențele lor

Stilul de design mediteraneean se referă, grosso-modo, la designul locuințelor din sudul Greciei, Italiei și Spaniei. Aceste regiuni sunt cunoscute pentru apele turcoaz, zilele însorite, produsele organice și florile superbe care se regăsesc peste tot în designul mediteraneean. Fiecare dintre aceste trei țări folosește culori, materiale și texturi specifice, influențate de culturile respective, însă, în același timp, toate sunt încorporate în mobilierul rustic, în dușumelele din lemn de esență tare sau din gresie și în textura pereților.

Stilul grecesc

stil mediteraneean
Foto: Thinkstockphotos

Stilul grecesc implică, în mod tradițional, câteva caracteristici pe care le recunoști de la o poștă: pereți de stuc alb, pardoseli din lemn alb, cu accente de albastru cobalt și mobilier din fier forjat. Coloanele și arcadele sunt adesea prezente în stilul grecesc, alături de motivele grecești și de modelele specifice din materiale și texturi.

E ușor să creezi, ca designer, un stil grecesc, care să arate bine împreună cu alte stiluri moderne, de pildă, într-un living, precum cel din imaginea de mai sus. Pereții albi, bârnele cu accente turcoaz, candelabrul, rafturile și accesoriile sunt tipice pentru stilul grecesc. Mobila e mai degrabă modernă, dar utilizarea pieselor albe adaugă un strop de binevenită cazualitate.

Stilul italian

stil italian
Foto: Ugo Carmeni

Stilul mediteraneean italian e cumva similar cu cel toscan – foarte elaborat în culori și texturi inspirate din peisajul înconjurător. Fontă, piese de mobilier ornate, culori în tonuri terestre – precum portocaliu, roșu intens și galben, laolaltă cu podele de lemn închis la culoare sau piatră, asortate pereților din stuc maroniu.

Elementele cheie ale unui design mediteraneean în stil italian îl reprezintă utilizarea de mobilier regional, în nuanțe de maro, roșu și galben.

Stilul spaniol

design spaniol
Foto: nicolebenveniste.com

Stilul mediteraneean spaniol face uz de mobilierul de sorginte marocană, în culori vii, dar și de mozaicurile murale în care predomină culori precum albastrul cobalt, galbenul și nuanțele de roșu închis. Aceste mozaicuri se întâlnesc în ramele oglinzilor, pe mese sau în alte accesorii, precum lămpile, ceramicele și diversele vase. În abordarea stilului mediteraneean spaniol, pereții se vopsesc de multe ori în culori precum mov închis sau albastru, podelele având gresie de ceramică.

Mobila și accesoriile

În designul mediteraneean întâlnim dulapuri mari, din lemn de pin, care își au originile în secolele 18-19, când în locuințe nu existau dulapuri de dimensiunile celor de azi. Altfel, mobilierul mediteraneean reflectă stilul de viață lejer al comunităților de pe țărmurile Mediteranei. Așa apar piese din lemn ușor, de pin, de dimensiuni mari – precum o masă de bucătărie uriașă, în jurul căreia se pot strânge cu ușurință 10-12 persoane. Și asta fiindcă bucătăriile mediteraneene sunt întotdeauna deschise pentru rude, prieteni și vecini.

Accesorii și accente decorative

masa ceramica
Foto: ceramicacasola.it

Accesoriile întâlnite în designul mediteraneean sunt, de asemenea, rustice și colorate. Ușile și feroneria sunt adesea din fier brut. Corpurile de iluminat și candelabrele sunt construite din același tip de fier, iar în unele dintre acestea se regăsesc mozaicuri de sticlă. Pe mese, blaturi, în ramele oglinzilor sau chiar ca ornamente murale întâlnim mozaicuri inspirate din influențele islamice spaniole.

Accesoriile mai mici sunt de cele mai multe ori obiecte de folosință în orice locuință, precum vase din cupru și fier, faianțe colorate, șnururi de usturoi, ardei sau ceapă. Florile proaspete, uscate sau simulate reprezintă o altă sursă de culoare în designul mediteraneean al unei încăperi.

Apa este un alt element des întâlnit în stilul mediteraneean, multe locuințe incluzând în curte o fântână sau o altă sursă de apă.

Pereții și dușumelele

podele stil mediteraneean
Foto: robertaeaston / Instagram

Caracteristica principală în camerele mediteraneene o reprezintă pereții de stuc și podelele de gresie ceramică sau piatră. Pereții din stuc pot fi creați și prin aplicarea ghipsului sau chiar a tapetului. Podelele de ceramică sau piatră domină stilul mediteraneean și pot fi realizate prin apelarea la meseriași pricepuți din domeniu.

Decorarea modernă a locuinței în stil mediteraneean

stil atenian
Cameră decorată în stil atenian de către designerul spaniol Isabel López-Quesada Foto: architecturaldigest.com

Stilul mediteraneean poate fi îmbinat foarte bine cu stilurile moderne pentru a obține ceea ce se numește tendința mod-mediteraneeană. Spre deosebire de stilul eclectic, cel mod-mediteraneean este o combinație de două stiluri distincte: mediteraneean și modern, rezultatul fiind o imagine curată și proaspătă, în care se regăsesc elemente tradiționale.

Deseori, se pornește de la elemente din „lumea veche”, precum podelele din ceramică sau travertin și bârnele rustice, din lemn, aplicate pe tavane, complementate apoi cu elemente principale moderne în puncte-cheie ale încăperilor, precum un șemineu, un candelabru sau o piesă de mobilier.

Citește și: Cum să-ți amenajezi locuința în stil toscan

Ti-a placut? Da mai departe:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter