Milioane de copii îl așteaptă cu nerăbdare, în fiecare an, pe un domn venerabil și bărbos, îmbrăcat într-un caraghios costum roșu. Părinții le spun povești despre moșul cu barbă albă care călătorește pe o sanie trasă de reni pentru a duce daruri copiilor cuminți din întreaga lume, iar cei mici se pun pe scris scrisori către bătrânelul cu pricina, cerându-i câte-n lună și-n stele, după ce promit că au fost și vor fi cuminți. Aproape niciodată, însă, părinții nu spun povestea reală a lui Moș Crăciun. Despre care te invităm să citești mai jos.

Un sfânt care a pornit legenda

Adevărata poveste a lui Moș Crăciun a apărut cu… Sfântul Nicolae (270 – 343 d.Hr.), care s-a născut în satul Patara, ce ținea la acea vreme de Grecia, dar care acum se află pe teritoriul Turciei. Nicolae s-a născut într-o familie înstărită, însă părinții lui au murit în timpul unei pandemii, când el era încă tânăr. Toată viața, Nicolae și-a folosit moștenirea și averea ajutându-i pe cei nevoiași, pe bolnavi și pe suferinzi.

sf nicolae
Sf. Nicolae / Foto: whammer121736

Una dintre faptele atribuite lui Nicolae este cea prin care acesta le-a cadorisit pe trei fete sărace, scăpându-le pe acestea de neplăcuta situație de a deveni prostituate. Cu trei ocazii diferite, în casa lor au apărut saci cu aur, pe post de zestre. Aceștia fuseseră aruncați printr-o fereastră deschisă și, se spune, aurul ar fi aterizat în ciorapii atârnați la uscat și în pantofii de pe podea. De aici și obiceiul ca de Sfântul Nicolae, copiii să-și lustruiască pantofii, lăsându-i frumos aranjați la ușă sau – în alte țări – să atârne ciorapi la geam, așteptând ca moșul să-i umple cu daruri.

 Nicolae a fost făcut episcop de Myra încă de când era tânăr, devenind cunoscut în întreaga regiune pentru generozitatea și dragostea lui față de copii. Așa a început tradiția oferirii de daruri în amintirea Sfântului Nicolae, al cărui nume „modern”, Moș Crăciun (în engleză – Santa Claus) a derivat din numele olandez Sinterklaas.

Sfântul Nicolae a murit pe 6 decembrie, în anul 343 d.Hr. iar de atunci, în ajunul acestei zile, copiii primesc daruri, „de la” el. 6 decembrie este o zi importantă pentru oferit daruri în multe țări europene, inclusiv România, în vreme ce în alte țări, „ziua cadourilor” s-a mutat, în urma Reformei Protestante din secolul 16 și a ideii de opoziție față de venerarea sfinților, pe 24 sau 25 decembrie.

myra sf nicolae
Mormântul Sfântului Nicolae, din Myra / Foto: Irrin0215

Mormântului Sfântului Nicolae, din Myra, devenise un important loc de pelerinaj. Din cauza numeroaselor războaie din această regiune, unii creștini au fost îngrijorați de faptul că accesul la mormânt s-ar putea face cu dificultate. Așa că, în anul 1087, cea mai mare parte a rămășițelor lui Nicolae au fost mutate în orașul Bari, din Italia, acolo unde se află și în ziua de azi. În același an s-a construit și bazilica ce urma să le adăpostească, iar locul a devenit, la rândul lui, unul popular printre pelerini.

sf nicolae bari
Bazilica Sf. Nicolae din Bari / Foto: chiakto

Un profesor de anatomie de la Universitatea din Bari, care, în anul 1957, a catalogat, măsurat și fotografiat oasele Sfântului Nicolae, a încercat să schițeze cum ar fi arătat bărbatul dacă ar fi trăit în zilele noastre. În 2004, un antropolog rus a încercat o reconstrucție computerizată a figurii lui Nicolae, prin aplicarea informațiilor culese în 1957. Rezultatul este mai jos.

sf nicolae refacut
Schița profesorului italian și portretul realizat de antropologul rus.

Moș Crăciun, o imagine dintr-un poem

Multe dintre informațiile moderne în legătură cu Moș Crăciun au fost extrase din poemul „O vizită a Sfântului Nicolae”, scris de Clement Clarke Moore și publicat pe 23 decembrie 1823. Cunoscutele caracteristici ale Moșului sunt menționate în acest poem: faptul că el conduce o sanie ce aterizează pe acoperișuri, că intră în case pe hornuri și că poartă în spate un sac plin cu jucării. Sfântul Nicolae e descris ca fiind „rotofei și dolofan, ca un elf bătrân și vesel” cu „o burtică rotundă”, care „se zguduie când râde, ca un borcan plin cu jeleuri”, în ciuda faptului că „sania în miniatură” și „micii reni” indică faptul că el are dimensiuni reduse.

Clement Clarke Moore
Poetul Clement Clarke Moore

Renii sunt numiți Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Dunder și Blixem (Dunder și Blixem provin din vechile cuvinte olandeze pentru tunet și fulger, care mai târziu au fost preschimbate în mai germanicele Donner și Blitzen).

De atunci, imaginea lui Moș Crăciun a fost popularizată în ziare, cărți de povești pentru copii, filme și la televizor. Deși unora nu le place ideea de a face daruri de Crăciun, considerând că aceste sărbători generoase nu trebuie monopolizate prin transformarea Moșului într-un simbol al materialismului, majoritatea continuă să țină vie ideea faptelor generoase ale lui Nicolae, un bărbat foarte iubit, privit ca protectorul și ajutorul real al celor aflați la ananghie și în nevoie.

Citește și: În căutarea lui Moș Crăciun: cele mai frumoase locuri de văzut în Laponia

Ti-a placut? Da mai departe:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter