Cultivarea legumelor acasă este benefică din foarte multe puncte de vedere. Grădinăritul în curte îți poate îmbunătăți sănătatea, deoarece vei avea acces rapid la produse proaspete și îți vei dezvolta un nou hobby, relaxant, care te va ajuta să scapi de stres. Cultivând legume acasă vei economisi bani și vei face mai multă mișcare în aer liber.

Persoanele care stau la casă știu cât de benefic este să îți cultivi propriile legume, însă nu toți dintre aceștia știu cum și de unde să înceapă. Mulți sunt de părere că acest proces este unul dificil și exclusivist. Dacă te numeri printre aceștia, notează următoarele sugestii, care te vor ajuta să cultivi propriile legume, pentru a te bucura de un stil de viață sănătos:

1. Creează un plan realist

legume
Foto: kzenon

Contrar credinței populare, primul pas pentru cultivarea propriilor legume nu este să te pui în genunchi și să îngropi imediat o sămânță în pământ. Dacă dorești ca legumele tale să crească sănătos, trebuie, mai întâi, să faci un plan realist.

Cultivarea legumelor acasă necesită mai multe lucruri. Trebuie să cumperi vermicompost, un îngrășământ natural esențial, care va ajuta legumele să crească sănătos. Trebuie să evaluezi cum se cuvine grădina, pentru a descoperi cel mai potrivit loc în care să plasezi zona de legume. De asemenea, trebuie să ții cont de dimensiunea suprafeței pentru a ști cât mai exact cât vor măsura straturile.

2. Alege legumele cu atenție

Legumele pe care alegi să le plantezi îți pot aduce sau îți pot distruge succesul. Dacă unele legume sunt, în general, foarte ușor de plantat și întreținut, altele necesită tipuri specifice de sol și un anumit program de irigare. Printre legumele cel mai des plantale în grădini și curți se numără roșiile, ardeii, fasolea verde, dovleceii. Morcovii și ridichiile sunt, de asemenea, alegeri potrivite.

Pe lângă cele menționate, asigură-te că iei în considerare următoarele lucruri atunci când selectezi legumele pe care vrei să le cultivi în curte:

  • Ține cont de legumele pe care tu și familia ta le consumați de obicei. Dacă niciunuia dintre voi nu îi place dovlecelul, atunci nu îl planta.
  • Analizează câte legume consumați, de regulă, în familie. Dacă plantezi prea multe, nu vei face decât să-ți irosești eforturile pentru că, în final, vei avea prea multe legume pe care nu le veți putea consuma.
  • Verifică disponibilitatea și selecția de legume de pe piața locală. Dacă roșiile se epuizează în mod constant, cel mai bine ar fi să le plantezi chiar la tine acasă.
  • Dacă vara ești mai degrabă plecat din oraș, asigură-te că ai pe cineva de încredere care să aibă grijă de grădina ta. Dovleceii și roșiile cresc de obicei în mijlocul verii, iar dacă nu e cineva acasă în această perioadă a anului, eforturile tale au fost în zadar.

3. Alege locația potrivită

gradinarit legume
Foto: Antonio Diaz

Pentru a crește, legumele tale au nevoie de lumina soarelui și de apă. Deși alegi o legumă care prosperă în zona ta, nu te aștepta ca aceasta să crească dacă o privezi de soare și apă.

Pentru a te asigura că acest lucru nu se va întâmpla, alege locația potrivită urmând sfaturile de mai jos:

  • Majoritatea legumelor au nevoie de șase ore de lumina directă a soarelui în fiecare zi, deci asigură-te că alegi o locație însorită. Analizează ce zone din propria curte se află sub incidența razelor de soare în diferite momente ale zilei și plantează legumele acolo.
  • De asemenea, legumele trebuie să fie plantate pe un sol bine drenat și umed. Va fi greu să crească dacă trebuie să se dezvolte pe un sol slab drenat și uscat.
  • În plus, este important să plantezi legumele într-un mediu stabil. Nu le așeza în zone predispuse la vânturi puternice, întrucât acest lucru poate împiedica polenizatorii din a-și face treaba, iar legumele nu vor mai crește. Evită să plantezi legume în zone aglomerate sau în zone care se inundă ușor.

4. Aranjează legumele în mod corespunzător

gardening
Foto: lucentius

Dacă vrei să crești două-trei plante, aranjarea acestora în grădină va fi una ușoară. În schimb, daca vrei o grădină mai mare, aranjarea legumelor poate deveni ceva mai dificilă. Trebuie să știi cum se dezvoltă fiecare legumă și unde ar trebui să o plantezi, altfel acestea vor crește foarte aproape unele de celelalte și le va fi greu să obțină nutrienții esențiali.

Pentru a-ți ușura acest proces, ține cont de aceste sfaturi atunci când aranjezi legumele:

  • Legumele înalte, precum porumbul dulce și fasolea cățărătoare, trebuie plantate în partea de nord a grădinii, astfel încât să nu acopere plantele mai scunde.    
  • Plantează succesiv, pentru a asigura recoltă pe tot parcursul anului, nu doar într-o anumită perioadă a acestuia.
  • Plantează legume de sezon cald, cum ar fi roșiile și ardeii, primăvara târziu, iar legume de sezon rece, precum spanacul și salata imediat după ce a trecut gerul de primăvară.

5. Gândește pe termen lung

Pentru a te bucura de toate avantajele creșterii legumelor în propria locuință, e important să începi cu dreptul și să rămâi consecvent. A avea propria grădină și a avea grijă de legume poate fi o sarcină dificilă, însă rezultatele vor merita efortul!

Citește și: Cum să îngrijești un portocal de apartament

Ti-a placut? Da mai departe:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter