Privește în jurul tău. Vezi o locuință înghesuită, în care lucrurile stau claie peste grămadă și în care spațiul e din ce în ce mai redus? Înseamnă că, automat, simți cum propria viață începe să te sugrume, puțin câte puțin. Și trebuie să iei măsuri.

Indiferent că ai o locuință mare sau mică, există mai multe modalități prin care să creezi spațiu în ea și să te eliberezi de presiunea vizuală (și psihică) a unui loc înghesuit. Prin mutarea mobilei, prin amplasarea oglinzilor și așezarea luminilor, poți aduce un plus de aer proaspăt în locuință, concretizat în spațiu fizic sau, măcar, în iluzia de spațiu. Să vedem câteva ponturi pentru a face rost de mai mult spațiu în propria locuință, pentru a te simți confortabilă și relaxată în fiecare zi:

Optimizează amplasarea mobilei

Contrar a ceea ce cred unele persoane, camerele cu mobilă arată mai spațioase decât cele fără. În loc să elimini din obiectele de mobilier, pentru a da impresia de spațiu, păstrează-le, însă găsește un raport optim al amplasării acestora. Desigur, nu exagera și nu adăuga prea multe elemente, pentru a nu îngreuna deplasarea prin locuință.

Adaugă oglinzi

oglinda living
Foto: wtsenates.info

Oglinzile pot face spațiul să arate mai mare și mai luminos. Dacă, de pildă, locuința se află în apropierea unui parc, a unui râu sau dacă ai acces la o priveliște deschisă, la un peisaj aerisit, plasează o oglindă lângă fereastră, în așa fel încât peisajul să se reflecte în interior. În acest fel, vei avea senzația de un spațiu mai mare în interiorul locuinței.

Citește și: Cum să utilizezi oglinzile în locuință pentru un plus de energie, lumină și spațiu

Profită de tavanul înalt

pat suspendat
Dacă ai tavanul înalt, profită și folosește spațiu de sus / Foto: Brian Flaherty

Dacă locuiești într-o garsonieră cu tavan înalt, organizează un spațiu la înălțime într-o parte a camerei, pe care să-l utilizezi ca loc de dormit sau ca spațiu de depozitare. Chiar dacă locuința e mică, poți profita de faptul că are tavanul înalt pentru a-i redesena funcționalitatea și a crea zone practice în partea superioară.

Construiește mai mult spațiu de depozitare

depozit sub scari
Dacă ai o casă cu etaj, sub scări e un spațiu perfect de depozitare, care poate fi utilizat în mod creativ / Foto: JWT Associates

Dezordinea din locuință o face să pară mai mică și mai dezorganizată. Pungi, hârtii, haine aruncate care încotro – sunt elemente care dezechilibrează un spațiu de locuit. Cel mai bun loc pentru a crea un spațiu de depozitare este la baza scărilor (în cazul în care locuiești într-o casă cu etaj). În acest fel, proprietarul va putea așeza lucrurile de care nu are nevoie în mod curent într-o zonă neutră, de care nu se va „împiedica”.

Ascunde hainele

Uneori devine dificil să depozităm toate hainele și accesoriile în șifoniere și pe rafturi, iar unele locuințe nu au posibilitatea organizării de dresinguri suplimentare. O sugestie în acest sens este să așezi hainele în cutii de depozitare sub pat, eventual să le maschezi cu o „fustiță” care se pune pe pat și atârnă până pe podea, pentru a nu oferi o imagine dezordonată.

Joacă-te cu lumina

Lumina e un element care poate oferi locuinței senzația de spațiu, dacă știi cum s-o folosești. Prin așezarea a diverse tipuri de lumină în încăperi, poți înveseli o cameră și îi poți adăuga „înălțime”. De asemenea, asigură-te că ferestrele sunt curate, pentru ca lumina ce intră în casă să fie mai clară. În plus, montează întrerupătoare cu potențiometru, pentru a regla lumina artificială după bunul plac, în diverse momente ale zilei.

Tot legat de ferestre, o idee bună este să nu le ții acoperite cu draperii și perdele grele, pentru a permite luminii solare să pătrundă într-o măsură cât mai mare, aducând optimism în încăperea respectivă. O fereastră închisă și acoperită creează automat un spațiu înghesuit, de aceea e recomandabil ca, atunci când vremea permite, ferestrele să stea deschise.

Depozitează lucruri într-un taburet

otoman
Un otoman e un obiect de mobilier extrem de binevenit pentru a depozita lucruri / Foto: Oberto Gili

Otomanul! Nu vorbim despre un turc. Otomanul este un taburet sau un mic fotoliu, care ascunde un spațiu de depozitare. Într-un otoman poți așeza cărți, pături, perne etc, aceasta fiind o piesă de mobilier extrem de versatilă, care te poate ajuta mult în eliberarea de spațiu prin utilizarea propriului său spațiu, în același timp fiind un loc pe care se pot așeza locatarii sau eventualii oaspeți.

Organizează-ți baia

dulap baie
Un dulap în baie e esențial

O baie mai curată și mai bine organizată, în care se regăsesc câteva obiecte de mobilier bine alese și bine plasate, poate arăta mai spațioasă. Găseșește un loc pe un perete (cu atât mai bine dacă ar fi în interiorul lui) în care să montezi un dulăpior (de preferat să aibă o oglindă) pentru cosmetice și/sau medicamente. Dacă dulapul funcționează el însuși și pe post de oglindă principală (ca în foto), cu atât mai bine – deja ai câștigat foarte mult spațiu!

Citește și: Cum să-ți faci locuința mai eficientă din punct de vedere energetic

Ti-a placut? Da mai departe:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter